Új anyag született: az alumíniumhab

0

Az Aluinvent Zrt. 2012 óta gyártja a számos előnnyel rendelkező és sokféle területen felhasználható termékét, az alumíniumhabot. Új, startup vállalkozásból fejlődik a szervezet évről-évre, ahol egy általuk kialakított innovatív technológia alapján dolgoznak. Az Aluinvent Zrt. alelnökével, Dr. Babcsán Norberttel beszélgettünk a vállalkozás megalakulásáról, nehézségeiről és a jövőbeni célokról.

– Hogyan született meg az alumíniumhab ötlete? Beszélne az előzményekről?

– 1999-ben találkoztam először az alumíniumhabbal, ezt követően pedig 2006-ig magát az anyagot kutattam Magyarországon és Németországban – emlékszik vissza Babcsán Norbert.

– Azonban az innováció igazán 2007-ben kezdődött, amikor visszatértem Németországból. 2008-ban született meg az ötlet, a jelenlegi gyártási folyamatunk egy részére, a Bay Zoltán Miskolci Kutatóintézetének telephelyén, ahol vezetésemmel elindítottuk az anyagfejlesztési osztályt, majd megtörtént az alumíniumhab szabadalom bejelentése is. 2012-ben alakult meg végül az Aluinvent, mint startup vállalkozás.

2017 februárban indítottuk el az ezer tonnás éves kapacitású, úgynevezett standard technológián alapuló DESIGNIUM építőipari panelgyártást – alumíniumhabból.

Alakot adunk a habnak

A DESIGNIUM már félkész termék. Tehát az alapanyagtól mára eljutottunk a félkész termék gyártásáig, aminek már sokkal nagyobb a piaca. A gyártás során az anyagot öntve hengereljük, így alakot adunk az alumíniumhabnak, ami már könnyebben felhasználható. A piackutatásaink az mutatták, hogy az építőiparban hasznosítható ez az anyag a legnagyobb mértékben.

A természet mintájára született meg az ötlet

A természet maga is cellás anyagokból építkezik. Innen támadt az az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan cellás anyagot mi is, ami erős, fém és viszonylag olcsó technológiával elkészíthető.

A gyártás technológiánknak a habosítási részét ma már szabadalommal védjük. A habosítási eljárásnál a legkritikusabb lépés a buborékok beinjektálása és a buborékok méretének a csökkentése.

A végtermék viszi előre cégünket

Leginkább külföldi: holland, amerikai, németországi és spanyolországi partnereink vannak. Mivel mi alapanyag gyártók vagyunk, a piacunkat az viszi előre, ha az alapanyagból végtermék készül.

Végtermékeknél gondolhatunk például robbanásvédelmi panelre, autóipari alkatrészekre, űripari eszközök alkatrészeire, dizájntermékekre, de akár hétköznapi tárgyakra is, mint az USB adattároló váza.

Különböző végtermék gyártókkal működünk együtt, ezen kívül pedig megvan a saját vevőkörünk és alvállalkozóink, akik az úgynevezett másodlagos technológiákban, a megmunkálásban és az öntésben működnek együtt velünk.

A legfontosabb termékünk a DESIGNIUM-nak keresztelt alumíniumhab építőipari külső homlokzati burkoló elem, ami szerelve szintén végterméknek tekinthető.

A belső építészetnél olyan termékeket kívánunk piacra vinni, mint az álmennyezet, térelválasztó vagy recepciós pult.

Együttműködünk és keressük az együttműködést olyan magyarországi és külföldi cégekkel, akik partnerek lehetnek a különböző végtermékek kidolgozásában.


A cikk további részében az alábbiakról olvashat:
– Mire a legbüszkébb?
– Milyen fejlesztéseket terveznek?
– Milyen kihívások várnak rájuk?
– Milyen partnereket, beszállítókat keresnek?

A cikk további részét Céginformációs Csomag előfizetőjeként olvashatja!

Nézze meg itt, mennyi hasznos céges információhoz, tudásanyaghoz, üzleti lehetőséghez jut a Céginformációs Csomagban »

Előző cikkÚj anyag született: az alumíniumhab
Következő cikk25 év alatt építőipar, takarítás, turisztika

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here