Kiemelkedő beszállítói teljesítményt díjaztak

0

A Texor Kft. beszállítói teljesítményét a tavalyi évre vonatkozóan oklevéllel ismerte el az E.ON Hungária csoport, ahol több száz vállalkozás közül választották ki őket az oklevélre érdemes tíz cég közé. A cég viszont nem csak teljesítményében, alapelveiben is különbözik a többitől. Minderről a cég tulajdonosával, Vajda Sándorné, Anikóval készítettünk interjút.

– Az E.ON minden évben ellenőrzi a beszállítóit és az alvállalkozóit, hogy nagyságrend szerint ki mennyit szállított, volt-e minőségi probléma, reklamáció. Így kerültünk mi az oklevéllel jutalmazott vállalatok közé, tehát úgy tűnik, nagyon meg voltak elégedve az elmúlt évi munkánkkal.

Műanyag-csőgyártással foglalkozó családi vállalkozás vagyunk. 20 év alatt megkerestük azt, amiben mások tudunk lenni, mint a többi csőgyártó. Az emberi hozzáállásra helyeztük a hangsúlyt. Nekünk nagyon fontos a személyes kontaktus a vevővel.

Hatalmas előny, hogy 15 éve szinte változatlan gárda áll a vevőink rendelkezésére. Ennek köszönhető, hogy kivételes a rugalmasságunk, mind problémamegoldás tekintetében, mind különleges elvárások tekintetében. Ennek a visszajelzése volt az E.ON-tól kapott elismerés.

Vevőszerzéskor mindig megkérdeztük az új partnereinktől, miért jöttek el a régi beszállítótól, és ők elmondták, milyen problémákkal kellett szembesülniük máshol. Mi tanultunk ezekből, ezért úgy döntöttünk, hogy nálunk a partnerek által említett problémákat lehetőség szerint kiküszöböljük.

Mindig is fontosnak tartottuk a szavahihetőséget. A Texor Kft-nél a Vajda Sándorné és a Vajda Sándor név garanciát jelent a kimondott szó teljesítésére.

A kezdetek

– Az egész egy lehetőséggel indult. Volt egy nagy területünk, egy 800 m2-es csarnokrendszer, amit szerettünk volna a piaci igényeknek megfelelően kihasználni. Először egy műanyagipari csőgyártó sort helyeztünk el ide, hiszen láttuk, hogy abban az időben nagy erre az igény. Akkor történt ugyanis Magyarország gázszolgáltatásának kiépítése, amihez sok csőre volt szükség.

Először két gyártósorral kezdtük, de egy idő után, ahogy tudatosult, hogy ez nem elég. Most már 12 gyártósoron termelünk. A gyártást 3.600 m2 gyártócsarnokú terület, valamint 2 hektár nyitott raktárterület szolgálja ki. A legnagyobb csőgyártók között tartanak számon bennünket.

– Amikor fejlesztésbe kezdenek, nincs Önökben félelem, hogy mi lesz, ha visszaesés történik a piacon?

– Ezt át is éltük az utóbbi években, amikor az építőipar teljesen leállt, és sok problémát okozott rengeteg cégnél. Mi mindig szem előtt tartottuk, hogy mi az, amit érdemes fejleszteni, akár hosszú távon is. Ha nehezebb időszak következett, akkor kutatásra, fejlesztésre fordítottuk a kapacitásainkat.

Ahogy beindult újra az építőipar, ennek a fejlesztésnek köszönhetően már nyertünk pályázatokat, és újabb fejlesztéseket is végig tudunk vinni. Egy lábon állni olyan területen, mint a miénk és csak nyári időszakra korlátozódni – hiszen télen senki nem vesz csövet -, nem lehet. Ezért kellett olyan terület, mint a kutatás-fejlesztés, amit utána folyamatosan beépítettünk a gyártásunkba is. Hosszú távon gondolkodva tudtuk, hogy ennek meglesz az eredménye, hogy lesz terület, ahol még fejlődni tudunk és stabilabbá tenni a vállalatunkat.

– Fontos az számukra, hogy a nagyvállalatokhoz is be tudjanak kerülni beszállítóként?

– Húsz évvel ezelőtt az akkreditált minőségbiztosítási rendszert beépítettük a vállalat életébe, amellyel garantáljuk a beszállítási folyamatot. Láttuk, hogy e nélkül nem lehet beszállítani, mert a szolgáltatók nagyon erős minőségbiztosítási előírásokat és ellenőrzéseket alkalmaznak.

– A cégük, mint családi vállalkozás működik, férj és feleségként. A gyerekeik szeretnének bekapcsolódni?

– Mindkét lányom volt már itt egy időre. A nagyobbik viszont inkább humán területen dolgozik, tőle a mi világunk távolabb áll. A fiatalabb gazdaság és menedzsment szakon végzett és a gyakorlatát is nálunk végezte, de mi úgy voltunk vele – amit ő is elfogadott -, hogy ha ide akar jönni, még sokat kell tanulnia. Menjen, és tanuljon még. Nem lehet tudni, merre viszi az élet, de ha úgy gondolja, hogy bármely területet szeretné átvenni tőlünk, mi azt örömmel vesszük.

