Nagy az igény a pelletgyártásra

0

Manapság több vállalkozó is tapasztalja, hogy egyre nehezebb a faipar bizonyos szegmenseiben tevékenykedni. Érzi ezt Nagy Pál is, a JÁKÓFA Kft. ügyvezetője, azonban nem adja fel a „harcot”, inkább technológiai átalakításba fog, hogy vállalkozása sikeresen működhessen. Az ügyvezetővel a faipar nehézségeiről, terveiről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a JÁKÓFA Kft., milyen megoldásokkal rendelkeznek?

A JÁKÓFA Kft. idén nyáron tölti be fennállásának 26. évfordulóját. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek is ez alatt negyedszázad alatt, de a nehézségeket igyekszünk megoldani.

A JÁKÓFA Kft. a faiparban és annak szegmenseiben tevékenykedik. ’92-ben fűrészüzemként kezdtük a tevékenységünket, fűrészárut és raklapot gyártottunk. Ezeket a termékeket még ma is gyártjuk, bár manapság e tevékenység egyre szerényebben működik cégünknél, jelenleg a megújuló energiaforrásokra fektetjük a hangsúlyt. Fő erősségünk a megújuló energetika egyik fontos alapanyaga, a faapríték, fapellet, fabrikett gyártása, továbbá ezekkel kapcsolatos fűtőberendezések forgalmazása. A pár kW teljesítménytől a több MW teljesítményű eszközökig terjed a skála, attól függően, hogy milyen megrendelői igények merülnek fel. Fontos kérdés egy-egy berendezés esetében, hogy mik a teljesítményigényei, ez az igény időlegesen, vagy állandóan lép-e fel, a tüzelőanyag logisztikáját hogyan lehetséges megoldani, stb. Nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy valakinek csak fapelletet, vagy csak faaprítékot javaslunk, meg kell vizsgálnunk, hogy mik a lehetőségek, és ennek megfelelően tudunk a megrendelő számára ajánlani berendezést.

Visszatérve a kérdésre, 3 fő tevékenységgel foglalkozunk. Van egy fűrészüzem- és fabrikettgyárunk – jelenleg pelletet nem gyártunk -, továbbá aprítéküzemünk van, valamint a már említett energetikai megoldásokkal foglalkozunk, tüzelőanyagokat és tüzelőberendezéseket forgalmazunk, karbantartunk, javítunk, szervizelünk.

Mi a különbség a pellet és a brikett között?

Apríték készítés

A fabrikett viszonylag nagyméretű, hasáb, henger formára préselt fapor, míg a pellet ugyanúgy fából készült termék, azonban granulátum formában elérhető. Ez a granulátum meghatározott méretekkel rendelkezik, 6-12 mm-es hengerekről van szó, házon belül csak „nyúltápnak” nevezzük.

Kik az Önök célközönsége?

A faaprítékot szinte csak cégek vásárolják, továbbá a fapellet 30-40%, míg a többi részét és a brikettet teljes mértékben a lakosság keresi. Ahhoz, hogy versenyképes áron szerezhesse be a gázt egy vállalkozás, egy bizonyos méretet el kell érnie, ugyanis ha egy cég csak néhány ezer köbméter gázt éget el egy év alatt, akkor nem lehet versenypiaci szereplő, hatósági áron tudja beszerezni a szükséges gázt. Az energiacélú apríték egyértelműen a nagy fűtő- és erőművek számára rendkívül alkalmas alapanyag. A legfontosabb partnerünk apríték tekintetében az Ajkai Erőmű, de több kisebb fűtőmű is folyamatos megrendelőink körébe tartozik.

Energetikai felhasználáson kívül egyébként a faaprítékot mulcs kiegészítésére, talajtakarásra is lehet alkalmazni. A mulcsot általában fenyőkéregből készítik, azonban egyre kevesebb fenyőt dolgoznak fel a világon, ezért egyre többen alkalmazzák a faaprítékot talajtakarásra. Az aprítékot megrendelőink nem csak talajtakarásra alkalmazzák, hanem gyártanak belőle biofiltert is. Biofilterre általában vágóhidakon, hulladéktelepeken, olyan helyeken van szükség, ahol jellemzően kéntartalmú gázok képződnek. A biofilter képes kiszűrni ezeket a kénes, kellemetlen szagú gázokat. Ezt a „szűrőt” úgy kell elképzelni, hogy egy betonmedencébe faaprítékot helyeznek, melyet beoltanak egy speciális baktériummal, majd ezen a baktériummal kezelt faaprítékon vezetik át a szellőztetni kívánt objektum levegőjét, így kiszűrve a kellemetlen gázokat.

Hogyan látja az iparág jövőjét?

Őszintén szólva nem látok túl fényes jövőt az iparág előtt. Sajnos több nehezítő tényező is felmerül ebben az iparágban, gondolok itt elsősorban a magas termékdíjakra. A raklapok termékdíja például 19 Ft kg-ként, egy raklap tömege pedig 20 kg. Sajnálatos módon, ma Magyarországon a megújuló energiaforrásokat nem támogatják oly mértékben, amilyenben szükség lenne rá. Magyarországon főként erőművek, valamint gáz felhasználásával előállított energiát használnak mind a lakosok, mind a vállalkozások, közületek.

Kapacitásbővítő beruházást valósítottak meg. Milyen beruházásról van szó, és milyen eredményeket várnak tőle?

A kapacitásbővítésünknek egy sarkalatos pontja volt, ez a pelletgyártásra irányult, mellyel ezt megelőzően nem foglalkoztunk. 2010-ben kezdtük meg a pelletgyártást, azonban alulméreteztük az üzemet, jóval nagyobb kapacitásra volt szükségünk e téren. Maga a pályázat lebonyolítása nem volt problémamentes, több kritériumnak nem feleltünk meg a döntőbizottság szerint, ezáltal kevesebb összeget ítéltek meg nekünk, nem tudtuk végrehajtani az összes tervezett fejlesztést.

Hogyan látja saját vállalkozása jövőjét? Terveznek a jövőben fejlesztéseket?

Jelenleg a faapríték és a fabrikett gyártásra szeretnék fókuszálni, esetleges fejlesztések e téren várhatók. Emellett pedig nagymértékben foglalkoztat a fűrészüzemünk technológiai átalakításának gondolata. Ezt úgy értem, hogy terveim közt szerepel a raklapgyártás leállítása, helyette pedig faház gyártás elindítása. A lehetőségeink megvannak ehhez a fejlesztéshez, a pályázati feltételek pedig rendkívül kedvezőek, rugalmasak. Jelenlegi partnereink között megtalálható egy faházgyártással foglalkozó vállalkozás, velük tervezünk együttműködni a sikeres fejlesztést követően.


Nagy Pál, ügyvezető

Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Úgy tudom, hogy már vállalkozások, intézmények is pályázhatnak megújuló energiaforrások alkalmazására, ezért az e féle megkeresésekre nyitottak vagyunk, hiszen széles paletta alkalmazásával tudunk segítséget nyújtani.

www.jakofa.hu

Előző cikk6 féle technológiával végeznek acél és alumínium bevonatolást
Következő cikkFejlesztéssel a szűkülő piac ellen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here