Szerelvénykereskedőből csarnoképítő

0

Sok esetben előfordul, hogy az évek múlásával az ember más tevékenységbe kezd, mint amit az iskolában megtanult. Így történt ez Layer Istvánnal is, aki villanyszerelőként dolgozott, majd édesapjával szerelvénykereskedést nyitott.
Ma azonban a Layer Kft. Szeghalom jelentős munkáltatójának számít, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan fejlesztésekben gondolkodnak. A saját fejlesztésű termékeikről, terveikről, céljaikról, és a munkaerőhiányról is beszélgettünk Layer Istvánnal.

Mivel foglalkozik a Layer Kft.? Kérem, mutassa be a vállalkozást!

A Layer Kft. egy családi vállalkozás, melyet 1982-ben alapítottam Szeghalmon, mivel jómagam is szeghalmi vagyok. Édesapám iparos volt, villanyszerelő – ugyanakkor műszaki beállítottságának köszönhetően foglalkozott kerékpárok, műszaki berendezések javításával is -, ezért nem meglepő, hogy később én is a villanyszerelő szakmát sajátítottam el. Édesapámtól már gyerekkoromban nagyon sokat tanultam, majd vezető szerelőként – középvezetői beosztásban – dolgoztam Magyarország egyik legnagyobb villanyszerelő vállalatánál. Itt éreztem azt, hogy saját vállalkozást szeretnék alapítani, ezért 1982-ben édesapámmal megalapítottuk a víz- és gázvezeték szerelvényeket forgalmazó kisvállalkozásunkat. Ez egy sikeres vállalkozás volt, megfelelő tőkét tudtunk biztosítani a további fejlődéshez.

A következő nagy mérföldkövek a cég életében az 1989-es cégalapítás volt – ekkor váltunk Layer Kft-vé -, majd a ’91-es saját tulajdonú telephely megvásárlása. Itt építettük fel a saját irodaépületünket, raktárral, műhellyel. Eleinte csak kereskedelemmel foglalkoztunk, a már említett szerelvénykereskedelmet kiegészítettük építőipari alapanyagok értékesítésével is. Később saját brigáddal megkezdtük a kivitelezési munkálatok ellátását is, mely olyan sikeres volt, hogy az építőipari kivitelezés és építőanyag kereskedelem vált fő tevékenységünkké.

Szép sikereket értünk el e tevékenységben, ezért – sikeres pályázatot követően – létrehoztuk a Sárréti Ipari Parkot, mely azért jött létre, hogy Magyarország keleti térségében minél több befektetőt, vállalkozót fogjon össze. Magát az Ipari Parkot is folyamatosan fejlesztjük, állami támogatások segítségével.

Engem – személy szerint – két dolog motivált komolyabban, az egyik, hogy több lábon tudjak állni, a másik pedig, hogy Szeghalmon maradhassak, és itt mutassak fel eredményeket. Magát az Ipari Parkot is a több lábon állás hívta életre, ez a park az elsők közt volt, mely magánvállalkozás tulajdonában állt. Már az első csarnok megépítését követően megérkezett az első vállalkozó is, aki itt kezdte meg tevékenységét. Őt követte a többi cég, jelenleg pedig két külföldi tulajdonú vállalkozás is megtalálható a betelepült társaságok között. Örömmel mondhatom, hogy ezek a cégek dinamikusan fejlődnek, szép sikereket érnek el, és mindemellett munkahelyeket teremtenek. A két külföldi vállalkozás – Európai szintű, nemzetközi érdekeltségekkel bíró vállalkozásokról van szó – olyan munkakultúrát honosított meg az Ipari Parkban, melyből a többi vállalkozó is sokat tanulhat.

Milyen megoldásokkal rendelkezik a Layer Kft.?

Rendkívül komplex szolgáltatással rendelkezünk az építőipar egész területére vonatkozóan, legyen szó gyártásról, kivitelezésről. Például az acéltermékeket méretre vágjuk, daraboljuk, különböző félkész-, késztermékeket gyártunk. Ennek a komplexitásnak is a több lábon állás az alapja, folyamatosan keresem a további lehetőségeket.

Főként megyén belül dolgozunk, de természetesen megyehatáron kívül is vállalunk megbízásokat. Azonban ezek inkább kisebb projekteket jelentenek, ugyanis a saját dolgozóink nem szívesen vesznek részt olyan munkákban, melyek miatt messzire kell utazniuk a családjuktól.

