Mindenben a kitörési pontokat keressük

0

Manapság a műanyag- és szerszámgyártó vállalkozások zömének célja, hogy minél nagyobb mennyiségben szállíthassa be termékeit az autóipar szereplői számára. Vannak azonban, akik szembe mennek ezzel a trenddel, és a multik helyett inkább a kisvállalkozásokra fókuszálnak. Ilyen cég a KRESZ & FIEDLER Kft. is, mely több mint 25 éve van jelen a piacon. A vállalkozás ügyvezetőjével, Kresz Erikával beszélgettünk a náluk bekövetkező változásokról, a jövő terveiről, és előttük álló beruházásaikról.

Mivel foglalkozik a KRESZ & FIEDLER Kft.? Mutassa be a céget az olvasóknak!

A vállalkozás 1990-ben alakult magyar-német vegyesvállalatként, műanyag fröccsöntéssel és szerszámkészítéssel foglalkoztunk már akkor is. Kezdetekkor tevékenységünk főként abból állt, hogy a német partnerünk számára szükséges termékeket legyártottuk. Azonban ezt kevésnek éreztem, már akkor kerestük a kitörési pontokat. Mindig előre tekintünk, ezért is lett a szlogenünk: „Mindig egy lépéssel a konkurencia előtt”. Ez volt az oka annak, hogy 1994-95 körül    egy „Siba” programon vettünk részt, melynek címe: „Átfogó Minőségirányítási Rendszerek”. Ennek köszönhető, hogy nagy figyelmet szenteltünk a minőségbiztosításra, illetve annak kiépítésére. Ez rendkívül nagy jelentőséggel bírt a vállalkozás életében, ugyanis ez határozta meg a későbbi irányt fejlődésünk számára.

A cég 5 évvel ezelőtt került teljes magyar tulajdonba, megvásároltuk német tulajdonostársunk részét. A jól ismert nevünket nem szerettük volna megváltoztatni, így maradtunk KRESZ & FIEDLER Kft. A cég fejlődése folyamatos, kezdetekkor egy régi ipari épületben működött az üzemünk,  mely mára teljesen eltűnt. Igyekeztünk a lehetőségekhez mérten fejlődni és bővülni. Jelenleg is 1.500 m2-rel bővítjük az üzemcsarnokot. Ez az új épületrész raktárt, és szociális blokkot is magában foglal. A 4 éve felépített – ma már régi – raktárunkat átalakítjuk, fröccsöntő üzem lesz belőle annak érdekében, hogy folyamatosan bővülő megrendelés állományunkat ki tudjuk elégíteni.

Ön szerint minek köszönhető a megrendelés állomány folyamatos bővülése? Hazai megrendelésekről van szó, vagy külföldi partnereik is vannak?

Hosszú éveken keresztül az árbevételünk 70%-a exportból származott, a fennmaradó 30%-ot belföldi megrendelések tették ki, azonban ez mára megváltozott, éppen megfordult az arány. Ma a magyar közép és kis vállalatok jelentősen megnövekedett megrendelései mellett a Magyarországon működő nagyvállalatok megrendelései növekedtek jelentősen, 80% körül mozog a magyar megrendelések által elért bevételünk. A termékeink jelentős része jut el megrendelőinken keresztül a világ számos pontjára, hiszen nagyon jó a kapcsolatunk például az autóipari beszállító RATI Kft-vel, a svájci érdekeltségű, kábelgyártó CabTec Kft-vel, vagy éppen a bőröndgyártó Samsonite Hungáriával. A ’90-es évek közepén elindultunk a minőségi gyártás útján, és ebből azóta sem engedünk.

Megrendelés állományunk növekedése ennek, valamint a fejlesztéseinknek köszönhető. Figyeljük a vevők igényeit, de ezen kívül figyelemmel követjük a szakmai trendeket is világszerte, melyeket szintén igyekszünk követni. 2004 óta rendelkezünk termelésirányítási rendszerrel, mely szintén ügyfeleink igényeinek és a trendeknek megfelelően került bevezetésre, továbbá kizárólag új berendezéseket vásárolunk a minél magasabb minőség elérésének érdekében.

Nagyon sokat köszönhet a vállalkozás a jó csapatmunkának, a teljes kollektíva elkötelezett a minőségi munkavégzés irányába. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ilyen munkatársakkal dolgozhatom együtt, mert egymagam biztosan nem jutnék sehova. Sok kisvállalkozásnál láttam azt, hogy kizárólag a vezető irányít, az alkalmazottak pedig mennek utána, és szó nélkül végzik el a kiadott feladatokat. Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy az a jó irány, ha a vezető meghallgatja a munkatársait, valamint van megfelelő rálátása a világra is. Büszke vagyok a kollégáimra, és arra, hogy ők is azokat a szempontokat tartják értéknek, melyeket én is.