Egyszerre kezdtük

Mindketten itt voltunk a munkatársak felvételekor, a gépsor beépítésénél, tanulmányoztuk hogyan kell gyártani vele, tehát teljes mértékben, közösen kezdtük el a céget építeni, ami nagyon jó dolog. Sikerült megegyeznünk, hogy otthon nem beszélünk a cégről, ott az otthoni dolgokkal foglalkozunk. Jó, mert egymás területébe is be tudunk segíteni.

– Mi az, ami Önt nőként motiválja ezen a férfias szakterületen?

– Talán az, hogy gyermekkoromtól kezdve érdekelt a műszaki terület. Ezt az érdeklődési körömet édesapám is erősítette.  Mindig problémamegoldó voltam.

Nem jelentett gondot, hogy valamit megjavítsak, nem jutott eszembe, hogy az női, vagy férfi munka. Férjem műszaki beállítottságú, így ő is partner volt abban, hogy ez az érdeklődési kör megmaradjon.

Nőként, vezetői beosztásban is ki lehet teljesíteni önmagunkat. Példámból adódóan ki tudom jelenteni, hogy lehet sikeres egy nő a munkahelyen, és a családi feladatok ellátásában is. Ha valaki érez erőt magában, kezdje el, főként, ha olyan társ áll mellette, aki segít ebben.

– Milyen perspektívákat lát Ön a műanyagiparban és csőgyártásban? Hogyan látja ezt a piaci szegmenst?

– Az elmúlt húsz évben történt a gázvezeték fektetés, amit követett a vízellátás kiépítése, melynek során az eldugott falvakba is eljutott a tiszta ivóvíz, ahova kellettek még a mi csöveink.

Most a nagy sztrádák építésénél védőcsövekben szállítják az elektromos kábeleket, oda kell még elég nagy mennyiségű csőbeszállítás, viszont ezek is inkább ad hoc jellegűek. Elkezdődik egy szakasz, lezajlik, az ember pedig még nem látja hova fejlődik. Ezért is fontos számunkra a fejlesztés és a kutatás, ahol vannak teljesen új perspektívák, amiket mi indítottunk, de ezek nem kimondottan a gáz- és vízcsőhöz kapcsolódnak.

– Milyen fejlesztéseket terveznek még?

– Van például olyan termékünk, mint az útszéljelző oszlop. Ez sem cső típusú termék. Az elhajló útszéljelző oszlop tulajdonsága, hogy normál körülmények között, ütközéskor nem törik el, hanem visszahajlik eredeti állapotba. Más alapanyagból készül, sokkal modernebb, mint a jelenleg használt oszlopok.

– Miben gondolkodnak még?

– A műanyag újrahasznosítása még érdekel bennünket, hiszen látszik, hogy nagyon nagy mennyiségben keletkezik a hulladék és keressük a módját, az újrahasznosításnak.

– Említette, hogy nagyszerű munkatársakkal dolgoznak. Mi a titkuk? Hogyan vesznek fel embert?

– Már az interjún kiderül, hogy kinek lényeges az emberi háttér. Fontos hogy hasonló legyen a munkatársak értékrendje. Egy 30-40 perces beszélgetés után kiszűrhető, hogy ki illik a csapatba, ki hordoz hasonló gondolkodást és életszemléletet.

Az egész vállalatnál családszerető emberek dolgoznak. A létszámunk lehetővé tesz olyan munkatársi kapcsolatot, ami feltételezi, hogy a kollégák tolerálják egymást. Ha probléma van, a mi ajtónk mindig nyitva áll, tehát ilyen nyitottság is van a kollégák és köztünk.

Lényeges az emberi háttér, az hogy szívesen dolgozzanak itt a munkavállalók emberileg és gazdaságilag is elismertek legyenek.

A kezdetektől az én feladatom az alkalmazottak kiválasztása. A gyártósornál nem az én véleményem az első, de én is szeretem látni, kik fogják erősíteni a csapatunkat.

– Említette, hogy a nagyvállalatok mellett kis partnereik is vannak.

– Több száz kis céggel, vállalkozással tartunk kapcsolatot. Van, akivel csak ritkábban. Boltoknak is szállítunk, tehát nagyon sok vállalkozóval tartjuk a kapcsolatot.

– Mi az, amire a legbüszkébb az elmúlt 20 év alatt?

– Büszke vagyok a vállalatra, hogy sikerült egy ilyet felépíteni, aminek van neve az építőipari területen.

Büszkék vagyunk, amikor járjuk az országot vagy a környező országokat, és felfedezzük a terméket, amit mi gyártottunk, ami be van építve és jól működik. Demjénben a csöveinket oda építették be, ahonnan a só feljön a hegyoldalból, tehát teljesen más területre.

www.texor.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Az adottsága a cégünknek elég jó, mind területi, mind elhelyezkedési vonalon. Csőgyártási kapacitásunk nagy része ki van használva, viszont keresünk még olyan kiegészítő tevékenységeket, amelyeket máshol is ki tudunk használni, illetőleg a gyártási üresjáratokat ki tudja tölteni. Nincs behatárolva, hogy milyen területen keressük a partnereket, a csőgyártási terület vagy műanyagipari gyártáshoz kapcsolódó partnereket, ugyanúgy, mint más területről érkezőket.

Előző cikkAutó-felszerelések terén – versenytársak nélkül
Következő cikkKiskőrösi és egri ipari cég együttműködése fejlesztést hozott

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here