Saját fejlesztésű automatizálás kidolgozásán tevékenykednek

0

A zalaegerszegi Mould Tech Kft. munkatársai rendkívül elkötelezettek az iránt, hogy partnereik számára minden területen a legjobb megoldást biztosítsák. E motivációnak köszönhető, hogy a 4 fős mérnökirodából 60 fős fröccsöntő szerszámgyártóvá nőtték ki magukat, hamarosan pedig műanyag fröccsöntő üzemük is megkezdi tevékenységét. A fejlesztésekről, motiváló erőről és a partnerekkel történő együtt gondolkodásról beszélgettünk a cég ügyvezetőjével, Egyed Péterrel.

Mit fontos tudni a MouldTech Kft-ről? Mikor alakultak, mivel foglalkoznak?

A vállalkozást kizárólagos magántulajdonban 2001-ben alapítottuk, baráti kapcsolatok révén. Kezdetben mérnökirodaként tevékenykedtünk, szerszám- és alkatrészgyártó vállalatok számára végeztünk mérnöki tevékenységet. Ebbe a gyártásba tanultunk bele magunk is az évek során, ugyanis célunk volt, hogy komplex szolgáltatást tudjunk nyújtani a megrendelőink számára, már az innovatív ötlet megszületésétől részt vehessünk a kész termékek értékesítéséig minden folyamatban. Éppen ezért vált jelmondatunkká, hogy „Megoldás egy kézből”. Törekszünk arra, hogy megrendelőinket olyan szinten szolgáljuk ki, hogy támogatásunkat élvezzék a projekt legelejétől a legvégéig.

Jelenlegi fő tevékenységünk a műanyag-fröccsöntő szerszámok tervezése és gyártása, és természetesen – ahogy említettem – az ehhez kapcsolódó teljes körű szolgáltatások biztosítása a mérnöki tevékenységtől a szaktanácsadáson át a szerszámjavításig, alkatrészgyártásig, karbantartásig. Ezen szolgáltatások elvégzésére minden szükséges eszközzel rendelkezünk a tervezéstől a technológián át a megmunkálásig. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a nyugat-európai elvárásoknak is megfeleljünk, ezért a legmodernebb gépekkel dolgozunk, nemcsak hagyományos eszközökkel, de 3- és 5 tengelyes megmunkáló-központokkal, tömb- és huzalszikra forgácsoló-, köszörűgépekkel is rendelkezünk. Illetve a kész alkatrészeket, szerszámokat saját mérőműszereink segítségével tudjuk ellenőrizni is, tavaly év végén helyeztünk üzembe egy 3D szkennert, így már nincs olyan alkatrész, melyet ne tudnánk bemérni.

Kitűzött célunk, hogy ne csak Magyarországon tartozzunk az élmezőnybe a szerszámgyártók között, hanem Nyugat-Európában is. Emiatt természetesen fókuszálunk a külföldi piacra is, szerencsére egyre több megrendelésünk érkezik Németországból és Ausztriából. Amiben a MouldTech Kft. igazán jó, az elsődleges szempontból a modern technológia képviselete, illetve az, hogy a lehető legmagasabb hozzáadott értéket teremtjük meg a termékeink által. A minőség és a hozzáadott érték megteremtésének érdekében folyamatosak az innovációs fejlesztéseink, valamint a termékekhez kapcsolódó egyéb kutatás-fejlesztéseink. Magasan képzett munkatársak dolgoznak a cégnél, akik nemcsak a kiosztott feladatokat végzik el, hanem részt vesznek a fejlesztésekben, és saját ötleteiket is megvalósíthatják.

Milyen hozzáadott értékei vannak a MouldTech Kft-nek?

Említettem, hogy komplex szolgáltatás nyújtunk a megrendelőinknek, tehát nemcsak egy adott feladatot végzünk el, mellyel a vevő megbízott bennünket, hanem már a legelejétől folyamatosan segítjük az ügyfelet, hogy a megrendelt termék számára a lehető legmegfelelőbb legyen. A megrendeléseink körülbelül 90%-a autóipari gyártóktól érkezik, ezektől a vállalatoktól általában a terméktervező munkatársak keresnek meg bennünket saját elképzelésükkel. Ebben a fázisban ezek még csak ötletek, ezért az sem biztos, hogy maga a megálmodott termék legyártható, vagy hatékonyan legyártható. A munkánk ekkor kezdődik közös együtt gondolkodással, ötleteléssel a megrendelővel, már ebben a kezdeti fázisban tudunk tanácsot adni a partner számára azt illetően, hogy milyen változtatásokat javaslunk annak érdekében, hogy a hatékony lehessen a gyártás. Ezt a hozzáállást szívesen fogadják az ügyfeleink, rendszeresen konzultálunk velük, akár személyesen, akár telefonon, így pedig egy rendkívül szoros együttműködés jön létre már a konzultációs fázisban.

