Menj a felhőbe vagy maradj a földön?

0

Ebben az írásban röviden sorra vesszük, hogy mit is jelent a felhő, milyen előnyei vannak, ha az IT rendszerek a felhőben futnak, és ha milyen veszélyeket jelenthet számunkra felhő használata.

Mi a felhő (angolul: cloud)?

Röviden: a felhő a világháló, az Internet; a felhőben futó alkalmazás pedig egy olyan program, amelynek a használati jogát (licenszét) nem kell előre megvennünk, hanem azt rövidebb. vagy hosszabb időre az internetről használhatjuk, a használat idejére vonatkozó bérleti díjért. A bérleti díj kifizetése után hozzáférési lehetőséget (jelszót) kapunk a megfelelő programokhoz, és a bérleti idő alatt használhatjuk azokat. A programok felhőből történő használata több, nagyon figyelemre méltó előnnyel is jár, ezért érdemes végiggondolni, hogy nem felelne-e meg számunkra egy ilyen IT megoldás.

A felhő használatának előnyei

– A felhő bárhonnan, bármikor elérhető.

Mivel a használni kívánt alkalmazás az interneten érhető el, mindenhonnan (ahol, és amikor van internet elérés) használni tudjuk.  A felhőszolgáltató általában nagy teljesítményű, nagyon üzembiztos infrastruktúrát (gépeket, hálózatot, stb.) használ, így a szolgáltatás elérhetősége rendszerint nagyon nagy.

– Költségkímélő.

A használni kívánt program bérleti díja általában (sokkal) kedvezőbb a saját licensz megvásárlásának költségeihez viszonyítva. A használathoz nem kell túlságosasan erős gépeket (pl. szervereket), és hozzáértő személyzetet biztosítani, megtakaríthatjuk az fenntartási, működtetési költségek jelentős részét. Nincs szükség karbantartásra, frissítésre és egyéb járulékos költségre sem , ami a saját „tulajdonú” használati jog (licensz) esetében mindig felmerül.

Természetesen gondosan elemezni kell a költségekkel kapcsolatos szempontokat, és mindig a leginkább költséghatékony megoldást választani.

– Egyszerű, technikai tudás nélkül azonnal használható, és rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez.

A felhőben futó alkalmazásoknál nem kell telepítéssel, karbantartással és frissítésekkel foglalkozni, így a programok használatához nem kell technikai tudás (természetesen használattal kapcsolatos tudásra továbbra is szükség van).

Ha változnak az igényeink (pl. az eddigiektől eltérő funkciókat is szeretnénk igénybe venni), akkor a szolgáltatóval történő egyeztetések után, gyakorlatilag nagyon rövid időn belül rendelkezésünkre állnak az az újabb funkciók.

A felhő használatának hátrányai

– Az üzleti tikok és biztonság kérdése.

A felhő használata esetén a számunkra fontos (esetleg érzékeny) adatainkat a felhőszolgáltató tárolja. Így fontos kérdés, hogy mennyire megbízható a felhőszolgáltató; azaz biztosak lehetünk-e abban, hogy üzleti titkaink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Hasonlóan izgalmas kérdés, hogy a számunkra fontos (esetleg életbevágóan fontos) adataink nem veszhetnek-e el, azaz biztonságos-e a tárolásuk.

A felhőszolgáltatók többsége az üzleti titkok megőrzése, illetve biztonságos tárolása szempontjából megbízható, és ezzel kapcsolatosan garanciákat is hajlandó vállalni.

– A költözés nehézségei.

A felhőben tárolt adatokat általában nem könnyű más helyre költöztetni: a költözés nagy tömegű adat esetén nagyon erőforrás-igényes lehet.  Nagyobb mennyiségű adat átmozgatása egyik szolgáltatótól egy másikhoz nem kevés szakértelmet és időt igényel (az adat mennyiségétől és a hálózat sebességétől függően órákig, rossz esetben napokig tarthat.) Érdemes előre megfontolni, hogy szükség lehet-e ilyen költözésre, és ha igen, akkor ebben segítségünkre tud-e lenni valaki.

– Az elérhetetlenség kérdése.

Bár az esetek túlnyomó többségében a felhőszolgáltatás problémák nélkül érhető el, időről időre előfordulhatnak kiesések (kábelszakadás, valamilyen közbülső gép elromlása, vagy más ok miatt). Ilyen eset nagyon ritkán fordul elő, de még a legnagyobb szolgáltatók esetén is volt rá példa.

Végleges döntés előtt érdemes végiggondolni azt, hogy egy ilyen kiesés milyen kockázatot jelent számunkra, és azt érdemes-e vállalni.

A felhő használata tehát fontos előnyöket biztosíthat minden vállalkozás, főként a nagyon költségérzékeny kkv szektor számára, és a legtöbb esetben elviselhető kockázatot kell vállalnunk ezekért az előnyökért. Érdemes tudni az előnyökről és a hátrányokról, és mérlegelni a lehetőségeket.

Dr. Tóth Péter
tothp@fair.hu

MILYEN ÜZLETI KAPCSOLATOKRA NYITOTT?

Keresünk olyan érdeklődő kis és közepes vállalkozásokat, akiket érdekel a felhőből elérhető alkalmazások használatának lehetősége.

Előző cikkA vevőcsábító honlap titkai
Következő cikkJelentős tőkevesztés, a jegyzett tőke új minimuma

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here