Valóra válik az álmom: már gyártani is fogok

0

A Neweld Kft. egy szűk ipari szegmensben, a keményforrasztás iparában tevékenykedik. Bár egy viszonylag fiatal vállalkozásról van szó, az ügyvezető elszántságának, álmainak, és tenni akarásának köszönhetően dinamikusan fejlődnek. 6 évig kizárólag kereskedelemmel foglalkoztak, idén azonban egy komoly gyártási divíziót is elindítanak.
Jelenleg éppen egyik leendő konkurense tanítja a gyártás rejtelmeire Hegedűs Katalint, a cég ügyvezető igazgatóját, akivel az új tevékenység bevezetése mellett szakmai fejlődésükről és a megvalósítás előtt álló álmairól is beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a NEWELD Kft., és mi az, amiben igazán jók?

A céget 2011-ben alapítottuk, de már korábban is jelen voltunk Magyarországon, mint egy olasz hegesztéstechnikai vállalkozás leányvállalata. Miután saját lábra álltunk, változtattam a profilon, a hegesztéstechnika egyik „alfajával” kezdtünk foglalkozni, a keményforrasztással. Úgy gondolom, merész döntés volt ez a részünkről, de megérte a váltás, ugyanis piacvezetők vagyunk e tevékenységben Magyarországon.

A keményforrasztás tulajdonképpen hegesztés, a különbség a kettő között az, hogy a forrasztás „lágyabb” hőfokon történik, más hozaganyagokkal, más reakciókkal. Ezt a technológiát nem csak kitanultuk, de tovább is fejlesztettük, továbbá a kezdetekkor csak a hozaganyagok értékesítésével foglalkoztunk, de ma már nagy gépek is megtalálhatók termékkínálatunkban, valamint a forrasztáshoz szükséges kémiai vegyszerek is. Gyakorlatilag egyik termék megjelenése hozta magával a következő bevezetését.

Természetesen a vevők igényei is alakítják a termékskálát, hiszen abban az esetben például, ha egy jó minőségű hozaganyaggal nem megfelelő forrasztást lehet elérni, nagy esély van arra, hogy az általunk forgalmazott felülettisztító anyag segíthet a várt eredményt elérni.

Egyre jobb termékek jelentek meg a palettánkon, egyre nagyobb sikereket értünk el, ennek következtében pedig egyre több – főleg olasz – cég keresett meg bennünket. Ehhez egy kis háttér információ, hogy 27 évig éltem Milánóban, 6 éve költöztem vissza Magyarországra, tehát erős olasz kapcsolatokkal rendelkezem. Továbbá Olaszország komoly szereplője a keményforrasztásnak, ezáltal a piaci lehetőségeink is szélesebbek. Ezen kívül pedig olasz partnereinktől, az általunk Magyarországon és külföldön is képviselt cégektől jelentős támogatást is kapunk.

6 év alatt eljutottunk oda, hogy nemrég Lengyelországban nyitottuk meg csővágó gyárunkat, továbbá Szlovákiában már 3 éve jelen vagyunk saját képviselettel.

A tevékenységünk már túlmutat a hegesztésen. Az az Európai Uniós pályázat, melyet nemrég nyertünk el, esztergált csőalkatrészek gyártására vonatkozik. Továbbra is maradunk az autóipar szolgálatában, hiszen megrendelőink körülbelül 80%-a jelenleg is ezen iparág képviselői. Már nem csak hegesztéssel, keményforrasztással kapcsolatos megoldásokat tudunk kínálni számukra, hanem csővégek, csőtartók, láncok, esztergált alkatrészek gyártásában is számíthatnak ránk. Sőt, szeretnénk jobban elmozdítani tevékenységünket a gyártás irányába. Összefoglalva tehát ez az év lesz az, amikor kilépünk a kereskedelem korlátai közül, és elkezdünk gyártással is foglalkozni. Nagy álmom volt, hogy gyártással is foglalkozhassak. Az álmom megvalósításának első lépése a lengyel gyártás elindítása volt, most pedig a magyar gyártás következik. Ez nagy feladatokat von maga után, hiszen megrendeléseket kell szereznünk, csarnokot kell bérelnünk, később pedig sajátot kell építeni, és új munkatársakat kell felvennünk.

Mi a legnagyobb kihívás az Ön számára?

Megfelelő munkaerőt találni. Olyan szakképzett alkalmazottakra lesz szükségünk, akikre rábízhatom a feladatokat, és az újonnan beszerzett berendezéseket. Magával a géppel most ismerkedem, én magam is szeretném tudni, hogy hogyan kell egy ilyen berendezést használni. Ha pedig megfelelően tudom magam is kezelni, akkor egyszerűbben találok hozzá olyan szakembert, akire szükségem van.

