Egyedi lézerhegesztés női irányítással

0

Egyedi technológiájukról beszélgettünk Marosvári Mártával, a mobil lézerhegesztéssel foglalkozó ipari cég ügyvezetőjével. A cég 5 éve jelent meg a magyar piacon és azóta évről-évre növekvő profittal működik.

– Mióta létezik a lézerhegesztésnek ez a formája, honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzanak?

– Körülbelül 20 évvel ezelőtt Németországból indult el a lézerhegesztés. Ha bármelyik nagy cégnek mobil hegesztésre volt szüksége, Ausztriából és Németországból hívtak partnereket. Ennek a szele ment el mellettünk, így született az ötlet. Piackutatás, meetingek előzték meg a beruházást, majd a pozitív eredmények és visszajelzéseknek köszönhetően belevágtunk. Így kezdődött a Mobil Leaserwelding Kft élete.

A mobil lézerhegesztésre sem Magyarországon, sem Európában nincs oktatás. Olyan szakembertől lehet megtanulni, aki már évek óta csinálja. Nálunk is van ilyen munkatárs. Én magam is elsajátítottam.

– Hogyan tudtak fejlődni?

– Széles körű marketingbe fogtunk, a teljes országot lefedve próbáltuk mindenkihez eljuttatni az információt. Egyrészt e-mailen másrészt cégekhez csöngettünk be, hogy kapcsolatot építsünk. A marketing a mai napig aktív része a cég életének, hírlevelekkel, média megjelenésekkel, szakmai kiállításokon való részvétellel tartjuk magunkat az élmezőnyben.

– Említette, hogy Önök elmennek az ügyfelekhez. A mobil lézerhegesztés ez a legnagyobb előnye?

– Pontosan. Van egy kisbuszunk, ami fel van szerelve mindennel, ami a lézerhegesztéshez szükséges. Adott időpontra megyünk ki egy adott céghez és elvégezzük ott helyben a javítást, így nincs szállítás és kevesebb időbe telik a javítás.

– Ki a célcsoportjuk pontosan?

– Elsősorban az autóalkatrész gyártók és az ő beszállítói körükben vagyunk népszerűek, de fröccsöntéssel foglalkozó cégek szerszámainak javítása, a fémipar, az alumíniumöntödék, gyógyszeripari berendezések gyártói, a műanyagipar, a szerszámipar, a lemezfeldolgozás, az elektronikai alkatrészgyártók és orvosi műszergyártó cégek is a célcsoportunkhoz tartoznak.

– Mi az, ami miatt szeretik Önöket?

– Néhány példa: Annyira minimális a hő-bevitel, hogy a szerszám szerkezete nem változik meg és nem lép fel semmilyen deformitás. Olyan finom él-hegesztéseket tudunk végezni, amivel a visszamunkálás egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik.

További előnye, hogy bármilyen fémtípus finom módon a mikrontartományban hegeszthető és a varrat az eredeti anyaggal teljesen homogén felületet képez.

Másik nagy előnyünk, hogy nincs súly vagy méretkorlát. Az asztali lézerhegesztők egy bizonyos fokú terhelhetőséggel működnek, ami általában maximum 100 kilót jelent. Mi az 50 tonnás szerszámhoz is oda tudunk állni és elvégezzük a lézerhegesztést. Sem méretben, sem formában sincs korlát.

– Okozott valamilyen nehézséget a piacra lépés Önöknek?

– Ahol próbahegesztést végeztünk, ott azonnal szembesültek a mobil lézerhegesztés előnyével. Ezekre a helyekre hétről-hétre visszahívnak minket.

– Volt olyan esetük, ami különlegesnek mondható, vagy ami a legnagyobb fejtörést okozta?

– Kihívás, amikor igencsak forgatni kell az alkatrészt, hogy megtaláljuk a megfelelő pozíciót a javításhoz. Kollégánk szakmai tudása nem ismer korlátokat, így ezeket az esetek nem problémák, csak megoldandó feladatok.

– Ha jól tudom, gyártással is foglalkoznak. Milyen termékeket gyártanak?

– Saját termékek gyártásával nem foglalkozunk. A gyártás mint bérmunka van jelen a cég életében. A lézerhegesztést megrendelő partnereink részéről merült fel az igény, hogy a javított alkatrészek felületét már gyártásra alkalmas formában szeretnék visszakapni. Ennek köszönhetően kapcsolatba léptünk jónéhány megmunkálással fogalkozó kkv-val. Ezekkel a cégekkel a mai napig kitűnő kapcsolatot ápolunk és rendszeres megbízásaink vannak számukra.

– Milyen jellegű fejlesztéseket terveznek a jövőben?

– Vannak rövid és hosszú távú terveink is. A rövid távú között szerepel, hogy további mobil hegesztőgépet fogunk beszerezni és így újabb munkatársak felvételére is sor kerül. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy egy saját termék gyártásával lépjünk piacra, illetve telephelyet szeretnénk vásárolni. Jelenleg bérelt telephelyünk Csepelen található, ahová a partnereink szállítják a termékeiket, javítandó darabokat.

Nemrég elkezdtünk egy új tevékenységet is, ez a MATRIX egyedi tűpárnás befogórendszer, melynek kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk. Ez egy univerzális befogórendszer, gyártáshoz, méréstechnikához, vagy összeszerelő üzembe gyártósorokhoz használható.

Szintén egy olyan egyedülálló ötlet, ahol maga a munkadarab formálja a befogót, mint egy tűpárna, felveszi a kívánt formát. /www.matrix-system.hu/

– Mi az, amire a legbüszkébb az eddig munkája során?

– Egyrészt büszke vagyok a sikereinkre, a dinamikus fejlődésre, amit véghezvittünk. Minden évben megsokszoroztuk az előző éves bevételünket. Továbbá büszke vagyok a szakképzett munkatársaimra, akik minden esetben maximális tudással látják el a feladatukat. A cégen belüli csapatmunkára. A cél egy másik hegesztő beszerzése.

– Hogyan látja a cégét öt év múlva? Mi a személyes motivációja?

– Mindenképpen a fejlődés a cél. Az, hogy a piacon felmerülő igényeket észrevegyük, hogy a partnereinknek minél több olyan tevékenységet és szolgáltatást tudjunk nyújtani, amitől még elégedettebbek lesznek. Ha kell, beruházással, ha kell, a munkaidő kitolásával. Nálunk a központban a megrendelő áll. Évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy nyitottan állunk a piachoz, bárki megtalálhat minket bármilyen újdonság bevezetésével.

www.mobilleaserwelding.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Lézerhegesztésre vonatkozóan folyamatosan várjuk új megrendelők jelentkezését. Bérmunkával kapcsolatban keressük a partnereinket, az alábbi szakmában: huzal-és tömbszikra forgácsolás, marás, köszörülés. Általában több munkánk van, mint amit a jelenlegi partnereink elbírnak.

MATRIX egyedi tűpárnás befogórendszer forgalmazásban keresünk talpraesett, nyitott, tapasztalattal rendelkező sales-es kollégát.

Előző cikkFókuszban a smart logisztika – jubileumi konferencia
Következő cikkOlyan az épületünk, mint maga a termékünk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here