Vállalati devizaügyletek: SPOT és FORWARD

0

Azok a cégek, amelyek devizában ügyletelnek sokszor tapasztalják, hogy milyen nagy költségei vannak a deviza tranzakcióknak. Akár export akár import ügyletről van szó, a banki költségek és árfolyamok akár a nyereség nagyobb hányadát is elvihetik. Éppen ezért nem mindegy, hogy a cégek hol és mikor váltják devizáikat és honnan indítják tranzakcióikat.

Odafigyeléssel a költségek radikálisan csökkenthetőek. Olyan cégeknek, akik nem tudják előre tervezni devizás ügyleteiket, nem marad más megoldás csak az azonnali, azaz SPOT ügylet. Ezek az ügyletek jóval nagyobb kockázatot rejtenek, mint az előre tervezett FORWARD ügyletek. E két fogalmat bemutatása mellett a tudatos pénzügyi tervezés fontosságára hívom fel a figyelmet.

SPOT (azonnali) ügyletek:

Gondolom, önnek is az a célja, hogy a devizában kötött üzletkötései és banki forgalma egyszerűbb és olcsóbb legyen. Ugyanazokat a devizás számlákat fizeti ki, de szeretne jobb árfolyamot  kapni.  Így minden számlán nyer.

Lehet, hogy még nem tud róla, de van más lehetőség is, mint hogy a saját bankjával intézze a deviza ügyleteit.

Itt van például az Akcenta. Bár ugyanott vásárol és ad el devizát, mint a bankok, mégis kisebb árrést tesz rá. Ezt a devizaügyletekre optimalizált működésünk miatt teheti meg (a bankoknak ez csak egy terület a sok közül, így nem tudnak ennyire rugalmasak lenni).

Az alternatív lehetőség nagy előnye, hogy rugalmasan, tranzakciónként eldöntheti, hogy az Akcentánál, vagy a számlavezető bankjánál váltja-e a devizát.

Egy gyors példa, hogy mennyit jelent az árfolyam: Tegyük fel, hogy van egy 40.000 eurós befizetendő importszámlája. 2016. szeptember 3-án az euró középárfolyama 311 Ft. A legnagyobb magyar bank ebben az esetben 314,11 forintért fogja az eurót váltani, így a számla 12.564.400 forint lesz, átutalási díj: 15000 forint.

Viszont az alternatív lehetőség esetében 312,08 forintért fogják önnek adni az eurót, így a számla csak 12.483.200 forint lesz, átutalási díj: 1500 forint. Egyetlen számlán megspórolt 94.700 forintot.

Forward (határidős) ügyletek – az árfolyam biztosítása érdekében

Azon ügyfelek számára, akik nemkívánatos árfolyamkockázatnak vannak kitéve, a deviza határidős műveletek lehetővé teszik, hogy a kockázatok részlegesen, vagy teljesen megszűnjenek.

A jövőbeli árfolyam biztosításával a vállalat hatékony eszközre tesz szert a pénzügyi teljesítéséhez (kalkulációs árfolyam) és minimalizálja a lehetséges veszteségét. Ez hosszú távon biztonságot jelent a pénzügyi tervezések terén.

Az árfolyam változása minden tekintetben jelentős kérdés, hiszen akár a teljes üzemi nyereség elvesztését is okozhatja. E-miatt jelentősen csökkenhet a társaság versenyképessége, de akár veszélybe kerülhet annak további működése is.

Az árfolyam-biztosíték eszközei egyszerű megoldással szolgálnak, mellyel az árfolyamkockázatot lényegében meg lehet szüntetni.

Extrém példa, hogy miért kell biztosítani az árfolyamot:

Tegyük fel, hogy 2016. január 05-én gyártási szerződést kötött, mely szerint augusztus hónap 05-én 100.000 GBP árbevétele keletkezik. Az MNB devizaközép árfolyama 2016.01.05-én 429,70. Tekintettel a devizakockázatra a kalkulációt 400 forintos GBP árfolyamon készítette. A vevő késett a számla kiegyenlítésével, ami végül 2016. augusztus 17-én történt meg.

MNB középárfolyam: 358,17. Ezért az árbevétel 40.000.000 forint helyett csak 35.817.000 forint volt, tehát egyetlen számlán 4.183.000 forintot vesztett.

Árfolyam-biztosítással az árfolyam ~426 forint lett volna, így az árfolyam változás miatt inkább nyereség keletkezett volna.

Azonban választhat más megoldást is:

• a legjobb árfolyamon konvertálhatja a devizát,
• nincsenek, vagy minimálisak legyenek az utalási díjak,
• ne legyenek számlafenntartási költségek,
• gyorsabban és biztosabban odaérjen az utalás,
• ellenőrzött árfolyamon köthesse meg ügyleteit,
• ingyenes devizaárfolyam-figyelés (és megbízás elindítása az Ön által kért árfolyamon),
• díjmentes és biztonságos  tranzakciók legyenek. Ebben tudok önnek segíteni!


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Olyan vállalkozókkal keresem a kapcsolatot, akiknek fontos, hogy jó áron vegyenek/adjanak el devizát – akik szeretnék átutalási költségeiket radikálisan csökkenteni – akik tervezik pénzügyeiket – akik nem szeretnének árfolyamkockázatot vállalni.

Téglás Ildikó
www.devizapartner.hu


A cikk további részében a szerző felajánlását olvashatja:

A szerző felajánlását a Céginformációs Csomag előfizetői vehetik igénybe!

Nézze meg itt, mennyi hasznos céges információhoz, tudásanyaghoz, üzleti lehetőséghez jut előfizetőként 

Előző cikkVállalati devizaügyletek: SPOT és FORWARD
Következő cikkCéges rendezvények egyedi természeti környezetben

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here