Versenyben a gokart és a polccímkék

0

Magyarországon a Szintézis Informatikai Zrt. képviseli a Pricer elektronikus polccímke rendszert, amivel egy rendkívül innovatív kommunikációs megoldást vezettek be hazánkban. Interjúalanyunk a vállalat vezérigazgatója, Szabó Dávid, akivel arról beszélgettünk, miért választották ezt a területet és miért nevezhetőek egyedülállónak a piacon.

– Mit jelent az elektronikus polccímke? Kiknek szól?

– A svéd Pricer elektronikus polccímke alapvetően árkijelző rendszernek készült az 1990-es évek elején, és főként az élelmiszerláncoknál terjedt el. Az áruházak részéről alapkitétel volt, hogy a polcon és a kasszánál is egyezzen a termék ára, ami a kiindulópontot jelentette az egész iparágban. Egy statisztika alapján, ha ötszáz darab ármódosítást kell végrehajtani a polcoknál, akkor az papír alapon öt embernek három órányi munkájába kerül.

Ez rengeteg idő és sok emberi erőforrást igényel, ráadásul sok hibával is járhat. A nemzetközi statisztikák alapján, a polcon lévő árak 6 %-a hibás, 2 %-nál pedig egyáltalán nincs ár a termék alatt, aminek következményei vannak. Ezek lehetnek büntetések vagy viták, melyek rontják az üzlet imázsát és veszteséget okoznak. Ez volt az a kiindulópont, ami miatt szükségessé vált az elektronikus polccímke, de további plusz szolgáltatásai még kelendőbbé tették.

A Pricer elektronikus polccímke rendszer kétirányú, vezeték nélküli technológiája optikai kommunikációval működik. A címke kapcsolatban van a bolt kereskedelmi rendszerével, ami így elküldi az árat a kasszára, az elektronikus polccímke pedig automatikusan megkapja azt, az optikai kommunikáción keresztül.

Ha bármilyen okból kifolyólag mégsem kapja meg, akkor egy listát kapunk arról, hogy melyek azok a termékek, amik nem lettek beárazva. A Pricer elektronikus polccímkéknél 8-10 év élettartammal lehet számolni, ami függ a címkefrissítések mennyiségétől. Az első installációnk 2006-ban történt a Praktiker vecsési áruházában, ahol azóta is üzemelnek. A mai napig van az üzletben olyan címke, ami az eredeti elemmel gond nélkül működik. A rendszer annyira stabil, hogy tíz év alatt pusztán kétszer kellett kimennünk a helyszínre javítani. Rendkívül egyszerű a használata is: az eladóterek plafonjára adóvevőket szerelünk, amik 100-120 négyzetmétert képesek lefedni. Ez van összekötve a Pricerrel, a végrehajtó rendszerrel, így amit kiadunk, hogy megjelenítsen, azt kijelzi.

– Ez a termék teljesen önálló Magyarországon vagy van versenytársuk?

– Az elektronikus polccímke piacán minden évben új gyártók jelennek meg, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az új gyártók, ha egy kis időt eltöltenek a piacon, végül rájönnek, hogy ez mégsem egyszerű technológia, így sokan, viszonylag rövid idő alatt, el is tűnnek. Azt hiszem a Pricer 1991-es térhódítása sok mindent elárul a termékről.

– Mi az, ami miatt elkezdtek ezzel foglalkozni? Milyen lehetőségeket láttak benne?

– Az élelmiszerláncokból indultunk ki, de mi voltunk a világon az első cég, akik ipari területen installálták a Pricer rendszerét, de barkácsáruházban is mi telepítettünk először. Nagy sikereket értünk és érünk el, nem véletlenül nyertük el a Pricer Év Partnere Díjat.

A polccímke nem csak az árak kijelzésére, hanem más információk megjelenítésére is használható. Ipari referenciánk például a Bosch hatvani gyára, ahol a gyártósorok mellé telepítettünk címkéket.

A hagyományos, papír alapon közölt munkautasítások sok rizikót rejtenek magukban. Leszakadhatnak, olvashatatlanná válhatnak, vagy a kollégák egyszerűen elfelejtik cserélni őket egy újabb termék gyártása során. A tévesztés pedig rendkívül költséges lehet. Az elektronikus polccímke rendszer akár a vállalatirányítási rendszerből közvetlenül tudja megjeleníteni a munkautasításokat és a szükséges alkatrészek listáját, így az emberi hibázás faktorát teljesen kizárhatjuk.

– Hogyan tudják ők ezeket az információkat dekódolni?

– Léteznek grafikus kijelzők, amiken bármi megjeleníthető. Képek, QR kód, bármi, amit szeretnénk, a kijelző kiírja az alkatrészek vonalkódját és azonosítóját is. Mióta a Pricer üzemel a Bosch gyáregységében, egyre több ipari- és logisztikai vállalkozás érdeklődik a megoldásunk iránt. Egyre több ismert vállalat választ bennünket.

– Fókuszálnak tehát az ipari vállalatokra is. Milyen megoldásaik vannak még?

– Valójában két lábon állunk. Egyik a retail-, a másik a vállalati megoldások divízió, amiben vállalati és ipari megoldásaink, valamint közbeszerzési és államigazgatási projektek szerepelnek. Tíz évvel ezelőtt mi is „dobozmozgató” cég voltunk, jó áron adtunk el PC-ket, notebookokat. Ebből azonban ki kellett lépnünk, mert telített lett a piac, az árrés pedig minimálisra csökkent. Tovább léptünk és felépítettük IT outsourcing csapatunkat.

