Szerszámot csak szívvel-lélekkel lehet gyártani

0

A Simonetz-család számára a fémmegmunkálás nem csak munka, hanem egyenesen hagyomány is. Simonetz Tamás beleszületett ebbe a világba, hiszen nagyapja kovács volt, édesapja pedig szerszámkészítő. Tamás számára nem volt tehát kérdés, hogy a családi örökséget továbbviszi, és 2003-ban megalapította a CADCAMWORKS Bt-t.
Az ügyvezetővel nem csak a múltról, hanem a jelenben zajló fejlődésükről, hozzáadott értékeikről, valamint a jövőt illető céljaikról, és teljesen új profiljuk létrehozásáról beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a CADCAMWORKS Bt.? Mikor alakultak, honnan indultak?

2003-ban alapítottam a céget, mely szerszámtervező vállalkozásként indult el. A szerszámkészítés már-már hagyománynak mondható a családunkban, nagyapám kovács volt, édesapám pedig szerszámkészítőként dolgozott, így adta magát, hogy én is tovább viszem a családi örökséget.
Szerszámkészítőnek tanultam, édesapám munkahelyén végeztem a szakmai gyakorlataimat is, és nagyon-nagyon sokat tanultam tőle, mindig is nagyszerű szakember volt. Majd szerszámkészítőként kezdtem a pályafutásomat is, ezt követően pedig szerszámtervező és CAM-technológus lett belőlem.

Miután tapasztalatot szereztem a szakmában, megalapítottam a CADCAMWORKS Bt-t. Mint említettem szerszámtervezéssel foglalkoztam az elején, azonban idővel egyre több megrendelést kaptam, így kollégára volt szükségem, majd mikor már – velem együtt – hárman dolgoztunk, a CAD szerszámtervezés mellet megkezdtük a megtervezett szerszámok 3D-s modelljeinek CNC megmunkálásához szükséges CAM programok írását is bérmunkában. Folyamatosan fejlődtünk, és odáig jutottunk, hogy 2009-ben – egy sikeres pályázatnak köszönhetően – megvásároltuk az első CNC marógépünket. Maga a gyártás tehát egyetlen géppel, bérelt üzemben kezdődött. Ma azonban már komoly gépparkkal rendelkezünk, melynek köszönhetően komplett szerszám-kivitelezést, a termékfejlesztéstől, szerszám tervezésen és adott szerszám legyártásán át tudunk vállalni. Fröccsgépeinken a szerszámokkal a kívánt műanyag terméket is tudjuk prezentálni illetve szériában gyártani megrendelőinknek.
Szerszámaink főleg műanyag fröccsöntő berendezésekhez készülnek, de emellett gyártunk hidegalakító-, és nyomásos öntőszerszámokat is.

Legutóbbi 2017-es sikeres pályázatunk pedig műanyag fröccsöntő berendezések beszerzésére irányult, 3 db új elektromos FANUC géppel teljesen új profilt hoztunk létre fejér megyei telephelyünkön. Bízunk benne, hogy új beruházásunk elősegíti megrendelőink komplexebb kiszolgálását ezen gépek réven, melyek garantálják a kiemelkedően magas hatékonyságú és pontosságú szerszám üzemeltetést és alkatrész gyártást.

Ez az új profil pontosan mit takar?

Nagyon fontosnak tartottam, hogy beindítsuk ezt az üzletágat, mert az ügyfeleinknek volt erre igényük. A meglévő szerszámgyártási tevékenységünk mellett műanyag fröccsöntést fogunk végezni, bérgyártásban. De talán ennél is fontosabb, hogy az általunk készített szerszámokkal való gyártást szeretnénk magunk végezni és ezzel egy teljes körű szolgáltatást nyújtani megrendelőinknek.

Nagyon elhivatott a szakma iránt. Ezt sikerül a megrendelők felé is kommunikálni? Előnyt jelent ez új megrendelések megszerzésekor?

