Termelő cégeknek: árbevételnövelés matematikai optimalizálással

0

A termelő vállalatok számára általános problémát jelentenek a váltózó megrendelések és a kiszámíthatatlanság következtében kialakuló késedelmek kezelése. A gyártási folyamatok áttekintésével és újragondolásával, a megfelelő termeléstervező rendszer alkalmazásával ez a meglévőnél jóval kisebb kapacitással is megoldható, ezáltal a költségek is jelentősen csökkenthetők.

A hazai vállalatok számára a legnagyobb kihívást ma a komplexitás egyre gyorsuló növekedése jelenti. A termékek, termelőegységek, raktárak összehangolása eddig megoldhatónak tűnt emberi intelligenciával, ám már nem is a jövő, hanem a ma követelménye egy sokkal gyorsabb és hatékonyabb megoldás.

Világszinten megfigyelhető trend, hogy a fent említett problémák leküzdésére a vezető cégek a matematikai modellezők alkalmazása – ilyen például az AIMMS – felé fordulnak. Optimalizáló szoftver bevezetésével hathatós segítséget kaphatunk a komplexitás kezeléséhez, a pénzügyi hatékonyság javításához.

Mire van szükség az optimalizáláshoz?

Elsőként adatokra van szükségünk. Ezek foglalják magukba a gépek, folyamatok jellemzőit és a cég folyamatainak a korlátait, s ezeket használjuk aztán ahhoz, hogy az adott probléma megoldása valóban cégre szabott legyen.

Szintén fontos tényező, a felvilágosult, tájékoztatott és  fegyelmezett szakmai csapat felállítása, mert hiába a legbriliánsabb megoldás, ha nincs, aki végrehajtsa, támogassa azt.

S végül, ám nem utolsó sorban elengedhetetlen egy egyedi, cégre szabott szoftver, amelynek segítségével az emberi elmének átláthatatlanul sok lehetőségből kiválasztható a legjobb.

Milyen előnyökkel jár az optimalizálás?

Egy valódi optimalizáló eszközzel elérhető az összes folyamat egyidejű maximális kihasználtsága. Lehetőség nyílik arra, hogy a maximumot hozzuk ki vállalatunk minden szintjéből, ezáltal a költségek jelentősen csökkenthetők lesznek.

A döntéshozatal leegyszerűsödik, kockázatai a minimálisra csökkennek.

A váratlan események esetén rugalmasan és sokkal gyorsabban hozhatjuk meg az ideális döntést, miközben a cég működése minden eddiginél biztonságosabbá válik. A szoftver segítségével előre láthatóvá válik a cég mit, mikor, milyen mennyiségben gyárt, szállít vagy ad el.

Mennyi idő alatt térül meg?

Egy egyedi optimalizáló megoldás kifejlesztése és bevezetése  kevesebb, mint egy év alatt térül meg. Bár a bevezetéshez a cég erőforrásaira is szükség van, a szemléletváltás és a szoftveres számítások együttes hatása komoly mértékű profitnövekedést hoz magával.

Dr. Lelkes Zoltán
www.optasoft.hu

MILYEN ÜZLETI KAPCSOLATOKRA NYITOTT?

Az optimalizálás azoknak a cégeknek ajánlható, ahol az éves árbevétel meghaladja a 400 millió forintot, és a vezetők viszonylag összetett problémákról hoznak döntéseket.

Szinte elengedhetetlen, ha gyakran változó piaci körülmények között kell kimagaslót teljesíteni, vagy ha többlépcsős folyamatokat kell megbízhatóan kézben tartani. Kisebb árbevétel esetén is érdemes megfontolni az egyedi szoftveres megoldás kifejlesztését, ha a profit a költségekre nagyon érzékeny és a költségeket számos faktor befolyásolja.

Előző cikkMi alapján dönt egy vevő? Egy Nikon vásárlásának viszontagságai
Következő cikkA kiépített oltórendszerek előnyei

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here