Magyar szabadalom segíti a földcsuszamlások megakadályozását

0

A 27 éve megalakult SYCONS Kft. az építőipar egy speciális területén tevékenykedik, többek között mozgásveszélyes területek stabilizációjával foglalkoznak. Fennállásuk alatt számos projektet valósítottak meg, melynek köszönhetően hihetetlen szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A cég ügyvezetőjével, Szalai Jánossal beszélgettünk sikereikről, nehézségeikről, valamint egyedülálló, világújdonságnak is számító fejlesztésük részleteiről.

Speciális talajmechanikai eszközrendszert fejlesztenek. Milyen rendszerről van szó pontosan?

A talajban bekövetkező mozgásokat általában a felszín alatti vizek, illetve a talajban lévő vízháztartás valamilyen módon bekövetkező megváltozása okozza. Az általunk kifejlesztett technológia lényege az, hogy a megváltozott vízháztartást próbáljuk visszaállítani eredeti állapotába, vagy a – többnyire – megnövekedett víztartalmat ellenőrzött módon kivezetjük a talajból. E módszerek által a vízvezető rétegekben csökkentjük a piezometrikus nyomást, javítjuk a talaj talajfizikai paramétereit, melynek következménye, hogy stabilizáljuk is azt. Ez egy két éves átfutási idejű kutatási projekt, 2016. december elején indult és 2018. november végén fog zárulni a projekt, mely szerencsére az ütemterveknek megfelelően halad.

Célunk a technológia megalkotásával az volt, hogy ne tüneti kezeléseket alkalmazzunk, hanem szüntessük meg a kiváltó okot. Abban az esetben pedig, ha megszüntetjük a kiváltó okot, akkor megszűnik maga a hatás is, azaz a talaj mozgása.

Vállalkozásunk a technológiára vonatkozóan szabadalommal rendelkezik ugyan, azonban a teljes alkalmazhatósági körnek jelenleg vannak gépi- és egyéb korlátai: nagy hosszúságú, nagy mélységben vezetett – és ezen van a hangsúly – szivárgókat kellene beépíteni a talajba. Ezt konkrétan úgy kell elképzelni, hogy 50 méter magasságot is meghaladó partfalakba 30-50 m mélységben 80-100 méter hosszú csöveket kellene bevezetni úgy, hogy azok pontosan az előre meghatározott talajrétegben vagy talajrétegekben haladjanak. Erre azonban jelenleg nem létezik technológia. A SYCONS Kft. most futó kutatás-fejlesztési projektje e technológia kifejlesztésére irányul, valamint az ehhez szükséges gépi berendezések kifejlesztésére és legyártására.
A feladat másik része pedig az, hogy azt a tudás és tapasztalatmennyiséget, melyet megszereztünk a technológia kifejlesztése során, egységes rendszerben állítsuk össze, és valamilyen tervezési segédletet, vagy metódust tudjunk biztosítani a tervezőmérnökök számára. Tervünk ezzel az, hogy a mérnökök viszonylag gyorsabb, és pontosabb megoldást tudjanak adni a talajmozgások e fajta problémáira, hiszen mindannyiuk számára komoly fejtörést okoznak ezek a feladatok.
Mindemellett azt is meg kell említenem, hogy számos változó merül fel az ilyen jellegű problémák megoldása esetében, hiszen földalatti munkáról van szó, a paraméterek többségét nem ismerjük, vagy csak nagy mennyiségű feltárással juthatunk adatok birtokába. Ebből is láthatja az olvasó, hogy a talajmechanikai feladatok megoldása sokkal összetettebb, mint a „hagyományos” mérnöki feladatoké.

Jelenleg milyen stádiumban tart a fejlesztésük?

A berendezés – mellyel a nagy hosszúságú szivárgó csövek beépíthetők – prototípusa gyakorlatilag elkészült. Azért gyakorlatilag, mert vannak még olyan alkatrészei, illetve részegységei, melyek gyártása, tesztelése egyelőre folyamatban van.
Emellett a közelmúltban kezdtük az elméleti rész megfogalmazását is, mely esetben külső szakértőkkel is együtt dolgozunk, hogy a már említett segédletet, rendszerszintű gondolkodásmódot össze tudjuk állítani.

Egyedülálló technológia

Mit várnak a projekttől?