A szerszámkészítésnek nagyon sok buktatója, nehézsége van, ezt csak elhivatottan, szívvel-lélekkel lehetséges csinálni. Ha valaki nem tudja teljesen átadni magát a feladatnak, akkor nem is lehet sikeres benne.

A mi ügyfeleink nagyon értékelik azt, hogy én nem csak ügyvezetőként veszek részt a cég életében, hanem – ha szükséges – magam is lemegyek az üzembe besegíteni. Sokat jelent ez, hiszen így naprakész vagyok én is, mindig tudom, hogy egy-egy munka éppen hol tart, így ha az ügyfél nálam érdeklődik a megrendelését illetően, gond nélkül tudok felvilágosítást adni számára. Ez rendkívül nagy előnyünk.

Ügyfeleik milyen iparágakból kerülnek ki?

Jelenlegi megrendelőink kb. 70%-a autóipari vállalkozás, nagy mennyiségű megrendelésünk van műanyag autóalkatrészek előállításához szükséges szerszámok gyártására. Az ügyfeleink maradék 30%-a pedig elektronikai cégek, illetve van néhány csomagolóanyag gyártással foglalkozó partnerünk is. Korábban gyártottunk élelmiszeripari-, kozmetikaipari vállalkozásoknak is, de jelenleg az autóipari cégek biztosítják a legtöbb munkát számunkra.

A CADCAMWORKS foglalkozik termékdizájnnal is, tehát az ügyfél elképzelései alapján akár már magát a műanyag alkatrészt is meg tudja tervezni számára, majd – miután gyártásképes az alkatrész terve – megtervezzük és le is gyártjuk a szükséges fröccsöntő szerszámot. Eddig itt ért véget a mi munkánk, de a már említett – nemrég elnyert – pályázati forrásból megvalósult fejlesztésünknek köszönhetően ma már le is tudjuk gyártani a műanyag alkatrészt. Így teljesen komplex szolgáltatást tudunk nyújtani a megrendelők számára az elképzeléstől a megvalósításig.

Mit gondol, mi a CADCAMWORKS Bt. hozzáadott értéke?

Bár sok vállalkozás foglalkozik szerszámgyártással, nagyon sokan specializálódnak valamilyen irányba, például az öntőszerszámok, vagy a műanyag fröccs-szerszámok – mint mi is -, vagy éppen a hidegalakító szerszámok irányába. Egy ilyen hozzáadott érték lehet a specializáció.

De hozzáadott értéknek tartom – a magas minőség és a határidők betartása mellett – a kiváló menedzsmentet is. Nagyon fontos számomra, hogy ha az ügyfél a folyamatban lévő megrendelésével kapcsolatban érdeklődik, akkor mindenképpen legyen egy olyan kolléga, aki teljes körű felvilágosítást tud adni számára. De a mi esetünkben nem is kell kérnie az ügyfélnek a tájékoztatást, ugyanis a projektmenedzserek között ki van osztva, hogy ki melyik ügyféllel tartja a kapcsolatot, és heti szinten beszámolnak a projekt állapotáról a megrendelőnek.

A legutóbbi nyertes pályázatukról és az ide vonatkozó gépbeszerzésről már volt szó. Mondana néhány részletet erről a fejlesztésről még? Milyen eredményeket várnak a beszerzéstől?

A fő stratégiánk az volt, hogy az általunk gyártott szerszámok házon belül maradhassanak, az ügyfelek ne szállítsák el, és mi magunk gyárthassunk ezekkel a kész szerszámokkal. Szerszámunk tehát már volt, de fröccsöntő gépünk nem volt hozzá, ezért egyből 3 db FANUC elektromos gépet vásároltunk. A kiválasztás során fontos szempont volt, hogy csúcskategóriás, teljesen elektromos gépeket válasszunk, ugyanis ezek jóval precízebbek és gyorsabbak a hidraulika szivattyús társaiknál. Ezek a gépek a sukorói telephelyünkre kerültek, rajtuk kívül üzembe helyeztünk egy híddarut is a gépek kiszolgálására, valamint kialakítottuk a technológiai hátteret a zavartalan működéshez.

