A mérnök-innováció elengedhetetlen a műanyagiparban is

0

Manapság az innovatív megoldások, a fejlesztések elengedhetetlenek egy vállalkozás életében, persze csak ha lépést akar tartani a versenytársakkal. Márpedig Szkaliczki Mihály, a Szkaliczki és Társai Műanyag Feldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója nem csak lépést akar tartani, de szeretné megőrizni piacvezető pozícióját is a szakmában. Az ügyvezetővel fejlesztéseikről, terveikről, valamint rendkívüli mérnök-innovációs tevékenységükről, mint a vállalkozás legnagyobb hozzáadott értékéről beszélgettünk.

Műanyag-feldolgozással foglalkoznak. Pontosan milyen termékeket gyártanak?

Hőre lágyuló műanyagok formázásával, nevezetesen hőformázással foglalkozunk. Az 1970-es évek elején ezzel kezdtem szakmai pályafutásomat, mint alkalmazott, majd 1997-ben erre a tevékenységre alapítottam meg a vállalkozásomat. Jelenleg is ezt a tevékenységet folytatjuk.

A hőformázásba, mint technológiába, nagyon mélyen beleástuk magunkat, elmondhatom, hogy a Szkaliczki és Társai Kft. ebben nagyon jó.

Vannak komoly versenytársaik?

Természetesen vannak, Magyarországon és Európában egyaránt. Azonban büszkén mondhatom, hogy európai szinten is a legjobb 5-6 vállalkozás között tartanak számon bennünket a szakmában. Jellemzően abban emelkedünk ki a versenytársaink köréből, hogy nagyon nagy a mérnöki innováció a társaságunknál. Emellett a termékeink jelentős hozzáadott értékkel is rendelkeznek, ezt pedig nagyra értékeli a piac. A mi esetünkben műszaki mérnöki tevékenységről van szó hozzáadott érték esetében, mely manapság rendkívül felértékelődött, ennek következtében pedig költséges eleme a gyártásnak.

Az elmúlt években több fejlesztés is történt a Szkaliczki és Társai Kft-nél, de nemrégiben ismét növelték termelési kapacitásukat. Pontosan milyen fejlesztésről van szó?

Jelenleg is folynak fejlesztések a cégnél. De nem csak a termelési kapacitásunkat bővítjük. Vállalkozásunknál mindig is a mérnöki innováció fejlesztése volt az elsődleges. Ide tartoznak az általunk használt számítógépek, és szoftverek, a humánerőforrás, a szerszámkészítés és megmunkálás, valamint a termelő berendezések fejlesztése is. De szeretném kiemelni, hogy a termelő berendezések fejlesztése, korszerűsítése csak a fejlesztési folyamatok utolsó momentuma. Először is, a vevői elvárások és igények alapján ki kell találnunk, hogy mit szeretnénk csinálni, hogyan szeretnénk, és ha ez megtörtént, akkor lehet azon dolgozni, hogy ezt mivel valósítsuk meg.

Jelenleg a mérnök-innovációs folyamataink megsegítésére vezetünk be egy szoftvert, valamint a vállalatirányítási rendszerünk bővítését végezzük ezzel egy időben. Természetesen e fejlesztéseknek következménye, hogy idén is vásároltunk, illetve helyeztünk üzembe új termelőgépeket és mérőműszereket is. Berendezéseket már 2016-ban is vásároltunk, illetve további gépek beszerzését is tervezzük jövő év elején.

Milyen eredményeket várnak a fejlesztésektől?

Elsődleges célunk a piaci pozíciónk megtartása. Az előrelépés, a fejlődés nagyon iparágfüggő. Mi jellemzően az autó- és az elektronikaipar részére gyártunk, ahol mindenképpen szükséges arra törekednünk, hogy a piaci pozícióinkat megtartsuk. Ha emellett sikerül egy-egy kitörési pontot találnunk, az azt jelenti, hogy növekedni tudunk. Mi szeretnénk is kitörési pontokat találni, céljaink között szerepel a folyamatos növekedés. Sikereket már eddig is tudtunk elérni e téren, és jelenleg is vannak folyamatban lévő tárgyalásaink.

Jellemzően kik a célközönségük, partnereik? Milyen iparágakat szeretnének még „meghódítani”?

Mint említettem az autó- és az elektronikaipar biztosítja árbevételünk nagy részét. Azonban úgy vélem, hogy lehetőségeink vannak más iparágakban is, ahol a hőformázást alkalmazzák. Szakmai csapatunk, mérnökeink rendkívül felkészültek, és nagy rálátásuk van a világra, így biztos vagyok benne, hogy sikeresen „hódíthatunk meg” új piacokat is.

Hogyan szerzik az új ügyfeleket? Milyen módon kommunikálnak velük?

Rendszeresen képviseltetjük magunkat szakmai kiállításokon úgy is, mint kiállítók és úgy is, mint látogatók. Világszerte képviseljük a céget az ilyen szakmai rendezvényeken, például Németországban, vagy éppen Japánban. Elmondhatom, hogy minden jelentős eseményen ott vagyunk, de elsősorban nem ügyfélszerzés céljából, ugyanis új ügyfeleket túlnyomórészt nem itt szerez az ember. Azért fontosak számunkra a kiállításokon való részvétel, hogy új lehetőségekkel, anyagokkal, gépekkel, feldolgozási metódusokkal, technológiákkal ismerkedhessünk meg, és persze elengedhetetlen, hogy az innovatív megoldásokhoz szükséges vezető fejlesztésekkel is itt találkozhatunk.

Visszatérve a kérdésre, az eddigi ügyfélkapcsolataink szinte kizárólag cégünk jó hírnevének köszönhetően alakultak ki, ügyfeleink ajánlásainak nagyon nagy szerepe volt ebben.

Idén ünneplik fennállásuk 20 éves évfordulóját. Mi a legbüszkébb az elmúlt negyedszázadból?

Arra, hogy folyamatos növekedést tudtunk elérni, valamint arra, hogy sikerül olyan csapatot felállítanunk, amely verseny- és piacképes termékeket tud előállítani. Sőt, a csapatunkra vagyok a legbüszkébb!

Milyen fejlesztési terveik vannak a következő 1-3 évre vonatkozóan?

A modern gazdaság kihívásainak való megfeleléshez kapcsolódó fejlesztéseink mindenképpen prioritást érdemelnek. Gondolok is elsősorban a vállalatirányítási- és a mérnöki szoftverek folyamatos korszerű szinten tartására. Jelenleg is a legkorszerűbb szoftverekkel és technológiákkal dolgozunk, és ez a jövőben is így lesz. Ahogy fejlődnek a lehetőségek, a technológiák, úgy fogunk mi is folyamatosan fejleszteni.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitottak?

Mi jelenleg beszállítással foglalkozunk. Ha ezen a beszállítói szinten tudnánk együttműködő partnereket találni, az nagy segítség lenne. Szívesen együttműködnénk például csomagolástechnikával foglalkozó partnerrel, aki hőformázással nem foglalkozik. Egy ilyen vállalkozással közösen csomagajánlatot tudnánk adni a lehetséges megrendelőknek, mely ajánlatban mindkettőnk szolgáltatása megtalálható. Egyre jobban terjed az egy kézből való beszerzés, ezért tartom hasznosnak az ilyen, konzorciális együttműködéseket.

www.szkaliczki.hu

Előző cikkA siker stratégiája Dobrocsi Nándor szerint (videó)
Következő cikkÉpítőipari kisvállalkozás, mely számára nincs lehetetlen feladat

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here