Báró Harruckern János öröksége ma is piacképes

0

A Gyulai Pálinka Manufaktúra ismét rangos szakmai elismerésben részesült, ugyanis nemrég újra MagyarBrands Díjat kaptak. Rapport Miklóssal a cég ügyvezetőjével a pálinkafogyasztás kultúrájáról, technológiai- és termékfejlesztési terveikről, céljaikról beszélgettünk.

– Nemrég MagyarBrands Díjat nyertek. Mit jelent ez a díj önöknek?

– A MagyarBrands mindig olyan márkákat díjaz, melyek értéket képviselnek, a fogyasztók számára a minőséget és a megbízhatóságot tanúsítják, éppen ezért nagy örömünkre szolgált átvenni ezt az elismerő oklevelet.

A díj maga számunkra magas fokú szakmai elismerést, szakmai feljebb pozicionálást, a fogyasztói elégedettséget fejezi ki.

– Ezeket a mutatókat mérik is valamilyen formában?

– Véleményem szerint ez az egyik legnagyobb hazai elismerés egyike. Számunkra mindig is nagy jelentőséggel bírt a pálinkafogyasztók elégedettsége, és szeretnénk a pálinkafogyasztás kultúráját még magasabb szintekre emelve folyamatos stabil minőséget nyújtani.

E cél elérésének megfelelő visszajelzése számunkra a MagyarBrands Díj elnyerésén keresztül történt meg.

– Hol találnak a prémium termékeik számára piacot?

– Értékesítési területünk főként belföldön van. Szerencsére az utóbbi időben több külföldi megkeresés is érkezett hozzánk. Vannak már hosszabb ideje működő kereskedelmi kapcsolataink, de emellett szeretnénk belföldi kapcsolatainkat még lefedettebbé tenni. Ezt szolgálja a nemrég elindult internetes boltunk is.

Együttműködésekből fejlesztések

Rapport Miklós ügyvezető

A pálinkafőzési technológiák is folyamatosan fejlődnek, mi ezeket igyekszünk is lekövetni, így pedig kapcsolatba kerülünk pálinkafőző berendezéseket gyártó cégekkel is, akikkel akár közösen is fejleszthetünk új pálinkafőzési megoldásokat. Már több esetben is konzultáltunk ilyen gyártó cégekkel. Mi képviseljük a főzés gyakorlati oldalát, az ilyen cégek pedig az elméleti oldalát. Magyar és külföldi cégekkel egyaránt kapcsolatban állunk e tekintetben.

Visszatérve a kérdésre, a prémium kategóriás termékeinkre célpiacot jellemzően nagyvárosokban találunk, főleg Budapesten és környékén. Az értékesítés jellemző színtere a HORECA értékesítési csatornák: főleg éttermekben, minőségi borkereskedésekben vagyunk jelen, illetve egyre divatosabb a webshopunkon keresztül történő magánvásárlás is.

– A borkereskedések és az éttermek a stratégiai partnereik. Milyen arányban értékesítenek a stratégiai partnereiken keresztül és a webshopon keresztül?

– Az értékesítés mértéke körülbelül 80-20% a stratégiai partnereink javára. De a már említett értékesítési csatornákon kívül évente körülbelül 60-70 kitelepülésünk van az ország minden pontján, különböző zenei- és gasztrofesztiválokon. Itt nem csak a termékeinket ismerhetik meg a fogyasztók, de kérdéseiket is feltehetik.

Báró Harruckern János öröksége

– Kicsit térjünk vissza a gyökerekhez! Mióta foglalkoznak pálinkakészítéssel?

– A gyulai pálinkafőzés története körülbelül 300 éves múltra tekint vissza. Gyulán először Báró Harruckern János foglalkozott először pálinkafőzéssel még az 1600-1700-as évek fordulóján.

Az ő szellemi örökségeként 2008-ban a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra megkezdte működését. Már a vállalkozás indulásakor is a prémium kategóriás termékek előállítása volt a célunk.

Termékeinket a kezdetektől hazai, illetve nemzetközi szakmai megmérettetéseken indítjuk. Ezek eredményeként a Gyulai Pálinka, mint márka, hamar széleskörű ismertségre és elismerésre tett szert.

Így történik a termékfejlesztés

Ezen kívül számunkra rendkívül fontos az innováció, folyamatosan fejlesztünk, új termékek, termékcsaládok jelennek meg a tradicionális termékeink mellett.

– Hogyan fejlesztenek? Vásárlói visszajelzések alapján? Honnan tudják, hogy mit érdemes fejleszteni?

– Ennek egy rendkívül egyszerű módja van. Főzőmestereink segítségével, illetve a cég valamennyi dolgozójának bevonásával, ötletezéssel kezdődik az új termék fejlesztése.

Ilyenkor általában megszületik néhány ötlet, és a mi kis „házi laborunkban” elkezdünk kísérletezgetni, az új ízeket megkeresni, hogyan illeszkednek egymáshoz a különböző gyümölcsök.

Kipróbáljuk, hogy esetleg különböző fűszerek hozzáadásával hogyan tudunk még izgalmasabb, színesebb termékeket előállítani.

Ezt követi egy tesztidőszak, mikor egy új termék találkozik a fogyasztókkal, és ekkor dől el, hogy van-e létjogosultsága a termék folyamatos gyártásának, vagy éppen javítani kell még rajta valamit.

– Előfordult már, hogy nem jött be a számításuk, és egy olyan termékről, melyet jónak tartottak, azt a piac nem kedvelte?