Vezérelvünk az, hogy minden cégnek az alaptevékenységére, az értékteremtő folyamataira kell fókuszálnia, a többi feladatot, mint például az informatikai rendszerek kiépítését és üzemeltetését pedig ki kell szervezniük egy arra szakosodott céghez. Ugyanígy van ez nálunk a marketinggel, amit külső tanácsadó cég végez, mert az nem a mi feladatunk, nem az alaptevékenységünk.

Foglalkozunk vállalatirányítási rendszerekkel közép- és nagyvállalatok számára. Az RFID megoldásaink egyre elterjedtebbek, például kórházakban telepítettünk textilazonosító rendszert RFID kapukkal, hamarosan pedig betegazonosításra is fogjuk alkalmazni, ami Magyarországon rendkívül innovatív és van is jövője.

– Mi az, amiben Önök másabbak, egyedibbek a versenytársaiknál?

– Egyik nagy előnyünk, hogy sok mindent tudunk egy kézből biztosítani. IT outsourcingon kívül, például egyedi, cégre szabott szoftverfejlesztésben is tudunk segíteni, így az adott cégnek nem kell több vállalathoz is fordulnia. Ez nekik is egyszerűbb és költséghatékonyabb.

– Mi az, amit szívesen reklámoznak magukról? Mi az a marketingtevékenység, amit folytatni tudnak és eredményt hoz?

– IT cégként egyértelműen az online marketing felé nyitottunk. Rendszeresen indítunk Facebook és Adwords kampányokat, hamarosan pedig indítjuk Youtube csatornánkat. Természetesen hírlevelekkel és PR cikkekkel is hírt adunk magunkról, elsősorban eredményeinket, referenciáinkat mutatjuk be, hiszen a legjobb marketing eszköz még mindig az elégedett vevő.

– Milyen fejlesztések várhatóak Önöknél? Milyen a terveik a következő évekre?

Két nagyobb fejlesztési irányunk van jelenleg. Az egyik a kereskedelmi/retail terület. Szeretnénk jövőre önkiszolgáló kasszákkal elindulni, hiszen mint tudjuk, Magyarországon ez csak egy üzletláncban működik. Ebben rejlik a jövő, főként a munkaerőhiány miatt. Terveink szerint az országban hamarosan másodikként nekünk lesz ilyen projektünk.

A másik terület a felhőszolgáltatás, melytől sokan féltek eddig. Ebbe a területbe beruháztunk pár évvel ezelőtt, és most eljött az ideje, hogy még inkább megerősítsük.

Ezeken kívül pedig a Pricert is szeretnénk még több helyen installálni.

– Mi az, amire a legbüszkébb az elmúlt évek alatt, amit a vállalatnál töltött?

– A Szintézis Informatikai Zrt. 30 éves családi vállalkozás. 100 kolléga dolgozik itt, de csoportszinten már körülbelül 300 fő fölött vagyunk. Mai napig a legnagyobb erősségünk, hogy megőriztük a családi jelleget. Mi nem akarunk multivá válni, rugalmas cég szeretnénk maradni, ahol mindenki tudja, mit kell csinálnia, de a hangulat családias marad. Generációváltás zajlik a Szintézisnél, ami az utolsó fázisában van.

A másik erősségünk, hogy a cég alapítói a mai napig dolgoznak a háttérben tanácsadóként. Dinamikusan megyünk előre, fiatalos ötletekkel, de a korábbi generáció a rengeteg tapasztalatával továbbra is támogat minket.

– Mi az, amivel a szabadidejében szeret foglalkozni?

– Magánszemélyként legnagyobb büszkeségem a kislányom, aki 9 hónapos. Emellett nagyon foglalkoztat az autóversenyzés, a gokart verseny. 30 éves koromban kezdtem el, a magyar amatőr bajnokságban pedig már számos serleget begyűjtöttem, de rendszeresen indulunk az osztrák csapatbajnokságban is. Kell a kikapcsolódás, hiszen nem lehet csak a munkával foglalkozni. Erre büszke vagyok, mert a gokart bajnokságban is nagy sikereket értünk el. A korábbi Forma1-es pilóta, Adrian Sutil testvére is versenyzett az osztrák bajnokságban, ami nagyon jó érzés volt.

– Mi az, ami céges területen leginkább foglalkoztatja?

– Ami leginkább előtérbe került az utóbbi időben, az a HR. Nehéz Magyarországon a munkaerő kérdés, nehéz versenyezni az osztrák, német, angol bérekkel. A Szintézisnél számítanak az emberi értékek, megbecsüljük a kollégáinkat és igyekszünk minél jobb munkahelyi körülményeket biztosítani számukra. Ahogyan korábban említettem is, nem lelketlen multi, hanem egy szerethető, családi cég vagyunk.


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Szabó Dávid ügyvezető

Nyitottak vagyunk az együttműködésekre, szeretjük az innovációt. Ha a Pricer-t össze lehet kötni más rendszerrel, akkor várjuk a megkereséseket. Cégcsoportként sok dolgot házon belül igyekszünk megoldani, viszont ez nem kizáró ok. Minőségi partnereket, hosszú távú együttműködéseket keresünk.

www.szintezis.hu

Előző cikkGyártás-komplexitás bővítés Biatorbágyon
Következő cikkInnovatív magyar fejlesztés a beltéri pozicionálás hatékonyságáért

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here