A semmiből indult az innovációban jeleskedő, 4 milliárdos 3B Hungária Kft.

0

Fennállásuk alatt számos olyan egyedülálló technológiát, gépet fejlesztettek, melyek olyan kihívások leküzdésében segítették őket, melyekbe más vállalkozók bicskája beletört volna.
25 évvel ezelőtt a semmiből indultak, ma már több, mint 4 milliárd forint az éves árbevételük. Nagy Zoltánnal, a 3B Hungária Kft. ügyvezetőjével együttműködésekről, innovációról beszélgettünk.

Három iparággal állnak kapcsolatban

– 25 év elteltével, jelenleg 170 főt foglalkoztatunk, éves árbevételünk pedig 4 milliárd forint körül van – mondja büszkén Nagy Zoltán. – Három ipari szektorral állunk szoros kapcsolatban: az építőanyag-iparral már a kezdetektől fogva, körülbelül 15 éve kezdtünk foglalkozni a hulladék újrahasznosítással, 6-7 évvel ezelőtt pedig a bio energetikai programunkat kezdtük el. E program lényege, hogy az erőművek számára biomassza-fogadóállomásokat építünk.

Cégünk 11.000 m2 gyártócsarnokkal rendelkezik, elég korszerű technológiát alkalmazunk mind a lemezmegmunkálásban, mind a profilmegmunkálásban, valamint a festéstechnológiában is.

– Honnan indult a Szabadics Zrt-vel való együttműködésük?

– Már korábban is foglalkoztunk a mostanihoz hasonló kutatás-fejlesztési pályázattal, mert a hulladék újrahasznosítására ugyan 15 éve gondot fordítunk, de a kommunális hulladék feldolgozásával még csak 3 éve foglalkozunk. Ez alatt a 3 év alatt számos olyan ötletünk támadt, melyeket egy pályázat keretein belül alaposan ki lehet dolgozni. A nemrég megnyert pályázat végeredményeképp egy komplett mintaüzemet tervezünk megépíteni a Szabadics Zrt-vel közösen.

– Mit jelent Önök számára ez az együttműködés? Milyen további lehetőségeket lát?

– Köztünk egy olyan együttműködés alakult ki, ahol komplex vállalkozásra van lehetőség. Ezek a rendszerek mindig építésből és technológiából állnak. További gazdasági előnye is volt az együttműködésnek, hiszen nagyobb összeget tudtunk elnyerni a konzorciumi pályázat benyújtásával.

– Miért éppen a 3B-t választotta a Szabadics Zrt. partnerének?

– Ők is „megkóstolták” már a hulladék újrahasznosítási területet, néhány kisebb projektjük volt már ebben a szektorban. Hozzánk hasonlóan ők is elkezdtek terjeszkedni ezen a területen, és végül szerencsésen egymásra találtunk.

– Milyen jellegű fejlesztéseket terveznek a jövőben? Terveznek mostanában újabb együttműködést a Szabadics Zrt-vel, vagy hasonló konzorciumi összefogást más céggel?

– Terveink között szerepel, hogy jelentős forgalmat bonyolítsunk a jövőben a hulladék újrahasznosítás területén. Ez a forgalmi érték akkor lehet a legnagyobb, ha a komplex feladatra tudunk vállalkozni. Erre a Szabadics Zrt-vel együtt megvan az esélyünk.

Egyedül erre egyikünk sem tudott volna vállalkozni, hiszen egyikünk sem olyan vállalkozás, mely a technológiai és az építési részét is kivitelezni tudta volna.

Ha megnézem a korábbi hulladék újrahasznosítással kapcsolatos projekteket, és itt nem csak a sajátjainkra gondolok, hanem egyéb pályázatokra is, abból is látható, hogy egy-egy ekkora volumenű projektben 2-3 meghatározó cég is részt vett. Nincs olyan cég, mely egymaga biztosítani tudja a megfelelő szakmai tudást és hátteret 2-3 teljesen különböző szakterületen.

Az anyagmozgató gépek gyártásában a legprofibbak

– Mi az, amiben Önök igazán jók? Ha ki kellene emelni 1-2 dolgot, amiben a legprofibbak, mi lenne az?

– A 3B Hungária az anyagmozgatási területen a legprofibb. Már a kezdetektől fogva gyártunk anyagmozgató gépeket, és folyamatosan fejlesztettük is ezeket. A cég alapításakor elsősorban csak szállítószalagokkal foglalkoztunk, azóta számos terméket kifejlesztettünk, és a függőleges- és ívszállítástól kezdve, a különböző gépfajtákig új technológiát dolgoztunk ki. Egy nagyon komplex csomagot tudunk kínálni a partnereinknek, de ezeket komplex technológia formájában is tudjuk biztosítani a megrendelőknek.

Például tudunk hajórakodó állomásokat készíteni, mely zömében szállítóberendezésekből áll, de foglalkozunk komplex raktári rendszerek fejlesztésével is, ahol anyagokat kell ki- és betárolni.

Legtöbb referenciával ezeken a területeken rendelkezünk, de egyre nagyobb tapasztalatot szereztünk a hulladék újrahasznosítás területén is. A már említett pályázat része az is, hogy a komplett technológia mellett építőelemeket is fejlesztünk.