Ami még további pozitív eredménye az eszközbeszerzésnek, hogy a magunk által gyártott szerszámokat most már a saját gépeink segítségével tudjuk kipróbálni, letesztelni. Eddig ezt ki kellett adnunk bérmunkába. Sőt, mint már mondtam, széria munkát is tudunk mostantól vállalni.
A házon belüli szerszámpróbák révén, a beállítás során alkalmazott fröccstechnológiai paraméterek jegyzőkönyvbe foglalásával és a mintadarabokkal együtt szállítjuk szerszámainkat ügyfeleinknek. Így biztos lehet benne, hogy működőképes gyártásra alkalmas szerszámot kap. Ha szerszámait nálunk hagyja gyártásra, akkor az ezekkel való karbantartási, esetleges javítási feladatokkal nem lesz gondja, hisz azt mi, mint a szerszám gyártói egy kézben tartva szakszerűen meg tudjuk oldani.

Terveznek-e a közeljövőben további fejlesztéseket?

2009 óta folyamatosak a fejlesztéseink, folyamatosan voltak pályázataink, melyek számunkra nagymértékű beruházásokat jelentettek. Éppen ezért eszközbeszerzést jelenleg nem tervezünk, a gépparkunk rendkívül kibővült, inkább a technológiai fejlesztésekre fogunk koncentrálni, hogy a hatékonyságunkat tovább tudjuk növelni. Ezek főként szoftveres, esetleg robotika irányában történő fejlesztések lesznek.

Ezek a fejlesztések saját ötletek alapján fognak megtörténni, vagy inkább a megrendelői igények kielégítésére koncentrálnak?

Egyrészt megrendelői oldalról is jelentős igény mutatkozik a technológiai fejlesztésekre, másrészt mi magunk is úgy véljük, hogy ha versenyképesek akarunk maradni a konkurenciával szemben, akkor mindenképpen szükségesek ezek a fejlesztések.

Mi az, amire a legbüszkébb a cég fennállásának idejéből?

Arra, hogy eljutottunk oda, ahol ma tartunk, és főleg arra vagyok büszke, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült ezt véghezvinni. 14 év alatt sikerült a semmiből indulva felépíteni egy olyan vállalkozást, mely rendkívül komoly eszközállománnyal rendelkezik, nagyszerű szakemberekkel dolgozhatunk együtt, és nagyon jó megrendelői kört tudtunk kialakítani.

Ezen kívül pedig büszke vagyok minden egyes szerszámra, ami tőlünk kikerül, mert mindegyiket szívesen vállalom fel, mindegyik termékünk megfelel – még a magas német – elvárásoknak is.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja? Mi a legnagyobb kihívása mostanság?

Mivel nálunk egyedi gyártásról van szó, minden egyes új megrendelés egy újabb kihívást jelent. De ezen kívül mostanában kihívást jelent a már említett hatékonyságnövelés és a technológia fejlesztése. Fontosnak tartom, hogy tökéletesíteni tudjuk házon belül a munkafolyamatot, a műveleti sorrendet, a gyártástámogatást.

Hogyan látja a vállalkozását 2-3 év múlva?

Bár kis cég vagyunk, annak érdekében, hogy ügyfélkörünket minél nagyobb megelégedettséggel tudjuk kiszolgálni, folyamatosan figyeljük az ipari folyamtokban történő változásokat. Számunkra is fontosak, hogy amit lehet, azt átvegyük, és mindennapi rendszerelemként alkalmazzuk a LEAN, TPM és az Ipar 4.0 területeiről. Magunkénak érezzük az Ipar 4.0 kihívásait, hisz a fejlődés a célunk, a versenyképességünk növelése, melynek egyik fő mozgatója kétségtelenül a tervezési és gyártási folyamatok optimalizálása.
Az optimalizálás, a jól átgondolt belső működés, a szerszám gyártásunk teljes folyamatán át történő nyomon követhetőség rendkívül fontos szereppel bír részünkre, ugyanis ezek segítségével rengeteg időt, feleslegesen felhasznált erőforrást és pénzt tudunk megtakarítani. Nagyon bízom benne, hogy 3 év múlva elmondhatom, hogy gyártási folyamataink támogatására, legyen az szerszámgyártás vagy műanyag fröccsöntött alkatrészek gyártása, saját robottal is rendelkezünk. Bízom abban, hogy ezen fejlesztés révén erőforrásokat tudunk megtakarítani amit a cég fejlődése és versenyképessége érdekében más folyamatok támogatására lehet majd felhasználni.

