Gyártás-komplexitás bővítés Biatorbágyon

0

A Melior Laser Kft. ipari termékeket gyártó és szolgáltató cég, komplex fémlemez megmunkálással és lemezalkatrész gyártással foglalkozik. Beszállító partnere számos hazai és külföldi gyártó vállalatnak, amelyek az ipar különböző területein tevékenykednek.
Megalakulásuk óta gyártói kapacitásuk többszörösére nőtt, az alkalmazott technológiáik szintén bővültek. Ez tette szükségessé a Melior Laser Kft. biatorbágyi telephelyén a gyártás-komplexitás bővítését. A fejlesztésről beszélgettünk Lendvai László ügyvezető úrral.

– Mi indokolta a csarnok bővítését?

– A bővítés idén nyárra fejeződött be. Az 1.500 m2-es gyártó csarnokunk telített, emiatt a már meglévő ingatlanon belül további fejlesztéseket nem tudtunk végre hajtani. Ezért volt szükség a 900 m2-es bővítésre. Ezáltal lehetőségünk van, hogy újabb gépeket vásároljunk, raktárterületünket bővítsük.

2010 óta folyamatosan 10%-os éves forgalomnövekedést érünk el, és ezt az ütemet tartjuk. Rendelésállományunk is 10%-os nagyságrenddel növekszik évről évre.

– Úgy tudom, hogy további technológiai fejlesztések is zajlanak a Melior Laser Kft-nél. Milyen fejlesztésekről van szó?

– Igyekszünk most olyan technológiai fejlesztéseket, gépvásárlásokat végrehajtani, melyekkel a rozsdamentes lemezek megmunkálását, rozsdamentes alkatrészek gyártását tudjuk fejleszteni. Ennek keretén belül hegesztőgépeket, hegesztő üzem berendezéseit, csiszológépeket vásároltunk az elmúlt hónapokban.

Ezekkel a gépekkel speciális, rozsdamentes lemezalkatrészek gyártását tudjuk véghezvinni. Mindez egy olyan szegmense az iparágunknak, melyben szeretnénk magas szintre eljutni. Ez egy olyan unikális terület, melyre igény van. Úgy gondoljuk, hogy a lemezmegmunkálás ezen területe számunkra kitörési pontot jelenthet.

Voltak próbálkozásaink felületkezelés terén is, itt elsősorban porfestésre gondolok. Sajnos, rossz tapasztalataink voltak a külső, kooperációs partnerekkel való együttműködés során, nehezen találtuk meg jelenlegi partnerünket. Hosszú távon szeretnénk velük dolgozni, de idővel, néhány éven belül, saját felületkezelő kapacitással is rendelkeznünk kell.

– Ezek szerint nehéz megfelelő, megbízható partnert találni?

– Ezen a területen igen. Nagyon sokan vannak porfestők, de kevesen dolgoznak jól. Nálunk nagyon fontos az esztétikum, emellett pedig a műszaki paramétereket is tartani kell. Ez egy kényes technológia.

A közeljövőben az a célunk, hogy a rozsdamentes alkatrészek gyártásának aránya növekedjen a normál acél alkatrészekhez képest. A rozsdamentes alkatrészek egyedibb termékek. A nagy értékű gépi berendezések burkolatát jelentik, vagy rozsdamentes tartóelemeket például az élelmiszeriparban, vagy a gépiparban, ahol fontos szempont a rozsdamentesség.

– Kik a partnereik, kik a vevőik?

– Belföldi és külföldi cégek vegyesen vásárolnak tőlünk. Ma a legtöbb megrendelés a külföldi cégek magyarországi leányvállalataitól jön. Pár éve már nagy energiát fektetünk abba, hogy saját külföldi partnereink lehessenek. Szakmailag már eljutottunk arra a szintre, hogy termékeink önállóan is eladhatóak, értékesíthetőek legyenek nyugat-európai piacokon.

Arra törekszünk, hogy a hazai partnerkör mellett folyamatosan bővítsük nyugat-európai partnereink körét is.

– Hogyan tudják exportjelenlétüket bővíteni? Milyen marketing, kapcsolatépítő eszközöket használnak?

– Jó lehetőség volt a multinacionális cégek leányvállalatain keresztül eljutni az anyacégekhez.