Öt olyan gépet fejlesztünk ki, amelyek annyira új technológiát képviselnek, melyek még Nyugat-Európában is újdonságnak számítanak, vagy éppen nyugaton már megjelentek, de Magyarországon még nem volt elérhető.

Az innováció a lelke a fejlődésnek

– Ha jól értem, mindabban, amit csinálnak, komoly szerepet játszik az innováció.

– Ez így van. A 3B Hungária Kft. a kezdetektől tudatosan fókuszált az innovációra. Jelenleg 15 fő dolgozik az innováció, termékfejlesztés területén. A cégünk filozófiájának meghatározó eleme, hogy a fejlesztésre nagy hangsúlyt fektessünk, és egyre több szellemi terméket állítsunk elő.

– Említette, hogy az energetika területén is tevékenykednek egy ideje. Ezen a területen milyen lehetőségeket lát a 3B Hungária számára?

– Eddig gyakorlatot a biomassza állomások építésében szereztünk, melyeket erőművek számára készítünk. Ez egy elég fontos terület számunkra, ugyanis Magyarországon is elég jelentős az erőművek biomassza felhasználása. Ugyan messze kisebb, mint Nyugat-Európában, de mégis meghatározó. Az erőművek környezetében a biomasszát termelni, fogadni kell, továbbítani szükséges a kazánok felé. Ezen a területen volt az elmúlt időszak legjelentősebb fejlesztése is: Dunaújvárosban közreműködtünk a Hamburger Hungária Kft. erőművének építésénél, amivel villamosáramot és gőzt termel saját részére.

Az erőmű tüzelőanyag-rendszerét mi terveztük, gyártottuk és szereltük. Azt mondhatom, hogy fennállásunk óta ez volt az egyik legszebb feladatunk. Az volt ebben a legjobb, hogy komplett rendszert kellett prezentálnunk.

– Ezek szerint nem csak az innovatív megoldásokat, de a kihívásokat is szeretik. Ezen kívül volt még hasonlóan nagy kihívásuk fennállásuk ideje alatt?

– Volt néhány nagy feladatunk. Például megemlíteném az első hajórakodó állomásunkat, amit Németországban építettünk meg. De említhetném azt az üzemi anyagmozgató rendszert is, melyet egyedi megrendelésre építettünk, és amely nagyon komplex rendszer.

Vissza akarunk térni a keleti piacokra

Szép feladat számunkra az öt évvel ezelőtti elhatározásunk, miszerint megpróbálunk visszatérni a keleti piacokra.

Ennek érdekében egy ukrán céggel kötöttünk képviseleti megállapodást, minek köszönhetően – még ezekben a nehéz időkben is – 4-500 millió forint értékben szállítunk minden évben olyan termékeket, melyek valóban rendkívül egyediek és innovatívak. Erre azért van szükség az ukrán piacon, mert közönséges anyagmozgató berendezéseket nem lehetne ott eladni. Azok a berendezések, melyeket Ukrajnába szállítunk, mind-mind nagyon egyediek, és műszakilag is nagyon érdekesek.

– Mi az, amire a legbüszkébb az elmúlt 25 évből?

– Amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy a semmiből sikerült felépítenem a 3B Hungária Kft-t arra a szintre, ahol ma is tart.

Mit tanácsolna azoknak a KKV vezetőknek, akik a lehetőségeket, a siker kulcsát keresik? Hogyan érdemes vállalatot építeni?

Azt javaslom a vezetőknek, hogy semmi esetre se kövessék azoknak a cégvezetőknek a példáját, akik egyik vállalkozás után alapítják a másikat! Ne fordítsanak olyan cégek alapítására energiát, melyek nem működnek.

A másik javaslatom pedig a cégvezetők számára a fejlesztés. Említettem, hogy nálunk 15 fő foglalkozik fejlesztéssel, éppen ezért el sem tudnám képzelni a 3B Hungáriát e tevékenység nélkül.

Ha nem újítjuk meg évente a termékeinket, nem hozunk új gondolatokat, akkor a cég fejlődési lehetőségei nagyon korlátozottá válnak. A fejlesztés nem csak a termékekre vonatkozik, hanem a technológiára is.


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Számunkra rendkívül fontos partnerek az egyetemek, akikkel igyekszünk nagyon jó kapcsolatot ápolni. Több éve van kapcsolatunk a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, idén pedig elindítottuk a veszprémi egyetemmel való együttműködésünket is. Igyekszünk közel lenni azokhoz a képzőhelyekhez, ahol új termékek, vagy technológiák keletkeznek.

Az egyetemek mellett szívesen működünk együtt olyan vállalkozásokkal, akik hulladék feldolgozás területén tudnak új technológiákat kínálni. Mi eddig a hulladékot csak szétválogattuk, de fontos, hogy mostantól bekerüljenek valamilyen hasznosítási folyamatba is, tehát ilyen területen mindenképpen nyitottak vagyunk új kapcsolatokra.

Üzleti kapcsolatokat keresünk építőipari cégekkel, építőanyag gyártókkal.

3B Hungária Kft.
www.3bhungaria.hu

Előző cikkElismerés az egészségtudatos hentesipari terméknek
Következő cikkBrandépítés a nyomdaiparban – fejlesztésekkel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here