Nem a vevő alkalmazkodik a szállítórendszerhez, hanem a rendszer idomul a megrendelőhöz

0

Az ERBG System Kft. 2008-ban, éppen a válság idején alakult meg, mégis szép sikereket értek el az évek során. Sőt, növekedésük oly mértékű, hogy szervezeti átalakítások is szükségessé válhatnak rövid időn belül. A cég ügyvezetőjével, Horváth Richárddal beszélgettünk a családi vállalkozás sikereiről, 3 jelentős beruházásukról, és a következő évek terveiről.

Vérbeli családi vállalkozás

100%-ban magyar, családi tulajdonban lévő vállalkozás az ERBG System Kft., mely már a második családi tulajdonban álló cégünk. Az első cég a Gépsystem Kft., melynek egyedüli tulajdonosa édesapám. A Gépsystem-et azért alapította, hogy szállítóberendezésekkel foglalkozzon, 2008-ban pedig hasonló, de mégis teljesen más termékekre specializálódva hoztuk létre az ERBG System Kft-t.

Portfóliónk főként az intralogisztikához kapcsolódik, tehát különböző gyártórendszerek mellé tervezünk és építünk anyagmozgató rendszereket, például gyorsposta, különféle megmunkáló, raklapszállító rendszereket, szállítószalagokat, görgős pályákat, emelőgépeket, acélszerkezeteket.
Barlahidán végezzük tevékenységünk, nem messze Zalaegerszegtől, jelenleg 15-en dolgozunk a cégen belül.

Édesapám az ALUGÉP nevű gépipari vállalatnál dolgozott, mely cég fő profilja a szállítórendszerek gyártása volt. A rendszerváltást követően az ALUGÉP megszűnt, édesapám azonban továbbra is szállítórendszerekkel foglalkozott. A Műszaki Egyetem elvégzését követően magam is munkába álltam a családi vállalkozásnál, az évek során pedig a meglévő tevékenységünket szélesítettük folyamatosan. Manapság már olyan termékek is megtalálhatók a termékpalettánkon, melyek a saját vállalkozás alapításakor még egyáltalán nem voltak jellemzők. Ebből is érzékelhető, hogy nem csak a vállalkozás, de a termékkörünk is folyamatosan fejlődik.

Ön, vagy a testvérei nem is gondolkodtak azon, hogy esetleg más irányban is tevékenykedjenek?

Mivel egyedi gépeket tervezünk és gyártunk, egy rendkívül munkaigényes iparágról beszélhetünk, mely munkatársakat nagy számban igényel. Éppen ezért, ameddig lehetőségünk volt, a feladatok ellátására igyekeztünk a családtagokat alkalmazni.

Természetesen nem kötelező a családi cégben dolgoznia senkinek, én magam is dolgoztam 2 évig multinacionális vállalatnál, megtapasztalhattam azt a világot is.

Melyek a legfőbb iparágak, ahová termékeiket beszállítják? Hogyan tudnak új megrendelőket meggyőzni, mi az Önök hozzáadott értéke?

Úgy gondolom, hogy olyan széleskörű megoldásokkal rendelkező, szállítórendszerekkel foglalkozó vállalkozás, amilyen mi is vagyunk, kevesebb mint 10 van az országban, velünk együtt. Komplex megoldásokat biztosítunk a megrendelők számára, már a kezdetek óta, ugyanis az ügyfelek jobban szeretik, ha a tervezési, gyártási feladatok egy kézben vannak. A komplexitás nálunk adott, gépész-, villamosmérnök kollégákkal, gyártó bázissal, Budapest környéki kapcsolattartóval és alvállalkozókkal adunk gyakorlatilag kulcsrakész megoldásokat. További értékünk, hogy Pécelen működik egy villamos-tervező és kivitelező vállalkozás, melynek 60%-os tulajdonjoga már az ERBG System Kft-é, így pedig majdhogynem házon belül tudjuk kiépíteni a szállítórendszerek elektronikáját is. Elmondhatom tehát, hogy a legelsőtől a legutolsó lépésig mindent kézben tartunk, ugyanis erre volt igénye a piac szereplőinek.