A méretünkhöz képest, illetve az iparágban jellemzőhöz képest aktívabb és eredményesebb marketing tevékenységet folytatunk. Megpróbálunk többet mutatni magunkból, mint más, hasonló területen dolgozó cégek.

Weboldalunkat folyamatosan frissítjük, szakmai fejlesztéseinkről, munkáinkról számolunk be. Bulvárosabb hírekről is információt adunk, ami velünk történik. Ilyen például a civil szervezetekkel kapcsolatos támogatásunk. Weboldalunkon szakmai blogot is működtetünk, Adwords kampányaink futnak. Mindezekkel heti rendszerességgel foglalkozik egy kolléga. Tehát, elsősorban online marketing eszközökkel gondoskodunk ismertségünkről. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagy számban el is érnek a leendő partnereink.

Ezeken kívül évente veszünk részt olyan börzéken, ahol új kapcsolatokra tudunk szert tenni.

– A beszállítói piacokon is igen erősen jelen vannak. Hogyan lehetséges nagyvállalatok beszállítójává válni? Önök ezt hogyan érték el?

– Azt gondolom, hogy ha jó termékkel, jó szolgáltatással rendelkezünk, az értékesíthető.  Olyan minőségbiztosítással rendelkezünk, mellyel ez a színvonal tartósan fenntartható.

Egy-egy nagyvállalattal való kapcsolatépítés első mozzanata, hogy a leendő partner minőségügyes kollégái auditot tartanak a leendő beszállítónál. Ez igen fontos része annak, hogy a nagyvállalatok szóba álljanak a kis- és középvállalkozókkal. A minőségi auditon sokat lehet tanulni, melyek egyúttal belépők a nagyvállalathoz.

– Mi miatt érdemes Önöket választani?

– A Melior Laser Kft-nél 50-60 fő dolgozik. Nálunk fontos a flexibilitás, de beszállítóként hangsúlyozzuk a megbízhatóságot is. Az általunk kialakított szigorú minőségbiztosítási szabályrendszernek megfelelően tudunk dolgozni, 100 %-os biztonsággal próbálunk működni.  Komoly szakmai tapasztalattal rendelkezünk a lemezmegmunkálás területén, melyről a leendő vevő egy látogatással megbizonyosodhat.

Tehát a  rugalmasság és a megbízhatóság fontos érv magunk mellett, viszont az árban nem szeretünk képlékenyek lenni, mert tudjuk, hogy miben vagyunk jobbak, mint versenytársaink.

– Az elkövetkezendő 2-3 évben terveznek-e újabb fejlesztéseket, kapacitásbővítést a vállalkozásnál? Milyen jellegű terveik vannak?

– Az ingatlan fejlesztését folytatjuk. Fontos, hogy tudjuk kapacitásunkat növelni, a technológiát fejleszteni, elsősorban a felületkezelés területén. Szereléstechnológiában is szeretnénk fejlődni pár éven belül.

Ezen kívül pedig az exporttevékenységet is szeretnénk növelni. Nyitottak vagyunk új partnerek felé.

– Mire a legbüszkébb, mint a Melior Laser Kft. ügyvezetője? Mióta működik az Önök cége?

– 2002 óta működünk. Társammal, Balla Viktorral büszkék vagyunk arra, amit 2002 óta felépítettünk. Gazdasági sikerek mellett olyan értékekkel tudtuk irányítani a Melior Laser Kft-t, amivel maradandót alkothattunk.

– Mi az, ami a leginkább foglalkoztatja?

– Az elmúlt hetek problémái munkaerő piaci jellegűek. Nehéz lesz úgy fejleszteni, ha megfelelő munkaerőt nem találunk hozzá.


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Lendvai László ügyvezető

Idővel szükségünk lesz olyan partnerre, akivel porfestő üzemet hozhatunk létre. Olyan stratégiai partnerekre, vevőkre számítunk, akiknek hosszú távú terveik vannak. Akiknek fontos, hogy beszállítójuk folyamatosan fejlesszen.

Nyitottak vagyunk hasonló profilú, lemezmegmunkáló cégekkel való együttműködésre is olyan esetekre, amikor kapacitásunk túlterhelt. Ilyenkor sok feladatot kooperációban valósítunk meg.

www.meliorlaser.hu

Előző cikkÚj kihívások az egyedi bútorgyártásban
Következő cikkVersenyben a gokart és a polccímkék

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here