Új anyag született: az alumíniumhab

0

Az Aluinvent Zrt. 2012 óta gyártja a számos előnnyel rendelkező és sokféle területen felhasználható termékét, az alumíniumhabot. Új, startup vállalkozásból fejlődik a szervezet évről-évre, ahol egy általuk kialakított innovatív technológia alapján dolgoznak. Az Aluinvent Zrt. alelnökével, Dr. Babcsán Norberttel beszélgettünk a vállalkozás megalakulásáról, nehézségeiről és a jövőbeni célokról.

– Hogyan született meg az alumíniumhab ötlete? Beszélne az előzményekről?

– 1999-ben találkoztam először az alumíniumhabbal, ezt követően pedig 2006-ig magát az anyagot kutattam Magyarországon és Németországban – emlékszik vissza Babcsán Norbert.

– Azonban az innováció igazán 2007-ben kezdődött, amikor visszatértem Németországból. 2008-ban született meg az ötlet, a jelenlegi gyártási folyamatunk egy részére, a Bay Zoltán Miskolci Kutatóintézetének telephelyén, ahol vezetésemmel elindítottuk az anyagfejlesztési osztályt, majd megtörtént az alumíniumhab szabadalom bejelentése is. 2012-ben alakult meg végül az Aluinvent, mint startup vállalkozás.

2017 februárban indítottuk el az ezer tonnás éves kapacitású, úgynevezett standard technológián alapuló DESIGNIUM építőipari panelgyártást – alumíniumhabból.

Alakot adunk a habnak

A DESIGNIUM már félkész termék. Tehát az alapanyagtól mára eljutottunk a félkész termék gyártásáig, aminek már sokkal nagyobb a piaca. A gyártás során az anyagot öntve hengereljük, így alakot adunk az alumíniumhabnak, ami már könnyebben felhasználható. A piackutatásaink az mutatták, hogy az építőiparban hasznosítható ez az anyag a legnagyobb mértékben.

A természet mintájára született meg az ötlet

A természet maga is cellás anyagokból építkezik. Innen támadt az az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan cellás anyagot mi is, ami erős, fém és viszonylag olcsó technológiával elkészíthető.

A gyártás technológiánknak a habosítási részét ma már szabadalommal védjük. A habosítási eljárásnál a legkritikusabb lépés a buborékok beinjektálása és a buborékok méretének a csökkentése.

A végtermék viszi előre cégünket

Leginkább külföldi: holland, amerikai, németországi és spanyolországi partnereink vannak. Mivel mi alapanyag gyártók vagyunk, a piacunkat az viszi előre, ha az alapanyagból végtermék készül.

Végtermékeknél gondolhatunk például robbanásvédelmi panelre, autóipari alkatrészekre, űripari eszközök alkatrészeire, dizájntermékekre, de akár hétköznapi tárgyakra is, mint az USB adattároló váza.

Különböző végtermék gyártókkal működünk együtt, ezen kívül pedig megvan a saját vevőkörünk és alvállalkozóink, akik az úgynevezett másodlagos technológiákban, a megmunkálásban és az öntésben működnek együtt velünk.

A legfontosabb termékünk a DESIGNIUM-nak keresztelt alumíniumhab építőipari külső homlokzati burkoló elem, ami szerelve szintén végterméknek tekinthető.

A belső építészetnél olyan termékeket kívánunk piacra vinni, mint az álmennyezet, térelválasztó vagy recepciós pult.

Együttműködünk és keressük az együttműködést olyan magyarországi és külföldi cégekkel, akik partnerek lehetnek a különböző végtermékek kidolgozásában.

– Mit tart fontosnak egy innovatív cég életében a kutatáson kívül? Milyen céljaik vannak?

Szeretnénk mi lenni a magyar ipar paprikája

Vagyis az az anyaggyártó, ami szinte minden magyar ipari termékben megtalálható és megadja az ipari termékek magyar „ízét”, karakterét (természetesen nem az élelmiszeriparra gondolok).

Külföldi partnerek nemcsak alapanyagot vásárolnak tőlünk, hanem már volt példa arra is, hogy a technológia licenszét szerették volna megvásárolni. Az értékesítési tevékenységben több olyan partnerünk van, akik disztribútorként is szerepelnek egy adott termékprofil kapcsán egy adott országban.

Mi tehát egy új anyagra építkezve hozunk létre egy apró, új iparágat. Célunk, hogy Magyarország elérje alumíniumiparának korábbi 2%-os piaci részesedését a világban. A magyar alumíniumipar régen sokkal jelentősebb volt, korábban az aluminiumot „a magyar ezüstnek” is hívták, abban az időben ugyanis a világ alumíniumtermelésének 2%-a magyar volt, ma már csak 1%.

Anyagmérnökök és startup-ok vagyunk

Nem kohászok vagyunk, hanem anyagmérnökök, akik új anyagot készítünk az alumíniumból.

Startup cég vagyunk, ami azt jelenti, hogy innováción alapulva jöttünk létre, egy új formába öntöttünk egy régi anyagot. Elkötelezettek vagyunk, hogy egy startup innovációs ökoszisztémát alakítsunk ki a környezetünkben.

