Szerszámkészítőből „ragasztó-mágus”

0

A Henkel-Loctite egyik kiemelt magyarországi forgalmazójával és szakemberével, Kovács Andrással, a Jupiter Reál Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk sajátos szakmai életútjáról, kihívásairól és sikereiről.

Miben különbözik a versenytársaktól?

– A Henkel-Loctite egyik forgalmazója, kereskedője vagyok. 16 kiemelt partnerük van az országban, az egyik közülük én vagyok – kezdte Kovács András. – Emellett pedig a Loctite-nak van három olyan képzett szakembere, akik kivitelezéssel is foglalkoznak. Én vagyok az egyik. Esetemben talán az a lényeg, hogy én nem a terméket adom el polcról, hanem olyan anyagokat forgalmazok, amihez kell a szaktudásom, hiszen én viszem fel a felületre. Személyesen keresem fel az ügyfelet, szaktanácsot adok. Ha az kevés, hogy szóban elmondom a termék használatát, akkor megtanítom, vagy teljes egészében én végzem a kivitelezést. Ezért is találtam ki azt a nevet, hogy „ragasztó-mágus”. Sőt már azt is mondhatnám, hogy „fém-restaurátor”, mert sokszor olyan elkopott, eltűnt anyagokat teszek rendbe, varázsolok újjá, amit más nem.

A kezdetekről

– Amikor indítottam a vállalkozást 1993-ban, még a 3M termékcsaládjával, irodai kiegészítőkkel, projektorokkal, és irodabútorokkal kezdtem foglalkozni. Ahogy egyre inkább betekintést nyertem a 3M világába, egyre jobban kezdett vonzani ez a világ. A ragasztáskor mindig felmerült az, hogy a folyamat előtt elő kell készíteni a felületet. Ehhez szükség van csiszolásra, tisztításra, ami hozta magával azt, hogy szükség van egyéb termékekre is. Ezek pedig mind a 3M termékei voltak. Viszont a piac igényelte azt, hogy ne csak ezeket a termékeket tegyem elérhetővé, hanem más típusú ragasztókra is szükség van. Ekkor kerestem meg a Loctite-ot. Így lettem Loctite-partner.

Az én szakmám eredetileg szerszámkészítő. A Bakony Művekben nőttem fel, a Zsiguli gyújtáskapcsolók, elosztók között. Itt találkoztunk a vége fele ragasztókkal, már ekkor használtunk kiöntőgyantákat, ragasztókat a szerszámkészítéshez. Itt már használtunk „formaleválasztót” is, hogy ne tapadjon bele a bélyeg a kiöntött anyagba, ami annak idején méhviasz volt. Lehet, hogy innen indult az, hogy a Loctite-on belül én még foglalkozom formaleválasztással is, az egész országban egyedüliként. Tehát, ha bárhova szakvélemény kell, akkor én megyek ki, teszteket csinálok.

Kovács András
Alkalmazottként kezdtem

Alkalmazottként kezdtem, majd 2001-ben váltam ki, akkor alapítottam meg a Jupiter Reált. A Jupiter Reál egy cégcsoport. A Reál volt az, ami nem illett a ragasztókkal, csiszolókkal az irodai termékek közé, emiatt lett ez külön vállalkozás. A cégcsoport része volt a Jupiter Office, ami kimondottan irodabútorral foglalkozott. Ez a cég annyira visszafejlődött, hogy majdnem be is zárt. Viszont a lányom épp akkor végzett a tanulmányaival, és munkára volt szüksége, ezért bevállaltuk mi az irodabútorok, székek forgalmazását, amit azóta is a lányom csinál. Maga az Office név nem maradt meg, a Jupiter Reál neve alatt csinálja továbbra is a forgalmazást.

Mi a különlegességed, versenyelőnyöd?

Amire kiképeztek a Loctite-nál, az a felületbevonás. Ide sorolhatom a formaleválasztást, mert a felületet bevonom úgy, hogy ne tapadjon hozzá semmi.

Van olyan versenytársam, akinek vannak hasonló anyagai, de ők nem mennek ki, és nem csinálják meg a felületkezelést. Meg lehet venni az anyagokat, és felviheti a vásárló, vagy felvitetheti szakemberrel, de mi ezt is megcsináljuk a megfelelő szakértelemmel.

A másik területe ennek, mikor kerámiaszemcsék vannak epoxiba beágyazva, amellyel egy nagyon jó kopás- és vegyszerálló felületet tudok kialakítani. A fővárosban pl. 17 szivattyút kezeltem le ezzel a bevonattal, így meg tudtam hosszabbítani az élettartamukat, sőt, ki merem mondani, hogy megháromszoroztam. Vannak tapasztalataim ezzel kapcsolatban már. Olyan helyeken, ahol sokkal gyorsabb volt a kopás, pl. fél év alatt tönkre ment egy szivattyú, ott már a harmadik, sőt a negyedik ciklust csináljuk, és működik.

A Loctite-on belül egy szakképzett kivitelező vagyok, és az anyagot csak az ő kivitelezőjük viheti fel. Ezt nem tudja mindenki megcsinálni, így ez versenyelőnyt ad. A különlegességem juttat be nagyvállalatokhoz. Így csinálhattam szivattyút például a Grundfos-nak, szintén szivattyút készítettem a Kaposvári Cukorgyárnak. Ezek is működnek még azóta is, nem kellett hozzájuk nyúlni. A Mátrai Erőműnél felületkezelést végeztem. Ott egy 6×6 méteres gázelzáró csappantyút kezeltünk le. Ez egy szép, nagy munka, sőt úgy is mondhatnám, hogy kihívás volt.


A továbbiakban olvashatja:
– Hogyan sikerül bevonni a cég életébe a lányodat?
– Családi vállalkozásként, milyen kihívások előtt állsz?
– Hogyan látod az iparágad jövőjét?
– Milyen területen akarsz fejlődni?
– Nálad milyen eredményeket hoztak a személyes kapcsolatok?
– Milyen kapcsolatokra, beszállítókra nyitott a cég vezetése?

A cikk további részét MÜV előfizetőként olvashatja!

Nézze meg itt, hogyan juthat hetente 5 hasznos anyaghoz és nagyszerű üzleti lehetőséghez előfizetőként »

Előző cikkSzerszámkészítőből „ragasztó-mágus”
Következő cikkMire figyeljen, ha munkatársat akar felvenni?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here