Új nevet és díjat kapott az állami borászat

0

A Grand Tokaj Zrt. rendkívüli változáson ment keresztül az elmúlt néhány évben. Nem csak új nevet kapott az ország legnagyobb állami tulajdonban lévő borászata, de új technológiákkal is gazdagodott, és arculata is megújult. Nem csoda, ha ilyen feltételek mellett olyan magas minőségű borokat tudnak termelni, melyek egyre több hazai és nemzetközi elismerésben részesülnek. A Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójával, Goreczky Gergellyel beszélgettünk díjaikról, terveikről, fejlesztéseikről.

Nemrég elnyerték a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en. Mit jelent Önöknek ez az elismerés? Miért mérettették meg magukat ezen az eseményen?

Két díj is van, amit meg szeretnék említeni a fontos elismeréseink közül. Az egyik a Decanter World Wine Awards, mely elismerést idén kaptuk. Ezen a versenyen a magyar borvidékek közül Tokaj érte el a legtöbb elismerést, az összes magyar érem csaknem felét tokaji bor nyerte. Emellett 3 bor kapott még arany- és platina érem mellett elismerő oklevelet. Összesen 17.200 bor közül választották ki a díjnyertes borokat. A Grand Tokaj 6 puttonyos Szarvas Aszúja pedig aranyéremmel térhetett haza.

A másik díj, amit szeretnék megemlíteni, a szóban forgó londoni International Wine Challenge, amin szintén szép eredményeket értek el boraink. A 2013-as 5 puttonyos aszúnk nyerte a legnagyobb elismerést, kategória győztes lett. Ez azért is nagy elismerés, mert az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki a Trófea-díjasokat, tehát az aranyérmesek legjobbjai kapják meg az elismerést. A 2013-as 5 puttonyos aszún kívül száraz boraink is elismeréssel térhettek haza, ezüstérmet kaptak.

Azért veszünk részt ezeken a nemzetközi versenyeken, hogy megmutassuk a világnak azokat a borokat, amik Tokaj-Hegyalja legnagyobb pincészetében készülnek és büszkén mondhatom, hogy nagyon jól szerepelünk ezeken a megmérettetéseken.

Az eredmények megkoronázásaképp pedig a magyar Országgyűlés a Trófea-díjas aszúnkat választotta az Országház Borának, ami szintén egy rendkívül fontos elismerés számunkra.

Ön szerint minek köszönhetők ezek az elismerések? Mitől ennyire különlegesek a boraik?

Úgy vélem, ezek annak köszönhetők, hogy nagyon magas szakmai és technológiai szinten, tokaji léptékben pedig nagy mennyiségben készítjük a borainkat. 6-7 millió palackot készítünk évente, ami ezen a borvidéken rendkívül nagy mennyiségnek minősül, mi vagyunk a legnagyobb borászat Tokaj-Hegyalján. A termékeink frissek, jól ihatóak, mindennapi fogyasztásra szánjuk őket, emellett pedig kiváló ár-érték arányban, és magas minőségben elérhetőek.

Tokajból tiszta, jó minőségű bort már évek óta mi tudunk előállítani ilyen nagy mennyiségben. Ezt pedig a nemzetközi piac is díjazza.

Ha jól tudom, a tokaji térségben integrátori szereppel is bírnak. Ez pontosan mit jelent? Milyen feladataik vannak integrátorként?

Egyetlen állami borászatként az integrációval, a felvásárlással feladatunk a szűkebb környezetünk, a tokaj-hegyaljai borvidék megtartó erejének erősítése, és az eredetvédett borok minőségének növelése, kontrolálása. A Grand Tokajnál kimondtuk, hogy több millió palackos mennyiségben is jó minőségű, és jó ár-érték arányú borokat fogunk készíteni a baráti beszélgetésekhez, és a mindennapokra. Egyik fő célunk, hogy évről évre egyenletes, és kiszámíthatóan magas minőségben tudjuk termékeinket előállítani. Ehhez kiemelt figyelmet fordítunk az alapanyagra és a technológiai fegyelemre egyaránt.

Több mint 1.000 hektárról vásárolunk fel szőlőt, közel 1.200 kistermelőtől, akik számára szaktanácsadást és ellenőrzési feladatokat is biztosítunk. Ezt pedig csak úgy tudjuk megtenni, ha folyamatos párbeszédet folytatunk a termelőkkel. E kapcsolattartás egyik eszköze az úgynevezett ültetvény ellenőri csapatunk, akik járják a szőlőket, beszélnek a termelőkkel kint a szőlészetekben. A termelők javaslataira mindig nyitottak vagyunk.

Ezen kívül pedig rendelkezünk egy összetett ültetvény-felmérési rendszerrel is, ami parcella szinten meg tudja állapítani, hogy melyik terület mire képes. Ezeket az eredményeket mindig megosztjuk a termelőkkel is, és javaslatokat adunk számukra, de nyitottak vagyunk az ő meglátásaikra is, annak érdekében, hogy a legmagasabb minőségű szőlőt termelhessék meg.

Boraikat inkább belföldön, vagy külföldön értékesítik?

Körülbelül fele-fele arányban értékesítünk belföldi és külföldi piacokon egyaránt. Az értékesítés főleg nagykereskedőkön és disztribútorokon keresztül történik mindkét piac esetében.

Magyarországon minden nagyáruház polcain megtalálhatók a Grand Tokaj borok.

Mikor alakult a Grand Tokaj Zrt.?

Maga a vállalat, mint állami borászat, már nagyon rég óta működött, hivatalosan 1948-ban alapították, a rendszerváltásig államosított borászatként üzemelt. A privatizációt követően továbbra is az állam tulajdonában maradt, mint Tokaji Kereskedőház, majd ez a társaság alakult át, névváltással együtt 2016-ban Grand Tokaj Zrt-vé, mely még mindig állami tulajdonban van.