Segítünk másoknak, hogy egy adott ötletet hogyan lehet kivitelezni, hogyan válasszanak a meglévő lehetőségek közül. Ismerjük és alkalmazzuk az innováció menedzsmentet, a környezettudatos működést, a humán erőforrás hathatós kezelését, a pénzügyi folyamatokat, a marketinget és az üzletfejlesztést.

A vevői megkereséseink körülbelül 30%-a magyar

Számos ötlettel állnak elénk, annak ellenére, hogy eddig igazán marketing tevékenységet nem folytatunk, csak a honlapunkkal halászunk vevőkre.

Az anyagfejlesztés mellett létrehoztunk egy olyan csapatot is a cégen belül, akik egyedi gépek és anyagvizsgáló berendezések tervezésére is alkalmasak. A csapat ipari automatizálási, mechatronikai, géptervezési és elektrotechnikai szakemberekből áll.

Privát kutatóintézet is vagyunk

Nem csak gyártó cég vagyunk, hanem egy privát kutatóintézet is, ahol hallgatókat vagy a saját munkatársainkat is tudjuk mentorálni.

Egyébként együttműködünk egyetemekkel és más, külföldi kutatóintézetekkel is, akik a hasonló tudományos tevékenységeket végeznek. A tudományos cikkek számunkra reklámot is jelentenek.

Az egyik korábbi cikkünk alapján a közelmúltban például az egyik olasz egyetem kutatói kerestek meg bennünket azzal a céllal, hogy szeretnék a szeizmikus védelemre felhasználni a termékünket.

Szívesen dolgozunk együtt családi vállalkozásokkal, akár külföldi, de magyarországi telephelyű cégekkel is.

– Milyen eredményeket sikerült elérniük az utóbbi 1-2 évben?

– A legnagyobb eredményünk, hogy míg 2012-ben 10 dekagramm habot tudtunk előállítani egy adagban, ma már ez 500 kg. Büszkék vagyunk arra, hogy évente egy innovációs lépést azaz technológiai készültségi szintet (TRL-t) tudtunk előrelépni, így mára már sikerült megvalósítanunk a 9-es, azaz a legmagasabb technológiai készültségi állapotot.

Standard technológiánkat ma már egy 1000 tonna/év gyártási kapacitású üzem jellemzi, illetve az Advanced technológiára egy kísérleti üzemünk is működik már.

Árbevétel szempontjából az idei év lesz az első jelentősebb évünk.

Van egy igazi csapatunk

– Mire a legbüszkébb?

Leginkább arra, hogy van egy olyan csapatunk itt az Aluinvent-nél, akik valóban tudnak bízni egymásban, hajlandóak felvállalni a konfliktusaikat és emellett eredményorientáltak is.

Ennek a létrehozása nagyon fontos, hogy ténylegesen partnerei lehessünk egy másik cégnek. Az ember a legfontosabb és az általa létrehozott jól működő cég. Egy vállalat működését sokféle paraméter alapján mérhetjük, amelyben végül a legfontosabb az árbevétel. Jelenleg a legnagyobb értéke cégünknek a tudás, amit materializálni tudunk.

– Mi volt a legnagyobb kihívása, nehézsége, illetve küzdelme?

– Egyrészt minden nap a problémák megoldása egy nagy küzdelem. Bejönni a munkahelyre, előrehaladni és megoldani a technológiai, humán erőforrás és pénzügyi problémákat. Ez folyamatos kihívást jelent. Ha a „leget” keresem, akkor az a tavalyi évben a gyárépítés, idén pedig a gyártási volumen, az értékesítés növelése.

– Hogyan látja saját magát és a cégét egy év múlva?

– Az idei évre van egy fél milliárd forintos bevételi, és a kapacitásunk körülbelül 20%-os kihasználtságára való tervünk, valamint növelni szeretnénk a folyamatos gyártási és értékesítési volument. Idén pedig, mint már említettem, növelni szeretnénk a munkatársaink számát negyvenre.

Aluinvent Zrt.
www.aluinvent.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Alapvetően alvállalkozókat keresünk, akik az anyagot megmunkálják; mellettük alumíniumöntödéket, akik felhasználják, az anyag ugyanis önthető és maganyagként is funkcionál, amivel csökkenthető az öntvények súlya.

Keresünk olyan cégeket is, akik porfestéssel foglalkoznak és festeni tudják ezt az anyagot. Leginkább ez az a három olyan másodlagos technológiai rész, ahol együttműködőket keresünk.

Vásárolunk alumínium nyersanyagot is, itt is jól jöhetnek az új beszállítók.

Keressük azokat, akik végterméket szeretnének készíteni az anyagunkból, szívesen küldünk adatokat és örömmel adunk szóbeli tájékoztatást is az alumíniumhabról.

Olyan építőipari cégekkel és építészekkel is szeretnénk együttműködni, akik épületburkolatként szeretnék használni a paneleket, vagy aki akár radiátorokat, álmennyezetet szeretne gyártani belőle.

Belső építészek, díszbútorgyártók is megkereshetnek, de elsősorban nem magánembereket keresünk hanem olyan cégeket, akikkel nagyobb méretű közösségi projektekben gondolkodhatunk.

Ezen kívül jelenleg stratégiai befektetőt is keresünk lehetőleg alumíniumipari vagy építőipari háttérrel.

Előző cikkHarcművészből vállalkozó
Következő cikkÚj anyag született: az alumíniumhab

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here