Új kihívások az egyedi bútorgyártásban

0

Manapság egyre többen gyártatnak egyedi bútorokat, komplett enteriőrt lakásukba, irodájukba, hiszen sokkal különlegesebb és időt állóbb, mint a tömeggyártmányok. Jól tudja ezt Baumann Csaba is, a Delta King Kft. ügyvezetője, aki beavatott minket a bútoripar nehézségeibe, kihívásaiba. Emellett megosztja az olvasóval milyen irányban fejlesztette vállalkozását az elmúlt években, és mik a további tervei.

Mivel foglalkozik a Delta King Kft.?

Egyedi bútorgyártással foglalkozunk, lakossági és üzleti megrendelők részére egyaránt.

Milyen arányban vannak egymással a lakossági és üzleti ügyfeleik?

Megközelítőleg fele-fele arányban. Ez az arány persze el is tolódhat egyik, vagy másik irányba, hiszen dolgozunk együtt belsőépítészekkel is, mely befolyásoló tényező. És bár számos vállalkozás számára is készítünk bútorokat, mind teljesen egyedi megrendelés, sorozatgyártást nem is vállalunk. Most – főleg az állami beruházásoknak köszönhetően – a sorozatgyártó vállalkozásoknak is jól megy, de úgy gondolom, hosszú távon inkább az egyedi, jó minőségű és időtálló bútoroknak van létjogosultsága.

Milyen jellegű bútorokat gyártanak?

Mindenféle bútort gyártunk, mely egy lakásba kellhet, a konyhabútortól a hálószoba bútorokig. Egyedüli kivételt talán a székek jelentenek – melyeket asztalosok készítenek -, valamint a kanapék – melyeknek mi maximum a vázát készítjük el.

Irodák számára is legyártunk gyakorlatilag mindent, főként olyan esetekben, mikor az adott vállalkozás új arculatot alakít ki. Sok vállalkozás vezetője nem elégszik meg a sablonos, bárhol megkapható tömegbútorral, hanem egyedi megjelenésre vágyik. Ilyen esetben belsőépítészeket bíznak meg, akik egységes enteriőrt, arculatot álmodnak meg számukra, bútorokkal együtt. Mi pedig ezeket legyártjuk. Erre mondhatja azt az olvasó, hogy ez már majdnem sorozatgyártás, hiszen mérettől függően egyszerre akár 8-10 egyforma íróasztalt is legyártunk. Azonban ez mégis egyedi, hiszen csak az adott cégnek lesznek ilyen bútorai, másnak nem.

De nem csak irodabútorokat gyártunk cégek részére, hanem üzletberendezéseket is. Például a Váci utcán, egy csokoládébolt berendezését is mi készítettük egy belsőépítésszel együttműködve. Az ilyen berendezések szívesen áldoznak a megrendelők, hiszen nem csak egyedi és mutatós lesz tőle az üzlet, de a jó megvalósítás szinte el is adja a kihelyezett termékeket.

Területi korlátaink sincsenek, országon, de az Európai Unión belül is szinte bárhova megrendelhetők bútoraink. Gyártottunk már németországi megrendelő részére is, azonban jobban szeretünk itthon dolgozni, és amíg van rá fizetőképes kereslet, mindenképpen a magyarországi megrendeléseket helyezzük előtérbe.

Vannak-e különleges „kívánságok” a megrendelők részéről?

Számunkra minden megrendelés különleges és egyedi, de általában azok a legérdekesebb feladatok, mikor belsőépítész álmodja meg a látványvilágot. Ők mindig tudnak valami olyat belecsempészni, ami számunkra is kihívás lehet. Ezeknek a kihívásoknak vannak pozitív és negatív oldalai is, hiszen az új feladatok által mi is fejlődünk, azonban általában sok idő megy el a különleges megrendelések megvalósításával, és ez elég nagy hátrány. De nem panaszkodom, hiszen összességében szeretjük a kihívásokat.

Változatosak a feladataink, éppen ezért nem tudok kiemelni egyet sem. Inkább egy példát mondanék a közelmúltból: nemrég Dárdai Pál lakásának belsőépítészeti munkálataiban vettünk részt, ahol maga a megrendelő személye volt a kihívás. Megtisztelő volt számunkra, hogy bennünket bízott meg a feladattal, még ha csak közvetve is a generálkivitelező által. Büszkeséggel töltött engem is és a kollégáimat is, hogy egy olyan ember, aki sokat letett már az asztalra, elégedett az általunk végzett munkával.