2008-ban bennünket is elért a válság, ráadásul a legrosszabbkor, ugyanis éppen az eddigi legnagyobb beruházásunk előtt álltunk. Ez vízválasztó volt számunkra, el kellett döntenünk, hogy belevágunk vagy sem. Úgy döntöttünk, hogy véghezvisszük a terveinket, hiszen már minden elő volt készítve, szerencsére ez jó döntésnek bizonyult, sikeresen valósítottuk meg a fejlesztést. A válság után a piac újrafelosztása történt meg, és a beruházásunknak köszönhetően számos új megrendelésünk érkezett. A versenytársaink közül sokan tönkrementek akkoriban, vagy drasztikusan árat emeltek.

Mi nem tartozunk azok közé a vállalkozások közé, akik a lehető legolcsóbb ajánlatokkal szereznek munkát, ezzel gátolva a folyamatos fejlődést. Számunkra az fontos, hogy olyan minőséget és szolgáltatást biztosítunk a partnereink számára, melyért szívesen fizetnek. Úgy gondolom, hogy áraink tekintetében meg tudtuk találni a középutat, és ami ennél is fontosabb, megtaláltuk az ilyen szolgáltatást igénylő megrendelői réteget. A vevőink tudják, hogy a minőséget, a rugalmasságot, a stabilitást meg kell fizetni, és a megbízhatóság érdekében ezt gond nélkül el is fogadták. Azt látom, hogy ez az út jó, ugyanis számos olyan partnerünk van, akikkel már 25-27 éve folyamatos a kapcsolatunk, együttműködésünk. Örömmel mondhatom, hogy nincs lemorzsolódás a partnereink körében, csak új megrendelők bővítik a partnerkörünket. Biztos vagyok abban, hogy ezt a hozzáállásunknak köszönhetjük.

Miben igazán jó a KRESZ &FIEDLER Kft.?

Legnagyobb erősségünknek tartom azt, hogy figyelünk a megrendelőinkre, a partnereinkre. Egyik kolléganőm szerint, a korrekt, hosszú távú kapcsolatok kialakításában és megtartásában vagyunk igazán jók. Mi nem arra törekszünk, hogy minél több vevőnk legyen, minél több helyre tudjunk beszállítani, hanem a közös munkát, a komoly együttműködést helyezzük előtérbe.

Milyen területekről, iparágakból kerülnek ki a megrendelőik?

Megrendelőink mindannyian az ipar képviselői. Ide sorolhatom az autó-, elektronikaipar, valamint a biztonság-technika, utazás és a sport képviselőit.

2016-ban GINOP pályázaton nyertek támogatást technológiai fejlesztésre. Pontosan milyen fejlesztés volt ez?

Rendelkezünk szerszámkészítő üzemmel is, ennek fejlesztésére irányult a szóban forgó projekt, ugyanis arra törekszünk, hogy minél komplexebben tudjuk a megrendelőinket kiszolgálni. A fejlődés érdekében egy lézeres hegesztő berendezést vásároltunk, mely új utat nyitott számunkra a gyártóeszközök gyors és magas minőségű javításának tekintetében. A fröccsöntő szerszámok a mindennapi használat miatt kopnak, sérülnek, a javítás érdekében pedig eddig alvállalkozó segítségét kellett igénybe vennünk, mely rendkívül időigényes, valamint a minőség sem garantált. Az eszközbeszerzésnek köszönhetően azonban már mi magunk is el tudjuk végezni a javítási feladatokat házon belül, ezáltal pedig csökkent az állásidőnk, a kiszolgálásunk zavartalanabbul működik tovább, a határidőket is biztosabban tudjuk tartani. A pályázati beruházásnak köszönhetően ezt az új technológiát honosítottuk meg a cégnél.

Ezen kívül nemrég modern fröccsöntő gépekre cseréltük le a régieket, melyekkel hatékonyabban, eredményesebben és precízebben tudunk gyártani. Annak érdekében, hogy ez a három rendkívül fontos feltétel biztosan megvalósuljon, már mi is alkalmazunk robotokat, minden fröccsöntő berendezésünkkel együttműködik egy-egy robot. Mi is figyelünk az Ipar 4.0 követelményeire, lehetőségeire, megoldásaira. Manapság már a kisvállalkozásoknak is oda kell figyelniük arra, hogy a folyamataik össze legyenek kapcsolva, megfelelően működjön az informatika, automatizálás, elektronika.

