A munkaerőhiány enyhítésére a cégeknek nem kell feltétlenül a munkaerőpiachoz fordulniuk

0

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon jelenleg 50 ezer munkavállaló hiányzik a munkaerőpiacról. A legjobban érintett a legnagyobb foglalkoztatónak számító feldolgozóipar, ahol 14 ezer állás betöltetlen, arányaiban ez 2,1 százalékot jelent.

Az arányokat tekintve az informatikai cégeknél van a legnagyobb gond, 3,9 százalékos a hiány, ami 2900 állást takar. Egy szakmai szervezet, az IVSZ szerint azonban az informatikushiány ennél magasabb, becslésük szerint elérheti a 20 ezret is.

Eljött a smart HR megoldások ideje

A munkaerőhiány enyhítésére a vállalatoknak nem kell feltétlenül a munkaerőpiachoz fordulniuk. Hosszú távon sokkal hatékonyabb és kifizetődőbb, ha a meglévő erőforrásokat optimalizálják. Az utóbbi idők smart HR eszközei a fluktuáció kezelésére, kompetencia- és képzés nyilvántartásra, a munkáltatói márka erősítésére, a dolgozói elégedettség és a munkavégzés hatékonyságának mérésére, növelésére és a vállalati kommunikáció erősítésére is alkalmassá váltak, a munkaerő és a HR közötti közvetlen kommunikációs és visszajelzési lehetőséget nyújtó informatikai rendszerek.

Ezek az eszközök erősíthetik a dolgozói lojalitást, olyan munkakörnyezetet teremtenek, melyben más, magasabb szintű szakmai és emberi tényezők figyelembevételére is van kapacitás, így hosszú távon a fluktuációra, és ennek a nyomán kialakuló munkaerőhiányra adnak határozott választ.

Forrás: MTI/OTS


Ajánljuk a témához kapcsolódóan szakértőnket:

Bőhm Krisztina
www.munka-tars.hu

Előző cikkKiemelkedő technológia a Lakicsnál
Következő cikkNémet befektetők keresnek magyar cégeket

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here