Alapvetően két fontos eredményt várunk ettől a fejlesztéstől. Egyrészt az eddigi technikai, azaz gépi akadályok leküzdését, hiszen a technológia megvalósításához berendezést is fejlesztünk. A kifejlesztendő gép segítségével partfalak tövéből is, 90-100 méter hosszú szivárgó csápokat is be tudunk majd építeni.
Másodsorban pedig egy olyan tervezési segédlet megalkotását végezzük, mely tartalmazza azokat az információkat, melyek egyfajta mankót jelentenek a tervezők számára, ilyen jellegű talajmechanikai feladatok megoldásakor. Ebből a segédletből megtudhatják a mérnökök, hogy ezen projektek esetében milyen szempontokat kell figyelembe venni, milyen jellegű talajfeltárási módszereket, eszközöket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű adat rendelkezésükre álljon, és mindezekből hogyan lehet a komplett talajmechanikai rendszerünket megvalósítani.

Földrajzilag hol lehet ezt a rendszert alkalmazni?

A rendszert lehet alkalmazni Magyarországon és külföldön egyaránt. Hogy magyar példával éljek, ha a Duna jobb oldalát vesszük figyelembe, akkor az Ercsi-Rácalmás-Kulcs-Dunaújváros-Baja szakasz az, mely állandó, úgymond mozgásveszélyes területnek számít a folyam és az emberi beavatkozás különböző hatásai miatt. Ezen a folyószakaszon több projektet is megvalósított cégünk. Emellett pedig Magyarországon a balatoni löszfalak esetében van nagymértékű tapasztalatunk a talaj stabilizációjának tekintetében, főként Fonyód térségében.
A Balaton környékén még további projektek is megoldásra várnak. Több ilyen jellegű feladat megoldásra vár még vagy a megfelelő pénzügyi forrás, vagy éppen a megfelelő műszaki megoldás hiánya miatt. Többek között az ilyen projektek megvalósíthatóságának érdekében is dolgozunk a jelenlegi kutatási munkánk elméleti részén.

Fontos kritérium egy-egy feladat során, hogy mekkora a beavatkozás költsége, és mennyi a védendő érték aránya. Ha egy rendkívül költséges megoldással állnánk elő, akkor a megrendelő, vagy az önkormányzat úgy döntene, hogy bele sem kezd a kivitelezésbe. Viszont, ha tudunk számukra olyan költséghatékony megoldást biztosítani, mely arányban áll a védendő értékkel, akkor újabb megrendeléseket tudunk a magunk számára generálni.

De várhatóan külföldön is el fog terjedni a megoldásunk. Európában, és a világ számos más pontján is nagyon sok földcsuszamlás okozta probléma merül fel. Ezek több rétű gondok, hiszen van, ami nem elkerülhető – sok esetben nagymértékű csapadék okozta csuszamlások fordulnak elő -, azonban vannak olyan talajmozgások, melyek a mi technológiánkkal elkerülhetők, vagy megelőzhetők lennének. Jelenleg megnyugtató megoldás ezekre a problémákra egyébként nem létezik.

Jól értem, hogy megrendelőik főleg önkormányzatok, állami szervezetek?

Úgy mondanám, hogy ügyfeleink 70-75%-át teszik ki ezek a szervek. Érthető módon abból adódik ez a megoszlás, hogy a problémás területek jó része általában önkormányzati, vagy állami kezelésben van. Abban az esetben, ha magánterületen lévő partfalat kell biztosítanunk, döntő többségében olyan mértékű a beruházás költsége, hogy állami, vagy önkormányzati segítségnyújtás nélkül a tulajdonosok nem tudnák finanszírozni.

Ezek mellett pedig 25-30%-ban fordul elő az, hogy egy-egy nagyobb generálkivitelező cég alvállalkozójaként dolgozunk, mert az ő nagy volumenű beruházása valamilyen területstabilizálást igényel vagy a stabilizálás egy komplex feladat kisebb része. Ezek sok esetben út-, vasútépítések, vagy vasúti rekonstrukciók. Ránk és a munkánkra sok esetben akkor van szükség, ha egy beruházás során felmerül, hogy az út, vagy a vasúti pálya olyan szakaszon halad, melynek a hosszú távú stabilitása nem biztosított.

Vannak-e komoly versenytársaik?