Folyamatosan vannak pályázati lehetőségek, melyeket igyekszünk kihasználni a fejlődés érdekében. Természetesen nagy figyelmet szentelünk arra, hogy gazdaságilag is kivitelezhető legyen minden fejlesztésünk, hiszen azt látjuk, sokan abba buknak bele, hogy meggondolatlanul kezdenek bele a beruházásokba.

Hogyan látja a vállalkozását 3 év múlva? Terveznek további fejlesztéseket, esetleg új szegmensekben való megjelenést?

Jelenleg is fut egy beruházásunk, konkrétan arról van szó, hogy új csarnokot építünk, melyben helyet biztosítunk egy modern szociális blokknak is, mely segítségünkre lehet a munkaerő megtartásban. Célunk, hogy olyan környezetet teremtsünk a munkavállalóink számára, ahol jól érzik magukat. Ha ez megtörtént, akkor az automatizálás irányába fogunk tovább fejleszteni, szeretnénk bevezetni egy online gyártástervező programot, melynek köszönhetően még hatékonyabban tudunk gyártani. Továbbá a szerszámtervezés során új CAD rendszert tervezünk bevezetni, így szimulációs modulokat tudunk majd alkalmazni. Összességében tehát az optimalizálásra tervezünk nagyon nagy hangsúlyt fektetni.

De nem elég csak automatizálni, szükségünk van megfelelő szakemberekre is, ezért vezettünk be egy ösztönző programot. Ennek lényege, hogy minden évben a nyereségünk 20%-át osztjuk vissza a munkatársaink számára bónuszként.

Mindezen kívül nyitunk a kisvállalkozások irányába is, sőt, tudatosan keressük azokat a cégeket együttműködés céljából, akik ugyanúgy keresik a kitörési pontokat, mint mi. Erre azért van szükség, mert az autóipar szereplői között olyan mértékű verseny alakult ki, melynek során a cégek képesek „átgázolni” egymáson. Ez a hozzáállás pedig nagyon messze áll tőlünk, nem szeretnénk részt venni ennyire kiélezett versenyben. De szerencsére elmondhatom, hogy az autóiparon kívüli megrendelőinktől jelentősen növekvő megrendelések érkeznek. Ezen növekvő megrendelések zökkenőmentes teljesítéséhez, további automatizálásokat, folyamatfejlesztéseket végzünk.

Mi a legnagyobb kihívás jelenleg Önöknek? Mi az, ami legjobban foglalkoztatja?

Szeretném mindenképpen befejezni, lezárni a folyamatban lévő beruházásunkat.

A másik pedig, ami most nagyon foglalkoztat, hogy hogyan tudjuk megtartani a meglévő munkatársainkat. Arra már rájöttem, hogy ez nem csupán pénz kérdése, a munkatársak nem csak a megfelelő fizetés miatt maradnak egy adott munkahelyen. Nagy szükség van a jó légkörre, az odafigyelésre és a megfelelő fejlődési lehetőségekre, kihívásokra. És Ezek mellé kell a versenyképes fizetés, melyet szintén nem egyszerű megteremteni. Igyekszünk a lehető legjobb körülményeket biztosítani a munkavállalóink számára, hiszen egyre nehezebb megtalálni a jó szakembereket, és ez alatt nem csak a mérnök kollégákat értem, hanem az operátorokat, szakmunkásokat is. Úgy látom, hogy a jelenleg sokat emlegetett szakemberhiány a mi esetünkben is gátló tényező lehet a fejlődés szempontjából. Jelenleg 93 saját alkalmazottunk van, mellettük pedig besegítenek alkalmi munkavállalók, diákok és nyugdíjasok, szövetkezeteken keresztül. Szükségünk lenne még munkaerőre, de nem az a célunk, hogy felvegyünk bizonyos számú új munkatársat, hanem az a célunk, hogy olyan kollégákat tudjunk alkalmazni, akikkel jól lehet fejlődni, teljesíteni, együtt dolgozni. Ez jelent igazi kihívást!


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Kresz Erika, ügyvezető

Mi főként partneri együttműködésekre törekszünk, ugyanis nem tudunk, és nem is akarunk mindent és saját magunk elkészíteni. Ha valamit nem tudunk megoldani házon belül, akkor megkeressük azt a partnert, aki specialistája az adott feladatnak, és megpróbálunk együtt dolgozni vele. Jó beszállítói kapcsolatok kialakítására törekszünk! Olyan partnerekre van szükségünk, akikkel hosszú távú, korrekt együttműködést tudunk kialakítani, akár mint vevő, akár mint beszállító, akár mint alvállalkozó.

www.kresz.hu

Előző cikkEmeléstechnikában nem ismernek lehetetlent
Következő cikkSzerelvénykereskedőből csarnoképítő

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here