Az átalakulás, a megújulás célja a minőségi állandóság kiépítése volt. Technológiailag nem volt túl fejlett a társaság, mondhatni elmaradottak voltak az eszközeink, berendezéseink, azonban ahhoz, hogy magas minőségű borokat tudjunk előállítani nagy volumenű beruházásokat kellett végrehajtanunk. A borászati részlegünk munkáját egy új hűthető, és irányított erjesztést is lehetővé tevő tartálycsarnok segíti, mely 66.000 hektoliter kapacitással bír. Ezen kívül már rendelkezünk egy évi 10 millió palackos kapacitású, nagyon modern palackozó üzemmel is, ami idén tavasszal állt üzembe.

A technológiai fejlesztéseken kívül átalakult a termékkínálatunk, melynek leglátványosabb része a Grand Tokaj termékcsalád új arculatának kialakítása. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető, hogy állandó szereplőivé váltunk a minőségi száraz borok és a borkülönlegességek piacán is.

Természetesen nem feledkezhetünk meg az aszúról sem, igyekszünk újrapozícionálni, teljesen modern felfogásba átültetni, mert szeretnénk elérni azt, hogy ez a fajta ne a gyűjtemények érintetlen darabja legyen, hanem az ünnepélyes alkalmak borává váljon, például karácsonykor minden család asztalán ott legyen.

Úgy vélem, hogy a megújulásunk óta jó úton haladunk, Ács Károly főborászunk és csapata igazán minőségi borokat készít.

A jövőben milyen további fejlesztéseket terveznek?

A fejlesztéseink középpontjában a hűthető tartálypark és a palackozó álltak, de ezek mellett megújul központi telephelyünk, azaz a tolcsvai üzemünk infrastruktúrája is. Teljes körű felújítás fog lezajlani itt is, az elektromos hálózattól a vízhálózatig minden megújul. Ezen kívül tervezési fázisban van a szegi pincészetünknél kialakítandó mintaboltunk és kóstolóházunk, valamint hátra van még a készáru raktárunk modernizációja, és bizonyos technológiáink megújítása is.

Ezek nagy feladatok, de célunk, hogy a következő 1-2 évben ezeket a terveket is meg tudjuk valósítani. Miután ezek a beruházások is megvalósultak, összeáll egy olyan modern és korszerűen működtethető borászati üzem Tolcsván, mely lehetővé teszi a folyamatosan magas minőségű borok előállítását, és kereskedelmi sikereink alapját is biztosítja.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívása pályája során?

Egyértelműen a korábbi Tokaji Kereskedőház átalakítása Grand Tokaj Zrt-vé, és a társaság további fejlesztése. Különösen komplex ez a feladat számomra és a kollégáim számára egyaránt. Egy olyan állami cég keretein belül kell helytállnunk, mely a mezőgazdaságtól és a borpiaci változásoktól egyaránt függ. A komplexitás ellenére mégis elmondhatom, hogy véghezvittünk egy nagymértékű fejlesztést, és termékeink azóta is szép eredményeket érnek el a versenyeken és a vásárlók közt egyaránt.

Mire a legbüszkébb, mint a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója? És mint magánember?

A cég vezetőjeként legnagyobb büszkeséggel az tölt el, hogy a 2013-ban megkezdett változásokat folytatni tudjuk, és egyre inkább beigazolódik, hogy az akkor kitűzött irány helyes volt.
Magánemberként pedig egyértelműen a családomra vagyok a legbüszkébb. Három gyermeket nevelünk feleségemmel, és úgy gondolom, hogy nagyon harmonikus családban élünk. Büszkén mondhatom, hogy rendkívül biztos hátteret nyújtanak nekem.

Mi motiválja Önt a mindennapok során?

Egyértelmű, hogy Tokaj-Hegyalja fejlesztése. Mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés és mind a sikeres kereskedelem területein folyamatosan az motivál, hogy ki tudjuk vinni borainkat a nekik megfelelő rangú versenyekre és fogyasztói helyekre a világ minden tájára. Úgy gondolom, hogy Tokaj olyan borvidék, mely egyediségével nemzetközi sikereket érhet el. Sárospatakon, tehát a borvidéken születtem és nőttem fel, így természetesnek tartom, hogy sikeressé kell tennünk Tokaj vidékét.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre nyitottak?

Esetünkben a termelési működés állandónak mondható, és megvannak azok a partnereink, akik egyrészt borászati technológia oldalról, valamint alapanyagok tekintetében a beszállítást végzik. De természetesen ezeken a területeken sem zárkózunk el senki elől.
Amire viszont mindenképpen nyitottak vagyunk, az az integráció, azon belül is mezőgazdasági gépeket gyártó, vagy a szőlészetekben használatos eszközöket gyártó cégekkel történő együttműködés lesz számunkra érdekes a jövőben. De rajtuk kívül érdekelnek bennünket növényvédő szerek beszállítói, főleg a velünk kapcsolatban álló kistermelők számára, hiszen integrációs tevékenységünk része az is, hogy a gazdákat ilyen formában is segítsük.
A beszállítók mellett exportpartnereket is folyamatosan keresünk, nem csak Európán belül, hanem akár a tengerentúlon és Ázsiában is. Szeretnénk ezeken a földrészeken is megjelenni az áruházláncok polcain, ezért mindenképpen olyan partnereket keresünk e téren, akiknek megvannak a megfelelő szakembereik, a megfelelő minőségirányításuk, stb.

www.grandtokaj.com

Előző cikkSzékely nemzeti süteményből brand
Következő cikkInnovatív címke a csomagolóiparban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here