Autóipari megrendelőink között megtalálhatók fényszóró elemek, belső design elemek, elektronikai csatlakozók és egyéb kapcsolók gyártói. A fennmaradó 10% pedig az orvosi műszerek, háztartási cikkek gyártói, valamint a hadiipar képviselői közül kerülnek ki. A megrendelőink körülbelül 70%-a külföldi nagyvállalat, értelemszerűen pedig a maradék 30% magyar megrendelő.

Néhány éve EU-s pályázati forrás igénybevételével eszközbeszerzést valósítottak meg. Ezek szerint folyamatosak a technológiai fejlesztések is?

2015-ben a pályázati forrásnak köszönhetően egy megmunkáló központot vásároltunk, mely esztergáló funkcióval is rendelkezik. Ez a berendezés főleg a nagy pontosságú, precíz alkatrészek előállítására alkalmas, legnagyobb előnye pedig az, hogy egyetlen folyamatban meg tudjuk munkálni az alkatrészeket, ezáltal nem merül fel holtidő, mikor egyik gépről kellene áthelyezni a másikra a munkadarabot. Ebből adódóan beállási, vagy átállási pontatlanság sem merül fel. Ennek a berendezésnek köszönhetően tulajdonképpen felteszek egy darab fémet az eszközre, majd a kész alkatrészt kell csupán levennem. A központ alkalmazásának köszönhetően növelni tudtuk a hatékonyságunkat, valamint a termékek minősége is javulást mutat.

Annak érdekében, hogy ellenőrizni is tudjuk a munkánkat, egyúttal egy 3D szkennert is beszereztünk. Ez egy mobil mérőműszer, ennek köszönhetően akár a megmunkáló központ mellé is helyezhetjük -, ha éppen nem a mérőlaborban használjuk -, ezáltal pedig azonnal el tudjuk végezni a teljes szkennelést, még mielőtt levettük a kész alkatrészt a gépről.

Minőség és hatékonyság szempontjából gyakorlatilag 100%-osan kihasználjuk a gépeinket, ez pedig minden bizonnyal a komplex szemléletmódunknak is köszönhető.

További fejlesztéseket is szeretnénk megvalósítani, ezért folyamatosan követjük globálisan az ipar trendjeit. Jelenleg is zajlanak fejlesztések a MouldTech Kft-nél, illetve fejlesztések előkészületei is folyamatban vannak. Jelenleg legjobban az foglalkoztat, hogy legkésőbb egy éven belül megépüljön az új 2.500 m²-es üzemcsarnokunk. A tervünk az, hogy ebben a csarnokban szériagyártás és fröccsöntés fog zajlani, ez új pillér lesz, mely a cég pozícióját tovább stabilizálja. Ennek köszönhetően a jövőben nemcsak a szerszámot tudjuk a megrendelőink számára biztosítani, hanem a kész műanyag terméket is. A fejlesztésnek köszönhetően komplexitásunk tovább bővül.

Ezen kívül további technológiai fejlesztést is tervezünk, mely maga után vonja a meglévő csarnokunk bővítését is. Ha ez a bővítés megvalósul, akkor ide olyan új technológiai eszközöket tervezünk telepíteni, mely nemcsak számunkra, hanem Magyarországon is egyedülálló újdonság lesz. Ilyen ritkaság számba menő újítás lesz például a 3D-s fémnyomtatás, tudomásom szerint ugyanis jelenleg egy ilyen gép üzemel az egész országban, de Európa-szerte sem elterjedt ez a fajta megoldás. Törekszünk arra, hogy ezeket a fejlesztéseket legkésőbb 2019 elejére elvégezzük.

Olyan vevői igényekkel szembesülünk nap, mint nap melyek kielégítéséhez elengedhetetlenek ezek a csúcskategóriás eszközök. A fejlesztéseink fókuszában minden esetben a megrendelőink igényei állnak. Ezen kívül természetesen befolyásoló tényező a mi esetünkben is a jelenleg zajló ipari forradalom. Úgy vélem, ha az Ipar 4.0 trendjeit nem követi egy gyártó cég, akkor oly mértékben le fog maradni a versenytársaktól, hogy az a fennmaradását veszélyezteti. Mi is nagy figyelmet fordítunk az automatizálásra, az adatok kinyerésére és az ezek alapján történő döntéshozatalra. Jelenleg saját fejlesztésű automatizálás kidolgozásán tevékenykedünk, mely konkrétan chip-es nyomon követést jelent. Összefoglalva tehát komoly lehetőségek és feladatok állnak előttünk.