Mindemellett saját szempontunkból szerencsésnek tartom, hogy nem vagyunk iparág specifikusak, nem köteleztük el magunkat egy irányba sem, hanem autógyártól kezdve lámpagyártón át gyorspostákig, hőerőművekig, cementgyárakig az ipar számos területére szállítjuk megoldásainkat. Legegyszerűbb esetben az a feladatunk az, hogy a megrendelő termékeit A-ból B-be eljuttathassa, nehezebb esetben pedig útközben további teendő is van a termékkel. Főleg a nehezebb esetek megoldásában van ránk szüksége az ügyfeleknek, ugyanis mi rendelkezünk azzal a szellemi tőkével, mely lehetővé teszi, hogy az egyedi igényt, vevőspecifikusan meg tudjuk oldani. Tudatosan úgy építettük fel a céget, hogy a kihívásoknak, magasabb szintű elvárásoknak is képesek legyünk megfelelni.

Abban vagyunk igazán jók, hogy minden vevői igényt egyedi megoldásokkal valósítunk meg, nem a vevőnek kell a kész szállítórendszerhez alkalmazkodnia, hanem a rendszer idomul a megrendelőhöz.

Nagy a különbség a különböző iparágak elvárásai, igényei között?

Úgy vélem, hogy inkább cég és cég között vannak rendkívül nagy különbségek. A multiknál általában az a jellemző, hogy nagyobb létszámú projektmenedzser gárdával dolgoznak, valamint megkövetelik, hogy a legutolsó csavarig, burkolatelemig mindent teljes részletességig megtervezve, dokumentálva adjunk át nekik, majd ha ezt elfogadták, csak akkor kezdhetjük meg a gyártást. A másik véglet azonban az olyan vállalkozások, ahol szóban elmondja a képviselő, hogy mit szeretne, mire van szüksége, majd a megvalósítást teljes egészében ránk bízza. Hatalmas különbségek vannak megrendelés és megrendelés között.

Európai Uniós támogatásban részesültek, melynek segítségével termelési kapacitásukat bővítették. Pontosan milyen fejlesztést valósítanak meg?

Már a harmadik nyertes pályázatunkon vagyunk túl.

Az első támogatás segítségével egy üzemcsarnokot és irodaépületet építettünk fel, 2015-ben a második pályázatnak köszönhetően egy fiber lézervágó gépet vásároltunk, a harmadik beruházás során pedig forgácsoló kapacitásainkat korszerűsítjük, illetve bővítjük. Célunk, hogy egy új tevékenységet indíthassunk el a vállalkozásban CNC megmunkáló központ vásárlásával. Egy ilyen megmunkáló központ termelékenységben, pontosságban egy magasabb szintre lépést jelentene a fejlődésünkben.

CNC megmunkálásra a munkánk során eddig is szükség volt, azonban kénytelenek voltunk alvállalkozók bevonásával megoldani e feladatokat, az eszközbeszerzést követően viszont már ezt is házon belül tudjuk elvégezni. Ez az elsődleges célunk az eszközbeszerzéssel, de másodlagos célunk, hogy új üzletágként bérmunkát is vállalhassunk, hiszen a kapacitást is így lehetséges maximálisan kihasználni. További előnye, hogy minimalizálódna a kitettségünk az alvállalkozók irányába.

Hogyan látja vállalkozását 3 év múlva?

A céget a válság idején alapítottuk meg, ennek ellenére mégis szépen, folyamatosan tudott gyarapodni, az elmúlt 2-3 évben pedig már azt is megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor nehézséget is okoz átlátni a szervezet szintjeit. Azt kell mondanom, hogy ha a gazdasági növekedés ilyen ütemben folytatódik, akkor nincs okom aggodalomra, hiszen folyamatosan tudunk majd dolgozni, és egyre több lábon tudunk állni.

Azzal is tisztában vagyok, hogy úgy van helyünk a piacon, ha mindenféle megrendelő mindenféle igényét kiszolgáljuk.

Van szükségük új partnerekre? Vagy a meglévők ellátják annyi megrendeléssel Önöket, ami leköti a kapacitásaikat?

