A válságban alapított cég már huszonötszörösére nőtt

0

Az Equiscorp Kft. 2008-ban alakult, éppen a válság előtt, melyet nem hogy átvészelt, de hatalmas fejlődésen ment keresztül. Sőt, ma már cégcsoporttá nőtte magát Schmid Gyula vállalkozása. A tulajdonossal fejlesztéseikről, innovatív megoldásaikról, és az építőipar várható jövőjéről is beszélgettünk.

Mivel foglalkozik az Equiscorp Kft.?

A cég 2008-ban alakult, családi vállalkozásként, feleségemmel alapítottam. A kezdetekkor 5-10 fő munkatárssal dolgoztunk, manapság azonban a cégcsoport alkalmazottainak száma az alvállalkozókéval együtt eléri a 250 főt. Fő tevékenységi körünk a monolit vasbetonépítés, mely pontosabban a helyszínen történő vasbeton szerkezetek felépítésének kivitelezését jelenti. Főként magasépítési feladatokat látunk el, de jelen vagyunk a mélyépítés piacán is. Referenciáink kiterjednek a lakó- és társasházakra, szállodákra, ipari-, mezőgazdasági létesítményekre, gátakra, hidakra, speciális műtárgyakra, gyakorlatilag mindenre olyan építményre, mely betonból készül.

Az Equiscorp Kft. a Fectus-Ép Kft-vel és az SA Szerkezet Kft-vel együtt egy cégcaoport tagja. Az Equiscorp és a Fectus-Ép 100%-ban a feleségem és az én tulajdonom, az SA Szerkezet Kft-ben pedig egy további üzlettársunk is van. A kivitelezések nagy része cégcsoporton belül átkerült az SA Szerkezet Kft-hez, az Equiscorp-nál pedig előtérbe kerültek a speciális kivitelezési feladatok, ezen kívül pedig néhány régi megrendelőnk számára vállalunk munkát. Továbbá egyéb feladatot is ellátunk a cégcsoporton belül, például bérbeadást, oktatást, innovációs fejlesztéseket, logisztikát, munkavédelmet. Mindemellett erős hátteret biztosítanak a cégcsoporton belül az Equiscorp Kft. zsaluanyagai, saját tulajdonban lévő toronydarui, autódarui, a kivitelezéshez szükséges gépei, valamint a jól felkészült szakembergárda. Mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a munkatársaink képzésére, folyamatosan vesznek részt a szükséges továbbképzéseken.

2008-ban, éppen a válság idején alapították a vállalkozást. Hogyan tudtak ebben az időszakban megrendeléseket szerezni?

Kapcsolati tőkével akkoriban szinte még nem is rendelkeztünk, ezért azt gondolom, hogy nagyon nagy szerencsénk volt az induláskor. A vállalkozást a megbízhatóságra építettem, és ezt a megrendelőink is látták. Éppen mélyrepülésben volt az építőipar 2008-ban, mi mégis folyamatosan tartottuk magunkat az adott szavunkhoz, határidőkhöz. Úgy gondolom, hogy ez nagyon sokat számított már akkor is. Az első nagy mérföldkövet a Gárdonyban található Vital Hotel Nautis jelentette számunkra, mely során komoly kihívást jelentett a feladat ellátása, azonban a megrendelő folyamatos támogatásának köszönhetően sikeresen zártuk a projektet. Sőt, olyan jó szakmai kapcsolat, mondhatni barátság alakult ki köztünk, hogy a mai napig megrendelőnk ez a vállalkozás, a betonozási feladatokat még mindig mi látjuk el építkezéseik során.

Mindezek mellett mi felismertük, hogy a szerkezetépítésen belül nagy mennyiségű zsaluanyag felhasználására van szükség, melyet korábban mi magunk is béreltünk. Azonban hosszútávon ez egyáltalán nem kifizetődő, ezért úgy döntöttünk, hogy folyamatosan felvásároljuk a felhasznált zsaluanyagokat, mely nem csak saját vállalkozásaink szükségleteit elégíti ki, hanem bérbe is tudjuk adni azokat, mely további bevételi forrást jelent a vállalkozás számára. Ez a lépést nagyban hozzájárult a gazdasági helyzetünk megszilárdításához.

Kapacitásbővítő beruházást valósítottak meg EU-s pályázati támogatással. Pontosan milyen jellegű beruházás volt ez és milyen eredményeket várnak tőle?

