Miért érdemes belevágni az utódlásba?

0

Az utódlás nehézségeit vizsgálva a tapasztalatok azt mutatják, hogy az utódlási folyamatok 70 %-a sikertelenül zárul egyrészt a szereplők felkészítettlensége miatt, másrészt tervek hiányában a rögtönzöttség, vagy elkapkodottság okán.

A hazai vállalkozások vezetői a napi operatív feladatok ellátásán túl tipikusan nem alkotnak hosszú távú terveket. Azonban az utódlás folyamata olyan, addig nem ismert bonyodalmakat és fennakadásokat okoz, melyekkel sikeresen megküzdeni végiggondolt stratégiával, felkészült szereplőkkel és érintettekkel lehet. 

Az utódlás folyamán a baby-boomer generáció adja át a hatalmat az x, esetleg az y generációnak. A generációkutatók szerint a baby-boomereknek fontos a közösség és a kapcsolatok megtartása. Lojális munkatársaira úgy tekint az alapító, mint a vállalkozása épületének alapzatára. Az utód az innováció és az információtechnológia gyermeke, náluk a váltáson és a változáson van a hangsúly. Az átadó és átvevő értékrendje és fókuszpontjai tehát eltérőek.

A munkaerőpiac demográfiai jellemzői ugyancsak figyelmet érdemelnek. A családi vállalkozások utódlási folyamatában figyelemmel kell lennünk a korábbi vezetőhöz kötődő munkatársak megtartásában, a munkaközösségekben eddig soha nem látott változatosságú korösszetételre.

Ehhez adódik a gazdasági környezet átalakulása, ahol a vita a specialisták és generalisták között az utóbbiak felé mozdítja a mérleg nyelvét. A hangsúly a „kockázat minimalizálásáról” a „kudarcokból tanulunk” hozzáálláshoz tolódik. A versenyt az alkalmazkodási képesség váltja fel; nem a növekedésre, hanem a fejlesztésekre fókuszálunk. A vezetőktől nem irányítást várnak a következő generációs alkalmazottak, hanem támogatást. A stabilitásnál egyre fontosabbá válik a rugalmasság.

A várható nehézségek ismeretében az alapítónak nagy vonalakban az alábbi választási lehetőségei vannak:

– a tulajdont megtartva családtag vagy professzionális menedzser kinevezése vezetővé
– a vállalkozás teljes vagy részbeni átruházása: családtagnak, tulajdonostársnak, munkatársnak vagy harmadik félnek
– a vállalkozás bezárása
– nem tenni semmit.

És amiért érdemes belevágni

Prof. H. Young Baek és Prof. David Cho az amerikai egyesült államokbeli családi vállalkozások utódlásának és teljesítményének összefüggéseit vizsgálva többek között azt a megállapítást tette, hogy ha egy családi tulajdonban lévő céget legalább egy alapító és egy második generációs tulajdonosa közösen vezet: a bevétel 15 %-kal, a foglalkoztatás 14 %-kal és a bérek 19% -kal emelkednek.

A következő évek kiemelkedő fontosságú kérdése a kkv-k utódlása, mely az érintett vállalkozásokat eddig nem tapasztalt nehézségek elé állítja. Bár aktuálisan a rendszerváltozás idején alapított társaságok tömegét érinti a kérdéskör, minden egyes vállalkozás életében bekövetkezik.

Dr. Tengely Éva

MÉRHETŐ NÖVEKEDÉS PROGRAM
jogász – szakközgazda,  tréner
www.merheto-novekedes.hu


Hivatkozás
1. Family firm succession and performance, H. Young Baek and David Cho Huizenga College of Business and Entrepreneurship, Nova Southeastern University, Ft. Lauderdale, FL, USA

Előző cikkLogisztika Napja 2018
Következő cikkNem a vevő alkalmazkodik a szállítórendszerhez, hanem a rendszer idomul a megrendelőhöz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here