Újra változott a költségtérítés szabálya

0

A január 13-i hatállyal változott a munkáltatók által adott kötelező utazási költségtérítés. A változások szerint nem kötelező a személyijövedelemadó-törvényben meghatározott (15 forint) kilométerenkénti átalányt kifizetni a rendeletben meghatározott körnek, hanem annak csupán a 60 százalékát.

Ez 9 forint. Annyi, mint eddig is volt. A munkáltató maga dönthet arról, hogy 9 vagy 15 forintot ad.

A rendelet értelmében utazási költségtérítést a munkavállalónak akkor kell adni, ha a dolgozó lakhelye és a munkahelye között nincs közösségi közlekedési kapcsolat. A díj jár még azon mozgáskorlátozottaknak is, akik nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést – és azoknak, akiknek kisgyermekük van.

Ez utóbbi kört azonban igencsak kiszélesítette a kormány. Az utazási költségtérítést ugyanis január 12-ig azoknak volt kötelező adni, akiknek a gyermekük óvodába vagy bölcsődébe járt. A rendelet értelmében most már nem csak a gyermekük óvodába vagy bölcsődébe járató szülőknek, hanem a tíz év alatti, köznevelési intézményben tanuló gyermekek szüleinek is jár a támogatás – ami több százezerrel növeli meg a potenciális igénybe vevők körét.

Előző cikkGyáli raktárba magasemelésű targoncás munkatársat keresünk
Következő cikkErdélyi vállalkozó kapta a 2016-os Év Példaképe Fődíjat

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here