Tudni kell rólunk, hogy foglalkozunk hagyományos mélyépítéssel, illetve kisebb volumenű útépítési feladatokat is elvégzünk, de a főtevékenységünk mindig is a speciális mélyépítés volt. Fennállásunk során folyamatosan igyekeztünk olyan szegmenseket, piaci réseket találni, ahol nagyon nagy szerepet játszik az innováció, új megoldások kifejlesztése. Sokszor olyan problémás munkákkal, projektekkel foglalkozunk, melyekre mások nagy valószínűséggel nemet mondanának. Mivel speciális területen dolgozunk és több olyan technológiánk van, melyekre szabadalommal is rendelkezünk, ezért talán 1-2 versenytársunk van az országban. Cégünk üzletpolitikája az, hogy inkább olyan piaci réseket, szegmenseket találjunk, ahol nincs olyan „ádáz” verseny, küzdelem, mint például a hagyományos mélyépítés terén, ahol egy-egy munkára akár 15-20 vállalkozás is jelentkezik.
Rólunk egyébként tudják a megrendelőink, hogy a hagyományos mélyépítő vállalkozásokhoz képest drágák vagyunk, de azt is tudják, hogy egyrészt minőségi munkát végzünk, másrészt nem mondunk nemet lehetetlennek tűnő feladatokra sem. Ezért is van nagyon sok visszatérő megrendelőnk.

Közműépítés, környezetvédelem, útépítés

Mindegyik területen tudtak a saját részükre megfelelő réspiacokat találni?

Három oka van annak, hogy ennyi tevékenységgel foglalkozunk. Az egyik az, hogy a magyar piac viszonylag kicsi, emellett pedig – az elmúlt éveket tekintve – viszonylag hektikus.  A 2008-as válság után az építőipar jelentősen veszített a piaci részesedéséből, azonban mi ezt a válságot nem igazán éreztük meg, köszönhetően a sokrétű tevékenységünknek. Az árbevételi mutatóink hasonlóak maradtak a válság után ahhoz képest, mint amilyenek előtte voltak.

A másik oka annak, hogy ennyi tevékenységet végzünk, hogy lehetőleg minél több lábon álljunk. Tehát ha egy évben bizonyos technológiákat tekintve kevesebb megrendelésünk érkezik, akkor azt tudja ellensúlyozni a többi technológia területéről érkező megrendelések száma. Ezzel tudjuk megfelelően biztosítani az állandó megrendeléseket, illetve a lassú, de stabil növekedésünket.

Említettem, hogy a széles tevékenységi körünk kialakulásának van egy harmadik oka is, ezt pedig a megrendelői igények alakították így. Nagyon sok ügyfél a feladatok komplex – egy kézben lévő megoldására – szeret megrendelést adni. Sok esetben fordul elő, hogy egy projektünkben vannak speciális és hagyományos mélyépítési feladatok is, melyeket ugyanolyan magas minőségben el tudunk végezni, nincs szükség más vállalkozás bevonására.

Használnak-e marketing eszközöket? Honnan tudják a lehetséges megrendelők, hogy Önök ennyire jók a szakmájukban?

A hagyományos értelemben vett reklámozás, hirdetés az építőiparon belül, a kivitelezési munkák tekintetében nem igazán hatékony, ugyanis speciális tevékenységeink miatt szolgáltatásainkat a személyes kapcsolatokon, direkt megkereséseken keresztül tudjuk „eladni”.

A marketing tevékenység összetett a SYCONS Kft-nél. Egyrészt 27 éves fennállásunk alatt elég jól megismertek bennünket a piacon, a szakmabeliek ismerik a nevünket, tudják, hogy mivel foglalkozunk, mire vagyunk képesek. Visszatérő megrendelőinkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, hírleveleinkben értesítjük őket újdonságainkról, fejlesztéseinkről.

Ami pedig az önkormányzatokat, vagy a piac azon szereplőit illeti, akik még nem, vagy nem mélységében ismernek bennünket, esetükben maradtak a – számunkra – hagyományos marketing tevékenységek. Sokszor veszünk részt szakmai konferenciákon, továbbképzéseken, előadásokat tartunk tervezőknek, kollégáknak, leendő megrendelőknek. A tervezőkkel való kapcsolattartást nagyon fontosnak tartjuk, hiszen ha egy szervezet, önkormányzat szembesül egy talajmechanikai problémával, általában azonnal tervezőmérnökhöz fordul szakmai segítségért.

