Tartozzon cége a sikeres 15%-ba!

0

Mi lesz a cégemmel, amikor én már nem dolgozom benne?

Egy vállalkozás alapítása olyan, mint egy fa ültetése. Elültetjük, gondozzuk, ápoljuk, szedjük a gyümölcsét, élvezzük az árnyat, melyet ad. Aztán eljön az idő, amikor azon gondolkodunk, ki fogja tovább ápolni, ki gondoskodik róla, ki szedi majd gyümölcsét.
A vállalkozás életében is eljön a pillanat, amikor a tulajdonos(ok)ban felmerül: ki viszi tovább a céget?

Amerikai felmérések szerint, a korábban sikeresen működő családi vállalkozások 15 százaléka éli túl a generációváltást.

Nálunk – történelmi okok miatt – még nincs meg a szükséges gyakorlat, tudás, nincsenek meg a tradíciók, amelyek segítenének bennünket a generációváltás során. Most teremtjük meg a tradíciókat, most tanuljuk meg a teendőket, tapasztaljuk a veszélyeket, a kockázatokat.

Mit tegyünk, hogy a túlélők közé tartozzon a cégünk?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy tudatosan készüljünk!

Mit értek tudatos készülés alatt?

Tapasztalataim alapján, vagy egyáltalán nem készülnek a vállalkozók, vagy a tudatos készülés kimerül az utód kijelölésében.

Véleményem szerint ennél sokkal szélesebb értelemben kell készülni ahhoz, hogy a cég az átadás után is sikeresen működjön.

Néhány elengedhetetlen teendő:

• Vizsgáljuk meg a lehetséges utódok körét! Sokan csak a gyerekeikre gondolnak, viszont nem minden gyerek akarja átvenni a cégvezetési feladatokat. Nézzük meg, van-e a rokoni körben cégvezetésre alkalmas vagy alkalmassá váló személy.

• Reálisan mérjük fel vállalkozásunk értékét! Találkoztam olyan szolgáltató vállalkozás tulajdonosával, aki a kb. 20 főt foglalkoztató cége értékeit nem látta meg. Természetesen a túlértékelés is hordoz veszélyeket, érdemes ezt is elkerülni.

• Amennyiben úgy véljük, csak miattunk működik a vállalkozás – vizsgáljuk meg, mely területre igaz ez, (pl. csak a tulajdonos kapcsolatrendszere hozza a megrendeléseket, csak az ő speciális mérnöki tudása teszi lehetővé a termelést stb.). Készítsünk stratégiát a helyzet feloldására.

• Ha nem találunk utódot a családban, ne essünk pánikba. Sokszor találkozom azzal, hogy a családból senki sem venné át az irányítást, ez a tulajdonos „csinálom, amíg bírom” reakcióját váltja ki. Ezzel a családra örökül egy még nehezebb helyzetet hagyunk. A megoldásban már nem fogunk tudni segíteni.

• Tárjuk fel a visszavonulást lehetővé tevő alternatívákat. Először ne minősítsük, ne vessük el a szokatlan, eleinte lehetetlennek tűnő verziókat sem. Alaposan, több szempontból, perspektívából vizsgáljuk meg ezeket is. Az elemzés alapján válasszunk ki 2-3 alternatívát és azok megvalósítását tervezzük meg.

• Készüljünk fel és a családot is készítsük fel a „csak” tulajdonosi szerepre. Bárki, akár családtag, akár külső szereplő veszi át az irányítást, a tulajdonosoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy vagyonuk gyarapszik.

Erre célszerű még az eredeti irányítás alatt jelentési rendszert bevezetni. Az időben való kialakításával és bevezetésével elérjük, hogy szervezet, a tulajdonosok számára természetessé válik, az új vezetés alatt már üzemszerűen működhet.

a tulajdonosi és az operatív irányítói szerepkör

Ezen kívül az érintetteknek meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk, hogy a tulajdonos szerepköre eltér az operatív irányító szerepkörétől.

• Ne az utolsó pillanatban kezdjük el! A sikeres változáshoz idő kell, hagyjunk magunknak kellő időt, éveket.

Mi történhet, ha időben és tudatosan felkészülünk a cégvezetésből való visszavonulásra és e céget is felkészítjük a változásra?

• Van beleszólásunk, mi történik, mi irányítjuk a folyamatot, (ha valami miatt nem tudunk már ott lenni, nem érvényesíthetjük elgondolásunkat).

• Támogatni tudjuk az utódot, például stratégiai tanácsadóként.

• Folyamatosan tudunk visszavonulni, ez sem okoz sokkot, sem nekünk, sem családunknak, sem a vállalkozásunknak.

• A család számára a legjobb megoldást tudjuk nyújtani.

• Egy vállalkozás léte, sikeressége, jövője a tulajdonoson, a családján kívül széles kört érint. A dolgozókat, a dolgozók családját, a vevőket, a szállítókat és az ő általuk érintett személyeket egyaránt. Ez egy olyan felelősség, amelyet egy tulajdonos, cégvezető a mindennapokban érez és hordozza ezt a felelősséget. A visszavonulás megtervezésével, tudatos kivitelezésével az egész életen át viselt felelősségtudatunknak megfelelőn cselekszünk.

A fa, amelyet oly sokáig gondoztunk tovább növekedhet, gyümölcsöt, árnyat adhat a további generációknak is. Nevünk, életünk munkája támaszt, iránymutatást adhat továbbra is.

Javaslom külső szakértők bevonását, különösen az alternatívák feltárásához, elemzéséhez, a stratégia kidolgozásához, hiszen kívülről egészen más kép látszik, több lehetőség tárható fel.

Örömmel működöm együtt olyan vállalkozókkal, cégvezetőkkel, akiknek fontos a cégük és családjuk jövője és ezért tenni készek.


MILYEN ÜZLETI KAPCSOLATOKRA NYITOTT?

Keressük azokat a vállalkozókat, cégtulajdonosokat
– akik a tudatosan akarnak kiszállni cégük operatív irányításából
– akit érdekel milyen megoldási lehetőségei vannak a cég tovább működésére.

Ha szeretne a cégvezetésből tudatosan visszavonulni, külső szemével is látni, milyen megoldási lehetőségei vannak, ne habozzon, hívjon fel: +36 20 9428 543.

Rácz Erzsébet
business mentor, stratégiai tanácsadó
www.raczconsulting.hu

Előző cikkMi az az egy érték, ami a cégének versenyelőnyt biztosít?
Következő cikkPHP Fejlesztő – Informatikus

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here