Sok cégnek nincs jövőképe

0

Túlzottan függnek a vállalkozások az uniós pénztől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint már most fel kell készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait – olvasható a Tőzsdefórum.hu-n.

Nagy Márton csütörtökön Budapesten, a Miniszterelnökség által rendezett Magyarország erősödik című, az EU fejlesztési források felhasználásáról szóló konferencián hangsúlyozta: az uniós támogatásoknak jelentős szerepük van a gazdaságban a nagyobb beruházásokon, a foglalkoztatáson, a költségvetésen, az adóbevételeken vagy akár a kiadások megtakarításán keresztül, hatással vannak a külső finanszírozási képességre és a devizatartalékra is.

Mivel befolyásolják a sérülékenységet, a növekedést is, ezért foglalkozni kell azzal, mi történjen, amikor már nem, vagy más minőségben állnak rendelkezésre – mutatott rá.

Az alelnök kitért arra is, hogy az uniós gazdaságfejlesztési forrást kapott vállalkozások 70 százaléka kizárólag ebből a forrásból finanszírozott. E vállalkozások forrásszerkezetének diverzifikálása a jövőben nagy kihívást jelent – jelezte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak, akik az nhp-n belül kapnak gazdaságfejlesztésre pénzt, jó a jövedelmezőségük, a mérlegfőösszeg arányos megtérülése átlagosan 5-10 százalék. Az uniós források harmada ezzel szemben veszteséges vállalatokhoz kerül.

Az alelnök leszögezte, a rossz struktúra konzerválása nem cél, olyan vállalatokat kell finanszírozni, amelyeknek nemcsak jó ötleteik vannak, hanem képesek növekedni, profitabilissá válni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián méltatta a kormány döntését, amellyel az uniós forrásokat átcsoportosította a gazdasági szereplőkhöz. Kitért arra is, sok cégnek nincs jövőképe, nem alkalmas a támogatás felvételére, életben tartásuk nem lehet gazdaságpolitikai cél.

Ha Ön szeretne versenyképessége érdekében tenni, gondolkodjon együttműködésekben!
Szeretettel várjuk következő Meetingünkre, ahol új partnerekkel, együttműködésekkel, projektekkel gazdagodik.

Forrás: Tőzsdefórum.hu

Előző cikkNaperőmű épül Jászdózsán
Következő cikkVevőorientáltság és fejlesztés egy csomagolástechnikai cégnél

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here