Valamilyen szinten a marketingünk része az is, hogy a szakemberek a honlapunkon megtalálható számos segédletünket elérik, melyeket szabadon használhatnak tervezési munkáik során. A jelenlegi kutatás-fejlesztési projektünk esetében is szeretnénk biztosítani majd számukra, hogy webes felületünkről elérjék a mozgásveszélyes területek szabályozásához szükséges tervezési segédleteket, ami alapján – legalább nagyságrendileg – meg tudják azt mondani a megrendelőnek, hogy milyen jellegű munkák elvégzésére lesz szükség, illetve az milyen anyagi vonzattal járhat. Ezek alapján a megrendelő is pontosabb képet kap a megoldandó problémájának technológiai megoldhatóságáról, illetve annak anyagi vonzatáról.

Milyen terveik vannak az elkövetkező 1-3 évre vonatkozóan?

A fejlesztés és az innováció folyamatosan jelen van a cég életében. A gépparkunkat minden évben fejlesztjük, továbbá a technológiáinkat is éves szinten ellenőrizzük annak érdekében, hogy hatékonyan, gyorsan és persze költséghatékonyan tudjunk működni. A téli időszak – mikor az építőipar is csendesebb – általában azzal telik, hogy az egészen apró fejlesztésektől a nagyobbakig mindent elvégezzünk.
A jelenleg futó kutatás-fejlesztés mellett tervezzük a gépparkunk korszerűsítését is. Az elkövetkezendő 2-3 évben ezek a feladatok várnak ránk.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Nagyon büszke vagyok az irodában dolgozó kollégákra, hiszen egy komoly mérnökcsapat állt össze nálunk. Mérnökeink tapasztalata és tudása gyakorlatilag az alapja az egész innovatív tevékenységünknek. Mellettünk büszke vagyok a fizikai állományunkra is, hiszen ők valósítják meg az ötleteket. Sok kollégám már hosszú évek óta dolgozik a SYCONS Kft-nél, és az ő tapasztalatuk, lojalitásuk nélkül nem tarthatnánk ma itt.

Amire még nagyon büszke vagyok, hogy sikerült a magyar piacon olyan pozíciót kivívnunk magunknak, melynek köszönhetően már „brand-ként” tekintenek a SYCONS névre az építőiparban. Egyre többen tudják azt, hogy ha a megoldandó feladat problémás, hozzánk akkor is nyugodtan fordulhatnak.

Mi volt az elmúlt évek legnagyobb kihívása?

Az M1-es autópályánál, a Bicskével Csabdit összekötő úton létesült egy kerékpár alagút, melyet mi kiviteleztünk. Itt egy olyan technológiával építettük be az alagutat a működő autópálya alá, amit Magyarországon ilyen méretben és terjedelemben még nem alkalmaztak. Olyan műszaki újdonságról van szó, melyet részben a szükség szült – hiszen az autópálya forgalmát fenn kellett tartani -, és az autópályán közlekedők az építkezésből semmit sem vettek észre.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitottak?

Szalai János ügyvezető

Folyamatosan keressük azokat a partnereket, akik nagy pontosságú, precíziós fém alkatrészek gyártásával foglalkoznak, és természetesen megbízhatóak, korrekt áron, és magas minőségben dolgoznak. A gépgyártás során, valamint a gépeink fejlesztésekor rájuk mindig szükségünk van.

Rajtuk kívül keressük a kapcsolatot kisebb vállalkozásokkal, akikkel a hagyományos mélyépítés, út-, közműépítések során tudnánk együttműködni. Olyan cégekre gondolok ez esetben, ahol az alkalmazottak létszáma néhány tucat fő. Természetesen ez esetben is fontos szempont, hogy minőségi munkát végezzenek és megbízhatóak legyenek.

Együttműködésekre ezeken kívül is nyitottak vagyunk, de a fő szempontok minden esetben a megbízhatóság és a minőség. Ebből nem engedünk.

www.sycons.hu

Előző cikkInnovatív üzleti modell a fenntarthatóságért a villámfordítástól
Következő cikkCéglátogatás a Kajahu-nál értékes tapasztalatokkal

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here