Referenciáink tehát főként Békés megyéből, és környékéről vannak, de dolgoztunk Egerben is – itt saját csarnokot építettünk egy egri ipari parkban -, és Gyöngyösön is rendelkezünk saját területtel az ipari parkban. Ha megvásárolok egy területet, akkor célom, hogy oda saját üzemet is építsek, és azt bérbe adhassam egy vállalkozásnak. Azonban nem csak a helyet, hanem szakmai segítséget is biztosítok számára, hiszen a bérbeadásban, működtetésben is van tapasztalatom. Az egri ipari parkban például gépekkel segítettük a betelepült német öntödét, telepítettük ezeket a berendezéseket számukra, és rendkívül dinamikusan fejlődnek.

A vállalat központja

Milyen terveik vannak?

Abban gondolkodom, a komplexitásunkat abban látom, hogy egy üzem megtervezésétől kezdve – a fiam építőipari tervezőmérnök – a generál kivitelezésen át, akár komplett technológiát tudunk bele telepíteni. Számunkra az a fontos, hogy be tudjon indulni egy vállalkozás. Ha kis cégről van szó és szüksége van rá, akkor természetesen segítünk neki, ha pedig nagyvállalkozásról van szó nagy tapasztalattal, lehet, hogy mi tanulunk tőle. Úgy vélem, olyan vállalkozó vagyok, aki minden esetben megoldásokat, segítséget igyekszik nyújtani partnereinek, hiszen ha ők sikeresek, akkor én is az vagyok. Fontosnak tartom, hogy ezek az együttműködések mindkét fél számára gyümölcsözők és hasznosak legyenek.

Mi az, amiben a Layer Kft. igazán jó?

Úgy vélem, kiváló ipari csarnokokat tudunk építeni, előre gyártott szerkezetek előállításában, ipari csarnokok építésében – akár acélból, akár betonból -, legyen szó kisebb, vagy nagyobb csarnokokról, ebben vagyunk nagyon jók. Kutatás-fejlesztési projektjeinket is ebben az irányban végezzük, hogy még magasabb minőséget nyújthassunk partnereinknek. De azt gondolom, hogy akkor sem túlzok, ha azt mondom, hogy az ipari parkok építésében is és üzemeltetésében is jók vagyunk, tapasztalattal bírunk.

Olyan ipari parkokkal is együttműködnek, ahol nincs saját területük?

Ipari parkok tekintetében szembesülnöm kellett egy nagy problémával. A vállalkozást egyedül kezdtem felépíteni, oly mértékben mélyedtem bele a vezetésbe – akár jogi, műszaki kérdéseket illetően -, hogy rendkívüli mértékben lekötötte az energiámat. Ez az oka annak, hogy bármennyire is szeretném, nincs időm, kapacitásom arra, hogy komolyabb kapcsolatrendszert építsek ki más ipari parkok vezetésével.

Milyen területről, iparágakból kerülnek ki a megrendelőik?

Főként az építőipar szereplőiről van szó, ezen belül is kivitelező vállalkozások vannak döntő többségben, illetve olyan cégek a megrendelőink, akik acéltermék-gyártással foglalkoznak, és ehhez van szükségük alapanyagra, illetve beszállítunk járműipari vállalatok számára is. Partnereink számára félkész termékeket is kínálunk, méretre vágott alapanyagokat tudunk biztosítani számukra, hiszen a fémmegmunkáláshoz szükséges, korszerű berendezésekkel is rendelkezünk.

Kapacitásuk bővítésének érdekében Európai Uniós pályázati támogatásban részesültek. Pontosan milyen jellegű fejlesztés zajlott Önöknél? Milyen eredmények köszönhetők ennek?

Tavaly év végén zárult le egy meghatározó fejlesztésünk – egy közel 200 millió Forintos beruházásról van szó -, melynek keretein belül szemcseszóró- és festőkabint építettünk. Erre azért volt szükség, mert az acélszerkezet gyártás során nélkülözhetetlen a felületkezelés. Az alapanyagot teljes körű kiszolgáló infrastruktúra segítségével le tudjuk mosni egy speciális magasnyomású gőzmosó segítségével, ezáltal zsírmentesen lehet az alapanyagot feldolgozni. A feldolgozást követően szemcseszóráson, majd pedig további festési felületkezelésen megy keresztül a termék.

Milyen további fejlesztéseket terveznek a jövőben?