Új berendezések beszerzésére, üzembe helyezésére, valamint a technológiai sor felállítására vonatkozott a pályázati támogatás. Főként olyan gépeket vásároltunk, melyek acélgyártáshoz, illetve acél megmunkálásához szükségesek. Egyedi acéltermékek gyártását tudjuk a berendezésekkel elvégezni, csarnokok elemeiről, acél vázszerkezetekről, lakatosszerkezetekről van szó, illetve az általunk gyártott szerkezetek helyszíni összeszerelését is meg tudjuk a jövőben mi magunk valósítani.

Jelenleg a piaci helyzetünk stabil, de a fejlesztéseink főként arra irányulnak, hogy tovább erősödjön ez a pozíció. Továbbá nem titkolt szándékunk, hogy eszközbeszerzéseinkkel szolgáltatási és termékpalettánkat is bővítsük, valamint új munkahelyeket teremtsünk. A fejlesztés eredményeképpen pedig a kiszolgáltatottságunk is csökken, hiszen eddig az acéltermékeket beszállítóktól szereztük be, mostantól azonban saját magunk tudjuk a megmunkálást elvégezni, nem függünk senkitől.

Mit gondol, hova fog fejlődni a cégcsoport 3 év múlva, Ön szerint hol fognak tartani?

Úgy vélem, az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a cégcsoport minden téren. Folyamatosan nőtt az árbevételünk, a munkatársaink létszáma, ehhez pedig nekünk, a vezetőségnek is fel kellett nőnünk, fejlesztenünk kellett saját képességeinket is. Ezek alapján pedig a célunk, hogy amit elértünk mostanra, azt szeretnénk stabilizálni. Kiemelten fontos, hogy a vállalatirányítási rendszerünket, a kontroll folyamatokat, az ellenőrizhetőséget nagymértékben stabilizáljuk.

Korábban már volt egyedi fejlesztésünk, együttműködés keretein belül hoztunk létre egy speciális darus autót a SCANIA Magyarországgal, 2018-as terveink között szerepel még egy ilyen – európai viszonylatban is kuriózumnak számító – autó megépítése. Vannak olyan speciális zsaluzási folyamatok, melyek kivitelezésére nem állt rendelkezésünkre daru, egyszerűen nem létezett, így mi magunk hoztunk létre egy olyan járművet, mely a saját igényeinknek megfelelő feladatok ellátására képes.

További – egyelőre még távlati – terveink közt szerepel, hogy egy betonacél gyártó gépsort állítsunk fel. Emellett pedig szívesen hoznánk létre egy tanműhelyt, ahol oktatási intézményekkel együttműködve oktatnánk a jövő szakembereit a lakatosipar munkálataira.

Mit gondol, mi lehet fejlődésük legnagyobb gátja?

Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy legnagyobb gát számunkra a jól képzett szakemberek hiánya lehet.

De valahol saját magamban is látok egyfajta gátat, ugyanis a kezdetek óta nagyon nagyot nőtt a cégcsoport, és sokszor azt érzem, hogy a feladatok túlnőnek rajtam. 10 fővel kezdtünk dolgozni, ma pedig több mint 200 főt foglalkoztatunk, tehát rohamosan fejlődött a cég, mely rendkívül sok plusz feladatot jelentett számomra, ezek elvégzése pedig nagy áldozatokat követelt tőlem. Ezért is szeretném stabilizálni a cég helyzetét, innoválni, technológiát fejleszteni, képezni a munkatársaimat és magam is, a további növekedés jelenleg nem foglalkoztat.

Milyennek látja az építőipar helyzetét a következő évekre vonatkozóan? Esetleg lát trendeket körvonalazódni?

Azt mindenki látja, hogy a lakásépítések nagyon szárnyra kaptak, az ingatlanárak hihetetlen magasságokig szöktek, de úgy gondolom, hogy ez már nem fog sokáig tartani, szerintem még az idén jelentős csökkenés fog elindulni a lakásárak tekintetében. Ennek következménye pedig az lesz, hogy körülbelül 2 éven belül ismét sok vállalkozás fog bajba kerülni. Úgy látom, hogy az ingatlan piac éppen tetőzik, ez pedig értelem szerűen azt jelenti, hogy hamarosan elindulnak lefelé az árak.

Természetesen nem azt mondom, hogy az építőipar omlik össze, egyszerűen arról van szó, hogy a lakásépítések száma fog megállni. De ezen kívül számos állami építkezés, vasút-, útépítés, mezőgazdasági projektek várhatók a következő években, mely az építőipari vállalkozások jelentős része számára fog munkát biztosítani.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitott?

Mindenre nyitott vagyok, számomra az a fontos, hogy az együttműködés minden esetben mindkét fél együttműködését, gyarapodását, fejlődését szolgálja.

www.equiscorp.hu/

Előző cikkAmikor beindul az elkészült gép, az a legnagyobb élmény
Következő cikkLogisztika Napja 2018

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here