Az utóbbi években több alkalommal is véghezvittek bővítéseket, ezek pontosan milyen jellegű fejlesztések voltak?

Főként gépeket vásároltunk az elmúlt években, melyek nélkül nem tudnánk tartani a lépést. Az egyik eszköz – melyre már nagy szükségünk volt – egy élzáró készülék, melynek segítségével sokkal jobb minőségben tudunk élzárni, és jóval gyorsabban is. A géppel olyan magas minőséget tudunk előállítani, melyre nem csak az ügyfeleinknek volt igénye, de mi magunk is erre vágytunk.

A másik pedig egy munkahelyteremésre vonatkozó pályázat volt. Létszámunkat mindenképpen növelnünk kellett, ehhez pedig támogatást is kaptunk. Ez egy nagyszerű lehetőség azok számára, akik nyitottak az Európai Unió és az állam nyújtotta segítségre.

Milyen irányba szeretnének fejlődni a jövőben? Ön szerint hol fog tartani vállalkozása kb. 2-3 múlva?

Mindenképpen szeretnénk tovább bővíteni a kapacitásunkat, ezzel kapcsolatban van is folyamatban lévő – telephelyfejlesztésre vonatkozó – pályázatunk. Bízom benne, hogy sikerrel zárul ez a pályázat is, ugyanis akkor nagymértékben tudnánk fejlődni. Jelenlegi gépeink korszerűek, így a további fejlődésünket már csak a rendelkezésünkre álló telephely mérete határozhatja meg.

A másik tényező, ami a jövőnket is meghatározza, hogy szeretünk több lábon állni. Jelenleg az egyedi bútorgyártás mellett másik fő tevékenységünk a lapszabászat, továbbá belekóstoltunk a kereskedelembe is az asztalos ipari kellékek forgalmazásával, de konyhai gépek beszerzését is megvalósítjuk a minél komplexebb szolgáltatás érdekében. A lábnövesztés tehát a jövőben is célunk, nagy fantáziát látok például a csillárgyártásban.

Ön szerint fejlődésének mi lehet a legnagyobb gátja?

A munkaerőhiány. Ezen nincs mit részleteznem, ez nagy probléma mindenki számára. Bár a tapasztalatom szerint egyre jobban megfizetik itthon is a szakembereket, illetve a lakhatás, az utazás, stb. levonása után nem keresnek sokkal többet a szakemberek külföldön sem, mint itthon. Ezért én nagyon bízom abban, hogy hamarosan ismét egyre több lesz a jó munkaerő itthon.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja?

Jelenleg a már említett telephelyfejlesztés – azaz a csarnokunk bővítése – foglalkoztat legjobban. Jelenleg ez köti le a legtöbb energiámat.

Mire a legbüszkébb a cég vezetőjeként?

A kollégáimra. Nagyon büszke vagyok rájuk, és ezt ők is tudják. Egyedül nem értem volna el, hogy ilyen sikeres legyen a vállalkozásom. És ezt nagyon sok cégvezető elfelejti, hiszen sokszor hangoztatják azt sok helyen, hogy egy cég életében egyedül a vezető nem pótolható. Véleményem szerint ez igaz is, és nem is. Abban biztos vagyok, hogy a sikereinkhez én is kellek, az én energiám, kommunikációm, a célkitűzéseim, de a kollégáim nélkül ezeket a célokat nem tudtam volna elérni.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitott?

Baumann Csaba ügyvezető

A megrendelői oldalt tekintve bárkivel felvenném a kapcsolatot, aki igényes otthont, irodát, üzletet szeretne kialakítani. Ha pedig a beszállítói oldalt nézem, akkor azt tudom mondani, hogy eléggé le vannak korlátozva a lehetőségeink, relatív fix beszállítókkal dolgozunk együtt. Az azonban biztos, hogy vállalatirányítási rendszerünk még nem igazán kiforrott, lenne még hova fejlődnünk e tekintetben, ezért például ezen a területen mindenképpen nyitott vagyok. Nagyon szívesen vennénk fel még a kapcsolatot belsőépítészekkel, akikkel további stratégiai partnerséget alakítanánk ki.

www.kingworld.hu

Előző cikkEgyetlen üzleti kapcsolat indította be az üzletet
Következő cikkGyártás-komplexitás bővítés Biatorbágyon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here