Tekintettel arra, hogy főként az acél, és a beton termékek gyártásában, előregyártásában szeretnénk fejlődni, egyértelműen az a célom, hogy olcsó, gyorsan felépíthető, magas műszaki követelményeknek, színvonalnak megfelelő termékeket tudjunk előállítani. Jelenleg ez áll a fejlesztéseink középpontjában.

Ön szerint mi lehet fejlődésük legnagyobb gátja?

Nem mondok vele újat, hiszen minden vállalkozás szembesül vele nap, mint nap, hogy egyre jelentősebb a munkaerőhiány. Szakemberek nélkül a gépek nem üzemelnek, magas minőségű termékeket nem tudunk nélkülük előállítani, a piaci elvárásoknak nem tudunk megfelelni. Ezeket a magasan képzett szakembereket megtalálni és megtartani a legnagyobb problémánk jelenleg. Természetesen folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy a lehető legtöbbet tudjam megadni az alkalmazottaknak.

Véleményem szerint a munkaerő megtartásának egyik legfontosabb kritériuma, hogy olyan bért kell a munkatársak számára biztosítanunk, mely gyakorlatilag önmagában itt tartja az alkalmazottakat. A jó fizetés mellett azonban fontos, hogy a munkatársakat meg kell tanítani hatékonyan, jól dolgozni. Nagyon sok elképzelésem van e téren, melyek zömének megvalósítása folyamatban van. Ilyen például a lakhatási támogatás, sőt, saját tulajdonú ingatlanokkal is rendelkezem, melyeket arra tartok fenn, hogy a saját munkatársaim, vagy az Ipari Park dolgozó tudjanak hol lakni. Igyekszünk kedvezményeket, vagy akár hitelt biztosítani a kollégák számára annak érdekében, hogy a bejáráshoz szükséges gépjárművet, motorkerékpárt meg tudják vásárolni.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja?

Mindenképpen szeretnék a saját fejlesztésű termékeinkkel piacon maradni, illetve újakkal piacra lépni.

Saját fejlesztés alatt első sorban azt értem, hogy megtaláljuk azt a műszaki megoldást, mely a terméket elkészülte után lehetőleg a legmegbízhatóbbá, legjobbá, leggazdaságosabbá teszi, hiszen csak úgy tudok piacon maradni, ha megbízható, olcsó, gyorsan előállítható, ugyanakkor színvonalas termékeket gyártok. Folyamatos kutatásokra, fejlesztésekre van szükség a termékek tökéletesítéséhez annak érdekében, hogy a legkevesebb ráfordítással, leghatékonyabban, leggyorsabban elő lehessen ezeket állítani.

Mi az, amire a legbüszkébb a Layer Kft. fennállásának idejéből?

Arra mindenképpen büszke vagyok, hogy itt, Szeghalmon tudtam a vállalkozásomat létrehozni, és itt is tudtam maradni, tudniillik véleményem szerint ebben a térségben nehezített pályán kell boldogulnia a vállalkozásoknak.

Emellett nagyon büszke vagyok a Sárréti Ipari Parkra, hiszen összességében közel 400 fő dolgozik itt.

Layer István, ügyvezető

Lesz kinek átadni a cégvezetést?

Két gyermekem van, egy lányom és egy fiam. Mint általában a cégvezetők, én is abban gondolkodtam már régóta, hogy a gyermekeim vegyék majd át a vállalkozást, de ez a váltás nem egyszerű feladat. Természetesen vannak ellentmondásaink, de úgy gondolom, hogy mindkét gyermeket meg fogja találni a helyét a cégvezetésben. A fiam számára, aki építészmérnök, a műszaki részt szeretném bízni, a lányom, akik közgazdász végzettségű, pedig a humán területen érzi jól magát. Bízom benne, hogy gond nélkül át tudják venni a vezetést, emellett azonban jelenleg az új menedzsment felépítésén is dolgozom, akik segítik majd a gyermekeimet, hogy ne nehezedjen rájuk akkora súly.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitott?

Minden olyan cég megkeresésére nyitott vagyok, ami valamilyen szinten acélipari termékeket kíván feldolgoztatni. Emellett azonban szeretnék nyitni a német piac irányába, mint beszállítók. Ehhez szeretnénk új kapcsolatokat kialakítani.

www.layer.hu

Előző cikkMindenben a kitörési pontokat keressük
Következő cikkElhivatottság és szorgalom szerepe a fejlődésben

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here