– Vannak természetesen kevésbé sikeres termékeink. Ezek esetében általában a fogyasztó számára nagyon nehéz megmutatni a termék hozzáadott értékét, nehéz átadni számára ezt az információt, ezért általában nehezebben értik, és ez szokott nehézséget okozni.

A hozzáadott érték többféle is lehet, de egy konkrét terméket említenék, hogy jobban elmondhassam. Nemrég megjelent egy új likőr a termékpalettánkon, a mézlikőr. Ez egy teljesen egyedülálló módon, konkrétan a méz kierjesztésével készült ital, 100%-os tisztaságú gyulai mézből. Egy ilyen termék esetében nagyon nehéz feladat megértetni a fogyasztókkal, hogy milyen hozzáadott értéke van az újdonságnak.

Saját gyümölcsössel rendelkezünk

– Miben más a Gyulai Pálinka Manufaktúra, mint a konkurenciájuk?

– Ami nagy előnyünk, hogy saját, közel 20 hektáros gyümölcsössel rendelkezünk. Itt ugyanúgy megtalálhatók a klasszikus gyümölcsök, például alma, szilva, kajszibarack, vilmoskörte, mint a kuriózumok.

Ilyen különleges gyümölcsök például a málna, berkenye, bodza, faeper. Ezeket a kiváló minőségű alapanyagokat meg tudjuk termelni, és folyamatosan követjük, szabályozzuk a gyártási folyamatot. Ez mindenképpen nagy előny számunkra, ez másoknál nagyon kevés esetben fordul elő.

A főzdénk látogatható

Továbbá előnyünk, hogy a főzdénk látogatható civil vendégek számára is. A főzde mellett egy kóstolóházunk is várja a vendégeket, illetve a gyümölcsös körülbelül fele is a főzde mellett található, így bárki sétálhat egyet a zöldellő fák között, figyelemmel kísérheti a gyümölcsök érését, de akár a szüretelési munkát is. Szeretnénk, ha vendégeink is éreznék azt a gondosságot, mellyel a pálinkáinkat készítjük.

– Fennállásuk óta mire legbüszkébb?

Mindenképpen a teljes folyamat megvalósítására. Ez már a cég indulásakor is egy stratégiai pont volt, viszont ez egy fiatal gyümölcsös. Évek hosszú munkájának köszönhető, hogy eljutottunk odáig, hogy saját gyümölcsöt tudjunk szüretelni. Ezekkel az alapanyagokkal folyamatos kiváló minőséget tudunk garantálni a fogyasztók számára, amire nagyon büszkék vagyunk.

– Mi volt az eddigi legnagyobb kihívása?

– A kihívás a mindennapok része. Megemlíthetem ezek között a szélsőséges időjárást, vagy a folyamatos piaci átrendeződéseket, melyekkel napi szinten foglalkoznunk kell. Azonban úgy gondolom, hogy nekünk ez a hivatásunk, szenvedélyünk, és a kis csapatunk ezeket nem nehézségként éli meg, hanem a közös célok megvalósítása felé haladunk.

– Hányan dolgoznak a Gyulai Pálinka Manufaktúránál?

– 12-en dolgozunk összesen, szüret ideje alatt azonban többszörösére emelkedik a foglalkoztatottak létszáma.

– Egyik termékük, a Gyulai Mélyvíz nevű pálinka alkoholfoka 60%-os. Honnan jött ennek a terméknek az ötlete? Hogyan viszonyulnak hozzá a fogyasztók?

– Az alap termékcsaládunk 42 fokosra lett beállítva, itt a legbársonyosabb a gyümölcsillat, illetve ízben is nagyon gazdag.

Az volt az általános trend, hogy minden gyártó elkezdte visszahúzni az alkoholfokot, viszont a fogyasztók részéről volt érdeklődés a magasabb alkoholtartalomra. Innen jött az ötlet, hogy készítsünk egy olyan termékcsaládot, mely magasabb alkoholtartalommal bír, kifejezetten azon fogyasztók számára, akik szeretik a markáns, aromadúsabb ízvilágot. Ez a termékcsalád lett a Mélyvíz fantázianévre keresztelt italcsalád. Mindegyik termék az alap ízek közül került ki, vadon termő gyümölcsből 60 fokos italt nem készítünk.

– Melyik a legsikeresebb termékük, termékcsaládjuk?

– Ha már a Mélyvizeket említettük, akkor itt mindenképpen ki kell emelnem a kajszibarackot. Ezen kívül pedig a Gyulai márkanevet nagyon sok esetben a birspálinkával azonosítják, nagyon kedvelik ezt az italt.

Termékeket és technológiát is fejlesztünk

– Mik a terveik az elkövetkezendő néhány évre? Milyen fejlesztéseket terveznek?

– A piaci fejlesztés folyamatosan történik, hiszen ez egy olyan versenyszféra, ahol nem szabad megállni egy pillanatra sem.

Folyamatosan fejlesztjük a termékeket, de emellett a technológiában is szeretnénk előrelépni, hiszen a gyártók is folyamatosan kínálnak olyan eszközöket, melyekkel a munkánkat könnyítenék, és még tökéletesebb termékeket tudnánk előállítani. Célunk, hogy a jövőben még magasabb szintre emeljük a termékeink minőségét.

www.gyulaipalinka.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Értékesítési oldalon keresünk további lehetőségeket, például nagykerek formájában. Illetve szeretnénk a jövőben főzőberendezésünket korszerűbbre cserélni, emellett pedig az erjesztési kapacitásunkat is szeretnénk magasabb szintre emelni.

Továbbá terveink között szerepel, hogy saját hűtőházat valósítsunk meg.

Előző cikkHogyan tud megspórolni napi plusz 3 órát?
Következő cikk20 éve az irodák szolgálatában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here