Mire és miért jó a rozsdamentes acél?

0

A fenti kérdésre a választ az alábbi jellemzők adják:  megbízható, esztétikus, kiváló ár-érték aránnyal bír, egyszerűen beszerezhető, segíti az ipari szereplők munkáját, valamint jelentősen megkönnyíti a háziasszonyok mindennapjait.

• Megbízható, mert hosszú távon megőrzi korrózióállóságát felületkezelés nélkül (krómozás, horganyozás, színterezés, stb.) még extrém környezetben is. Korrózióállóságát a felületén passzív réteget képező króm-oxidnak köszönheti. Ez a passzív réteg megelőzi a felület további rozsdásodását, és megakadályozza annak az acél belső rétegeibe történő haladását, valamint a króm és oxidja hasonló méretű ionjai miatt a réteg szorosan egyben marad és nem hull le.

• Esztétikus, mert polírozással tükörfényes, csiszolással mat felület alakítható ki a felhasználásnak és az izésünknek megfelelően.

• Kiváló ár-érték aránnyal bír, mert nélkülözhetetlen tulajdonságai ellenére megfizethető.

• Egyszerűen beszerezhető, mert nagy mennyiségben állítható elő, igen elterjedt és széles körben hasznát termék.

• Segíti az ipari szereplők munkáját, mert a fentiekben felsorolt tulajdonságainak köszönhetően költséghatékonyabbá teszi a munkát.

• Jelentősen megkönnyíti háziasszonyok mindennapjait, mert higiénikus, könnyen tisztítható, a háztartási gépek alkotóeleme.

Egy kis történelem és anyagismeret

1913. augusztus 13. mai ismerteink alapján Harry Bearley ezen a napon készítette el az első ötvözetet, amit ma rozsdamentes acélnak nevezünk.

Harry Bearley az angliai Sheffieldben született 1871-ben. 1908-ban a Brown Firth Laboratories vezető kutatója lett. 1912-ben azt a feladatot kapta egy iparostól, hogy valamilyen módon tolja ki a puskacsövek élettartamát, mert azok nagyon hamar erodálódtak és váltak használhatatlanná. Bearley tehát nekilátott egy erodálódással (és nem korrodálódással) szemben ellenálló anyag kifejlesztésének. Érthető okokból acél és króm ötvözetekkel kezdett kísérletezni. A kutatás során Bearley több ötvözetet is készített, 6 százalékostól egészen 15 százalékos krómtartalomig, eltérő széntartalommal.

A rozsdamentes acélok krómötvözetű acélok, amelyek 12-30%-ban krómot, valamint max. 30% nikkelt, max. 24% mangánt, továbbá néhány százalékban olyan elemeket tartalmaznak, mint a molibdén, szilícium, réz, titán, nióbium, nitrogén, stb. Az ötvözetek környezeti hatásokkal szembeni ellenálló-képességét a króm határozza meg, ezért az ötvözésnél döntő szerepe van. A rozsdamentes acélokat vegyi összetételük és szövetszerkezetük alapján az alábbi csoportokba soroljuk: ausztenites, ferrites, martenzites (edzhető), ausztenites–ferrites (duplex-acél).

Keresse vállalkozásunkat, amennyiben oldható csavarkötéseinél a fentiekben leírt tulajdonságokkal bíró terméket szeretne használni.

Puksa Ferenc
www.gordiusinox.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Kapcsolatot keresünk olyan vállalkozásokhoz, amelyek kötőelemeket, csavarokat használnak mindennapi munkájuk során.

Álom partner számunkra az olyan termelő vállalkozás, amely éves keretszerződést köt a termelési folyamatainak ellátásához és a szerződésben foglaltaknak megfelelően viselkedik…

Előző cikkAz Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek a Waberer’s-nél
Következő cikkKét példa az IoT ipari alkalmazására. Menekülés az innovációba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here