Tippek iroda kialakításhoz

0

Amikor új irodát szeretnénk kialakítani, érdemes néhány szempontot előre végiggondolni. A nyári lapszámunkban a funkcionalizmus és szervezés fő szempontjait ismertük meg. 

Most további tippek következnek, hogy hogyan tudjuk a maximumot kihozni egy irodából.

Környezet, ergonómia

Ma már egyre ismertebb az a tény, hogy megfelelő munkakörnyezet kialakításával hatékonyságnövekedést lehet elérni. Ingerszegény környezetben hamarabb elfárad az ember, visszaesik a teljesítménye.

A helyes megvilágításon túl, fontos szerepe van a színeknek, dekorációnak is. A színek élettani hatását felhasználva, egyes tevékenységekre más-más szín a legmegfelelőbb (Pl. étkezőhelységekbe a legideálisabb a sárga árnyalatok használata).

Minden embernek más-más a színkedveltsége, sőt, ez még életkoronként is változik, így ügyelni kell az egyes színek arányaira is: pl. a vörös inspirálhat, de túlzott alkalmazásával épp ellenkező hatást érhetünk van, egészségügyi problémákat okozhat.

Amit külön érdemes hangsúlyozni, az a munkaszék: nagyon sokat számít, milyen székben, és hogyan ülünk. kevés, hogy, megvegyünk egy drága munkaszéket, azt használni is tudni kell: hiába a sok állítási lehetőség, ha a dolgozók nem ismerik, nem használják őket. Egy anatómiailag helyesen kialakított munkaszékkel sok kieső munkaórát megelőzhetünk, hiszen ma már ismert tény, milyen gerinc- ízületi,- és egyéb munkahelyi ártalmakkal kell szembenéznünk.

Design

Ma már szebbnél szebb irodakialakításokat láthatunk, a tervezők szabadon bánnak anyagokkal, színekkel,- mindenki szívesebben megy egy inspiráló belső térbe, akár ügyfélként, akár dolgozóként.

A céggel az előtérben, vagy a recepciónál találkozunk először: itt érik a leendő ügyfeleket az első benyomások, amikre nagyon oda kell figyelni.   Sokszor célszerű várakozórészt kialakítani, ahová akár néhány ismertető anyagot is el lehet helyezni pl. prospektus a tevékenységünkről.

A kígyózó kábelkötegek helyett különböző megoldások léteznek, álpadlóba rejtett kábelcsatornáktól kezdve az író-és tárgyalóasztalok kábelkivezetéséig, rejtett csatlakozókig.

Az egykor telilábas asztalok mellett tért nyertek a fémlábas megoldások: A, C, T  formációkban, különböző színekben, és méretekben.

A legtöbb irodabútorgyárnál lehetőség van a standard termékeken túl egyedi gyártásra is: de érdemes alaposan megfontolni, ha például egyedi furnérszínt kérünk, azt bizony utólag nem célszerű legalábbis azonos helységen belül nem, kiegészíteni utánrendeléssel, mert a furnérfelületek „beérnek”, soha kétszer teljesen ugyanolyan felületet nem kapunk.

A munkahelyekre vonatkozó előírásokat be kell tartani. Rendelet szabályozza, és betartásukat bármikor ellenőrizhetik, megszegésük komoly pénzbírságot vonhat maga után.

Néhány szempont, amire érdemes figyelni:

– szabad mozgástér, (minden munkavállalónak minimum 2 m2 szabad mozgástér, – a pihenőhelység alapterülete legalább 6 nm),
– a közlekedési,- menekülési utak kialakítása, jelölése, vészkijáratok,
– zaj,- és rezgés elleni védelem,
– elsősegélyhelyek.

Dr. Valkárné Loss Éva
www.katicastudio.hu

Előző cikkBokri siker a sajtgyártásban
Következő cikkA vevőcsábító honlap titkai

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here