Szerencsére találtam segítséget a kezelés elsajátításához, ráadásul éppen egy olyan szakember tanít engem, aki a jövőben a konkurensem lesz.

Hölgyek esetében nem jellemző, hogy ilyen férfias területen dolgozzanak. Hogyan került kapcsolatba az iparral?

Édesapám a Technoimpex egyik igazgatója volt, tehát a gépiparban dolgozott, külkereskedelmi képviseletet látott el. A munkájának köszönhető, hogy Angliában születtem, 6 éves koromig ott is éltünk, majd ezt követően költöztünk Olaszországba, hogy a Technoital nevű céget vezesse édesapám. Nem sokkal később lehetősége adódott, hogy meg is vásárolja ezt a céget, melynek vezetését 21 éves koromban rám bízta, hogy hazaköltözhessen Magyarországra. Tehát elmondhatom, hogy én beleszülettem, és a gépiparban nőttem fel. Sosem volt ellenemre, mindig is tetszett ez a szakma, ezért is végeztem el egy mérnöki átképzést is. Innen, a gépiparból igazoltam a hegesztőiparba, ehhez pedig tanulásra volt szükségem. Mikor felkértek arra, hogy vezessem a Neweld Kft-t, beültem a gólyák közé a Budapesti Műszaki Egyetemre hegesztő szakmérnöki képzésre, tanultam, majd gyakorlatra is jártam.

Hogyan jutottak Lengyelországba, miért éppen ott kezdték el a csővágást?

Egy ottani megrendelőnk kérésére kezdtünk Lengyelországban, bérmunkában dolgozni. Egész Kelet-Európát lefedjük a termékpalettánkkal, több multinacionális vállalat számára is beszállítunk. Ezeknek a nagyvállalatoknak szükségük van az olyan kisvállalkozásokra, mint mi vagyunk, ugyanis rugalmasan, rövid határidőkkel tudunk számukra megoldásokat biztosítani. Ha beválik számukra egy beszállító, akkor általában komolyabb megbízásokat is rájuk bíznak. Így alakult, hogy felkértek bennünket bérmunka elvégzésére.

Hogyan képzeli el vállalkozása jövőjét 3 év múlva?

Mindenképpen szeretném megerősíteni a gyártási, ipari tevékenységünket. Tavaly nyár óta foglalkozunk préseléssel, stancolással is, ez a tevékenység már működik, vannak erre vonatkozó megrendeléseink, de szeretném tovább erősíteni ezt a divíziót is. Saját részünkre, a hozaganyagokhoz végezzük a préselést, ezt korábban bérmunkában végeztettük. Ezt mindenképpen szerettem volna házon belül végezni.

Jelenleg pedig az a terv, hogy a stancolást, préselést és az esztergálást olyan szintre tudjam fejleszteni, mint a számomra példamutató és segítséget nyújtó vállalatok. Olyan cégektől tanulhatok, akik ugyanonnan – egy kis garázsból – indultak, mint mi is, és néhány év alatt annyit fejlődtek, hogy már 50-60 gépen dolgozik 40-50 alkalmazottuk, 2-3 műszakban. Jelenleg ez a terv, erre a szintre szeretném fejleszteni a céget. Ebben pedig nagy segítséget nyújtanak az EU-s pályázati források.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitott?

Mindenkire nyitott vagyok, akiben van nyitottság. A piac, ahol dolgozunk, elég szűk szegmens, szinte mindenkit ismerek, akivel valamilyen formában együtt tudok dolgozni. De bármikor jelenhetnek meg új szereplők, illetve nem minden esetben az autóiparból érkeznek a megrendeléseink. Nemrég éppen egy radiátorgyártó cég keresett fel, hogy megoldjuk a forrasztási problémáikat.

Az esztergálási tevékenységünkhöz beszállítókra szükségem lesz, fémalapanyag beszállítókról van szó, akik például köracéllal, alumínium rudakkal tudnak ellátni minket. A konkurens vállalkozások ebben is segítenek nekem, de nyitott vagyok e téren.

Természetesen én is szívesen segítek az üzlettársaimnak, amiben tudok, és ez esetben nem csak üzletre kell gondolni, hanem akár a kapcsolatrendszerem felhasználására, tanácsra, stb.

www.neweld.hu/hu/home/

Előző cikk19 évesen innovatív megoldásokkal, lendületesen viszi a családi, ipari vállalkozást
Következő cikkGenerációváltás és tudásátadás gazdasági szemszögből

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here