Ön szerint mi lehet a fejlődésük legnagyobb gátja?

A legnagyobb gát a fejlődésünk számára -, mint szinte minden magyar gyártó cég esetében – a szakemberhiány lehet. Próbáljuk ezt a problémát kiküszöbölni, de egyre nehezebb feladat. Manapság gépet bárki tud vásárolni, azonban megfelelő szakembereket, akik ezeket az eszközöket üzemeltetik, kezelik, egyre nehezebb találni. Ez az oka annak, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az oktatásra és a szakképzésre. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy több zalaegerszegi vállalkozással és az önkormányzattal együttműködve megalapítottuk a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont Kft-t, melynek vezetése szintén a mi égiszünk alatt zajlik. A Képzőközpont tanműhelyében a zalaegerszegi szakmunkástanulókat oktatjuk, azzal a céllal, hogy tanulmányaik befejeztével már olyan piacképes tudással rendelkezzenek, amivel azonnal el tudnak helyezkedni a szakmán belül.

Úgy gondolom, hogy nemcsak az új szakemberek felkutatása okoz gondot, hanem a meglévő munkatársak megtartása is kihívást jelent. Ennek érdekében folyamatosan törekszünk arra, hogy olyan légkört alakítsunk ki a kollégák számára, melyben biztonságban érzik magukat, ugyanakkor perspektívát, előrelépési lehetőségeket is teremtünk számukra, hiszen – véleményem szerint – manapság egy ideig motiváló erő lehet a munkavállalók számára a versenyképes fizetés, de hosszú távon, éveken keresztül ez nem elegendő. Az elsődleges célunk tehát jelenleg az, hogy megtartsuk a jó szakembereinket, és ne menjenek a határ másik oldalára dolgozni.

90%-ban az autóipar számára gyártanak, a maradék 10% megoszlik az elektronikai-, orvosi műszerek gyártói, valamint a hadiipar képviselői között. Tervezik esetleg, hogy egyéb iparágak irányába is nyissanak, arra az esetre, ha a járműipar megtorpanna?

Úgy vélem, ha az ember előre tekint, úgy gondolkodik, hogy 2-3 évre előre tervez, akkor nem lehet nagy gond, abban az esetben sem, ha a megrendelések javarésze az autóiparból érkezik. Ezt azért gondolom így, mert a járműipar is folyamatosan átalakul. Ezen kívül folyamatosan érkeznek hozzánk az új gépek, új technológiák, melyeket nem csak az autóipar számára történő gyártás során lehet használni. A jelenlegi portfóliónk így alakult ki, véleményem szerint jelenleg nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy drasztikusan csökkenne a megrendelés állományunk.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Magára MouldTech Kft-re. Nagyon büszke vagyok arra, hogy honnan hová jutottunk el. Ma már elértük azt, amit a legelején elképzeltünk, saját csarnokunk van, saját gépekkel, alkalmazottakkal, sőt, ennek a fejlődésnek koránt sincs vége. Nem látjuk egyelőre, hogy meddig tudunk növekedni.

Természetesen büszke vagyok a szakembereinkre, a munkatársainkra, mert nélkülük nem érhettük volna el ezt az eredményt.


Milyen üzleti partnerekre, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Beszállítói kapcsolatokra mindig nyitottak vagyunk, hiszen folyamatosan keressük az új lehetőségeket.

A gépparkunk és a szakembereink szinte bármilyen feladatot el tudnak végezni, de természetesen észszerű keretek között vállalunk el új megrendeléseket, figyelembe véve, hogy se a vevő, se a MouldTech Kft. ne sérüljön semmilyen formában.

Alvállalkozókra, kiegészítő technológiák tekintetében, például forgácsolás, mindig nyitottak vagyunk, szívesen vesszük az e fajta megkereséseket. De igaz ez a mérnöki tevékenységre is, ugyanis a nagy megrendelés állományt nem mindig tudjuk házon belül kezelni.

És persze keressük az új technológiákat is, ezért az olyan partnerekkel is szívesen vesszük fel a kapcsolatot, akik ebben érdekeltek.

www.mould-tech.hu

Előző cikkA jó hírnév mellett marketingre már nincs is szükség
Következő cikkA csíkos nejlon zacskóktól a Coca-Cola címkékig

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here