Céltudatosan nem végzünk piackutatást, ahogy új partnereket sem keresünk ilyen formában. A kezdetek óta alig költöttünk marketingre, gyakorlatilag csak a honlapunk van, mely költséggel járt, ráadásul már elavult, ezért készülőben az új weboldalunk. Ezen kívül Google kampányunk fut, hogy a honlapot a keresőmotorok jobb helyre sorolják. Ezen kívül más marketinget nem használunk, de nem is érezzük szükségét, ugyanis ebből az internetes megjelenésből és a partnereink ajánlásaiból folyamatosan keresnek bennünket új érdeklődők. Ha egy-egy új érdeklődő megrendelőnkké válik, akkor általában a partnerünk is marad, nem jellemző a fluktuáció, hiszen a beüzemelést követően is foglalkozunk az ügyféllel.

Mit gondol, mi lehet a fejlődésének legnagyobb gátja?

A munkaerőhiány lehet az elsődleges gát, hiszen nem csak az átlagos munkaerőhiánnyal küszködünk, hanem a nyugati határ közelségével és annak elszívó erejével is. Számos kollégánk vállalt munkát Ausztriában, vagy Németországban, az ottani bérekkel pedig egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt.

Emellett a jelenlegi oktatási rendszer is okozhat számunkra gondot, ugyanis azt látom, hogy manapság a mérnökképzések a multinacionális cégek számára megfelelő gyártástámogatás irányába mozdult el. A jó képzelőerővel, műszaki ismeretekkel rendelkező klasszikus konstruktőr mérnökből egyre kevesebb van. Mikor én végeztem a Műszaki Egyetemen, ez a fajta elmozdulás már tapasztalható volt, majd évekkel később, mikor a testvérem végzett, már lényegesen hangsúlyosabb volt a változás. Azt látom tehát, hogy jelenleg a multik számára szükséges embereket képzik a felsőoktatásban is.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja, mik a legnagyobb kihívásai?

Jelenleg a szervezeti átalakítás van szem előtt, 2-3 éve tapasztalom azt, hogy erre egyre nagyobb szükségünk van. Egy megfelelő felelősségi körrel felruházott középvezetői szintet kell kialakítanunk, mely egyrészt megszűri az elvégzendő feladatokat, ugyanis jelenleg minden döntést én hozok meg cégen belül. Ehhez egy standard-et kell lefektetnem, mely mentén a középvezető önállóan képes dolgozni, ellenőrizni a különböző munkafolyamatokat. Ezt mindenképpen szükséges megfelelően kialakítanunk, ugyanis azáltal, hogy minden megkeresés hozzám, vagy a két mérnök kollégámhoz fut be, az időnk szétforgácsolódik.

Mi az, amire a cég fennállásának idejéből a legbüszkébb?

Nagyon sok munkát, energiát fektettem bele is és a családtagok is a cégek működtetésébe, illetve sok lemondással is jár a cég vezetése. De mindig büszkeséggel tölt el, mikor meghívok egy leendő kollégát állásinterjúra, és elmondja, hogy az itteni körülmények olyanok, melyek között szívesen dolgozna.

Büszke vagyok arra is, hogy a kollégáim munkáját az itteni átlaghoz képest kiemelkedő bérekkel tudom honorálni.

Több mint 300 projekt kivitelezése után büszkén mondhatom, hogy különösebb hullámvölgyek nélkül, stabilan tudtunk előre lépni az évek során.

Több családtagjával is együtt dolgozik évek óta, ez nem okoz feszültséget?

Szerencsére egyáltalán nincs köztünk feszültség, súrlódás. Két testvéremmel vezetem a céget, de abból adódóan, hogy különböző iparágakban tevékenykedünk, illetve kereskedelmi képviseletet is ellátunk, teljesen külön területeken mozgunk, és nem keresztezzük egymás útjait. Sőt, inkább segítjük egymást, ha szükséges. Emellett nagy előny, hogy a családom tulajdonában két cég is van, így a két vállalkozás is szorosan együtt tud működni.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Görgőgyártókkal, hajtóműgyártókkal szívesen együttműködnénk, ugyanis ők nagy kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, azonban gyártóbázisuk nincs. Nekünk viszont a kapcsolati tőkénk nem túl jelentős, gyártóbázisunk azonban kiváló, ezáltal közösen tudnánk projekteket kivitelezni. Nem vagyok elköteleződve egyetlen beszállító felé sem, nyitott vagyok az e féle együttműködésekre.

www.erbgsystem.hu

Előző cikkMiért érdemes belevágni az utódlásba?
Következő cikkGasztro startup: pizza házhozszállítás 15 perc alatt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here