Két példa az IoT ipari alkalmazására. Menekülés az innovációba

0

Bármennyire nem érzékeljük, vagy nem akarunk tudomást venni róla, de óriási technológiai változás közepén vagyunk. Itt a 4. ipari forradalom.
Internet of Things (IoT), ami gyakorlatilag az egyedileg azonosítható beépített számítógépes egységek interneten keresztül történő összekapcsolódását jelenti. Jellemzően M2M alkalmazások tömeges elterjedéséről van főleg szó.

Machine to Machine (M2M), ami a gépeknek gépek általi vezérlését jelenti. Ahogyan a számítógépes rendszereknél az IP (Internet Protocol) lett az uralkodó, így az ipari alkalmazásoknál is ez lesz a meghatározó kommunikációs protokoll.

Jön a Smart City

Smart City alatt pedig azt az okos várost értjük, ami ezt a digitális technológiát használja annak érdekében, hogy az emberek élete egyszerűbb, aktívabb, élvezhetőbb, biztonságosabb legyen, kevesebb energia felhasználás legyen, kisebb költséggel üzemeljen a város.

Ma még csak néhány millió berendezés integrálódik az interneten keresztül. Rövidesen milliárdnyi eszközt kellene intelligenssé tenni. A Gartner kutatásai szerint 2020-ban 26 milliárdnyi berendezés fog csatlakozni az internethez.

Korábban még nehezebb volt érthető példákat hozni, ma már közvetlen környezetünkben is több tíz intelligens eszközbe botlunk.

Milyen alkalmazások vannak már?

Kamerás megfigyelő rendszerek, riasztó rendszerek, távmérő rendszerek (villany, víz, gáz mérőórák), egészségügyi távdiagnosztizáló rendszerek, okos lakás, amiben minden lényeges funkciót vezérelni tudunk (hőmérséklet, pára, fény, hang, TV, stb.), vagy hazánkban 2013-ban bevezetett online pénztárgépes rendszer. Ha még így is nehezen értjük, akkor vegyük elő az okos telefonunkat és érzékelhetjük, milyen csoda van a kezünkben.

Fontos elfogadni azt a törvényszerűséget, hogy az újdonságnak nagy vonzása van a piacon. Ha jó az ötletünk, biztos a siker. Meg kell találni minden termék IoT integrációs lehetőségét. Aki nem teszi, néhány év múlva eladhatatlan termékkel próbálkozhat csak a piacon.

Korszerűsíteni kell a terméket és korszerűsíteni kell a termék gyártását is. Menekülni kell az innovációba.

Két konkrét példa az innovációra

Egy egyszerű és egy picit bonyolultabb dologról lesz szó.

Szolnokon működik a Factory Bike cég www.factorybike.hu), amely Csepel gyártmányú kerékpárok nagykereskedelmével foglalkozik.

Az ő esetükben az innováció az volt, hogy elkezdtek egyedi kerékpárokat gyártani az ügyfél igényei alapján. Egyedi forma, saját logó, szín világ, speciális kiegészítők. Ma már alig győzik az igények kiszolgálását.

A nagy változások pedig még most jönnek: biztonság növelése, GPS rendszer integrációja. Biztos vagyok benne, több évre stabil működése lesz a cégnek.

A másik cég Kecskeméten indította el a MAGNUS Aircraft (www.magnusaircraft.com) vállalkozását. 2 személyes sport és hobbi repülőgépet gyártanak, amit speciális kamera rendszerrel felszerelve határvédelmi, mezőgazdasági, ipari alkalmazásokra is lehet használni.

Pilótaképzésre kiválóan alkalmas. Ennek köszönhetően megalakították a MAGNUS USA céget, ahol az amerikai piacra gyártani is fognak. Kifejlesztik a 6, 9 és 12 személyes repülőgépeiket is.

A SIEMENS-szel összefogva megalkották az első elektromos hajtású repülőgépet, amivel több díjat nyertek, hírbe hozták magukat. Kínában is felfigyeltek rájuk.

Most írták alá a kínai cég létrehozásának dokumentumait. 1.500 repülőt kell gyártani 3 év alatt. Új gyártóüzemet hoznak létre, ahová 600 ember alkalmazása várható.

Milyen alkalmazások lesznek még?

Na, kérem, itt a nagy üzleti lehetőség. Azok, akik jó ráérzéssel oldanak meg ilyen jellegű alkalmazásokat, azok nagyon sikeresek lesznek. Akár a nulláról indulva. Állítólag a magyarok kreatívak.

Hajrá magyarok! Meneküljünk az innovációba!

Unyi Gábor
sales@dg2b.com


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

A DG2B Kft. felkarolja az innovációs cégeket. Korszerű, magyar fejlesztésű termékeket keresünk export célokra.


FELAJÁNLÁS

Ingyenes konzultációt ajánlunk minden partnernek, aki nyitott a saját termékének fejlesztésében, vagy újszerű termék megalkotását tervezi.

sales@dg2b.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here