Mit gondol, mi lehet ennek a fejlődésnek a legnagyobb gátja?

A legnagyobb gátat az szabhatja számunkra, ha visszaesik a megrendelés állományunk. De véleményem szerint a megrendeléseink száma is csak valamilyen negatív gazdasági hatásnak „köszönhetően” eshet vissza.

Jelenleg kb. 70%-ban az autóipar részére gyártunk, de figyelmet fordítunk arra, hogy ne ragadjunk le egy iparágnál. Arra nagy figyelmet fordítunk, hogy a régi megrendelőinket is kiszolgáljuk, függetlenül attól, hogy kis-, vagy éppen nagyvállalkozásról van szó. Köztük természetesen nem csak autóipari cégek vannak. Mérettől függetlenül megbecsüljük az ügyfeleinket, a kisvállalkozástól a nagyvállalatig minden ügyfelünk ugyanolyan jó bánásmódban, odafigyelésben részesül.

Nem tudhatjuk, hogy melyik iparág fog megtorpanni a jövőben, ezért igyekszünk az ipar minél több szegmensében – csomagoló-, autó-, gyógyszeripar – jelen lenni, hogy stabil vállalkozás maradhassunk.

Probléma az egyre fogyó szakemberek száma a munkaerő piacon. Ez hamarosan jelentős problémához fog vezetni, ezen sürgősen változtatni kell! A fiataloknak vonzóvá kell tenni a szakmát és még a továbbtanulás előtt tájékoztatást kell adni minél szélesebb körben a szakmák jellegéről, kihívásairól, és egyre több diákot csábítani a gyártás világába. A szakirányú oktatásba vissza kell állítani a gyakorlati képzés elsődleges szerepét és be kell vonni ebbe a szakma szereplőit is.

Pillanatnyilag házon belül is képezzük munkatársainkat, illetve lehetőség van a cégen belüli előrelépésre. Fontos az alkalmazottak megfelelő motivációja.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitottak?

A szerszámgyártás egy eléggé összetett technológiai folyamat, különböző megmunkáló gépekkel rendelkezünk – huzalos- és tömbös szikraforgácsoló, CNC marógép, start lyukfúró, köszörűk -, ezekkel igyekszünk a gyártás minden folyamatát lefedni. De természetesen bármennyire is szeretnénk, mindent nem tudunk megoldani házon belül, így már most is vannak olyan stratégiai partnereink, akik besegítenek bizonyos folyamatokban, vagy éppen kapacitáshiány esetén tudjuk a munkájukat igénybe venni. Ilyen partnerek megkeresésére mindig nyitottak vagyunk, főként a huzalszikra forgácsolás, lézergravírozás, lézerhegesztés, palástköszörülés esetében.

Partnerségünk az alapanyag beszállítónkkal kiváló, de szívesen vesszük az ilyen megkereséseket is, természetesen akkor, ha a lehetséges beszállító rendelkezik a szükséges minősítésekkel. Ezen kívül pedig szerszám- és eszközbeszállítók jelentkezésére is nyitottak vagyunk, mivel fontos számunkra, hogy lássuk, milyen fejlesztések történnek a minket segítő és gyártási folyamatainkat támogató ipari szegmensekben, hogy azok adaptálása révén növelhessük hatékonyságunkat.
www.cadcamworks.hu/

Előző cikkFolyamatosan megújuló termékek egy telített piacon
Következő cikkA jó hírnév mellett marketingre már nincs is szükség

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here