Fejlődés lépésről lépésre a nyomdaiparban

0

Az elmúlt években a nyomdaiparban számos technológiai újdonság, változás jelent meg, melyekkel fejlesztések nélkül lehetetlen lépést tartani. Ezt vallja Varga Mihály is, a Gyomapress Kft. ügyvezető igazgatója. A gyomaendrődi nyomda vezetőjével saját beruházásaikról, kihívásaikról, és terveikről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a Gyomapress Kft.? Milyen termékeik, szolgáltatásaik vannak?

A Gyomapress Kft. egy nyomda, mely minden nyomdaipari terméket képes legyártani, amely az ofszet technológiába és a papírgyártás kategóriájába beletartozik. Ezek a termékek lehetnek könyvek, prospektusok, címkék, dobozok, csomagolástechnológiai alapanyagok.

Mi az, ami miatt érdemes Önöket választani? Mi miatt másabbak, érdekesebbek, jobbak a versenytársaknál?

Nagyon lényegesnek tartom, hogy rendkívül jó szakmai gárdával dolgozom együtt. Bár a csapatunk kis létszámú, 13-14 fő, nagyon gyorsan tudunk reagálni a felmerülő ügyféligényekre. Ezt a csapatmunkát erősíti, segíti, hogy gépparkunk fejlett és modern. Ez a két összetevő teszi lehetővé, hogy ha például a könyvgyártásról át kell állnunk címke-, vagy dobozgyártásra, azt szinte azonnal meg tudjuk valósítani.

Ami pedig szintén mellettünk szóló érv, hogy a megrendelőink jó szívvel ajánlanak egymásnak. Úgy vélem, hogy ez nagyban minősíti a céget, természetesen pozitív irányba.
Manapság a szakmai háttér sok nyomdánál nincs megfelelően kiépítve, több visszajelzést is kaptunk a megrendelőktől, hogy olyan nyomdának a képviselőjével tárgyaltak, aki nem ismeri a szakmát. A mi esetünkben viszont a szakmaiság nagyon fontos szempont a munkánk során, ennek köszönhetően pedig az érdeklődőkkel már a legelejétől nagymértékű bizalom alakul ki, hiszen érzik, hogy jó helyen lesz a termékük. Szívesen megmutatjuk a leendő partnereinknek az általunk használt technológiákat, pontosan szállítjuk a megrendeléseket. A régi megrendelőink is ezen feltételek miatt ragaszkodnak hozzánk, továbbá nem elhanyagolható, hogy magas minőségben állítjuk elő a termékeket.

Történt-e fejlesztés, beruházás a Gyomapress Kft-nél az elmúlt időszakban?

Igen, történtek. Mi is igyekszünk kihasználni a lehetőségeket, és Európai Uniós pályázatokat igénybe venni. Ezekből az EU-s és állami támogatásokból tudtunk létrehozni új csarnokot, valamint gépeket is beszereztünk, melyek által gyorsabbak és nagyobbak lettünk. A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően sikerült elérnünk, hogy manapság a versenytársaink is komolyan kalkuláljanak velünk.

A csarnokot közel 300 m²-rel tudtuk bővíteni, a már meglévő körülbelül 900 m²-en felül. Erre azért volt szükség, hogy az újonnan beszerzett gépeinket ide tudjuk telepíteni. A Gyomapress Kft-nél a fejlesztések esetében a hangsúly inkább az új eszközök beszerzésén van, inkább gépesítésben gondolkodunk, melyeket természetesen jó szakemberek kezelnek.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja Önt?

Ami mostanában nagyon nagy figyelmet kap részemről, az a szakmai utánpótlás, a szakemberhiány kérdése. Ezen kívül pedig természetesen a vállalkozás terhei, melyek nagyban befolyásolják a jövőbeli beruházásainkat. Az eddigi fejlesztéseink is lépésről lépésre történtek, a lehetőségeinknek megfelelően terveztem, nehogy túlvállaljuk magunkat.

Ezek mind olyan témák, melyek folyamatos figyelmet igényelnek. A kiszámíthatóság érdekében fontos, hogy a megfelelő minőségű munkát a megfelelő mennyiségben tudjuk vállalni, valamint biztosítanunk kell a munkatársaink számára a versenyképes fizetést is, és azt, hogy szívesen végezzék a napi munkájukat. Célunk, hogy a kollégák megbecsülve érezzék magukat a Gyomapress Kft-nél.

Annak elérése, hogy a munkatársaink megfelelő bérezésben részesüljenek, emellett pedig az ügyfeleink is versenyképes árakon vehessék igénybe a szolgáltatásainkat, folyamatos figyelmet igényel. E kettő tényező mellett pedig természetesen a megfelelő profit elérése is célom, hogy a jövőben is folyamatosan tudjuk fejleszteni a vállalkozást.

Kik az ügyfeleik, milyen tevékenységű és méretű cégek veszik igénybe szolgáltatásaikat?

A könyvgyártás területéről ismert kiadókkal állunk kapcsolatban, például a Holnap és a Harmat Kiadók is megrendelőink. A csomagolástechnikában is gyártunk nagyvállalatok részére, például dobozokat készítünk a Bábolna Kft-nek, de több csokoládégyártó is az ügyfelünk. Sokáig megrendelőnk volt a bicskei VIVIENVÍZ Kft., a VIVIEN ásványvizek palackjain található címkéket gyártottuk számukra.

Gyártási területeink megoszlanak a könyvkötészet, a doboz- és címkegyártás között, és elmondhatom, hogy mindegyik terület arányosan teljesít a többihez képest. Abban az esetben, ha a kötészet esetében megnövekszik a megrendelések száma, akkor sem terheljük le a munkatársakat és a gépeket ezzel az egy feladattal, hanem lehetőséget biztosítunk arra, hogy ha éppen ekkor érkezik például csomagolóanyag megrendelésünk, azt is zökkenőmentesen tudjuk teljesíteni, párhuzamosan a kötészettel. Az elvégzendő feladatokat mindig jól el tudjuk osztani.

Milyen terveik vannak a következő 1-2 évre vonatkozóan?

A nyomdaipar az utóbbi 4-5 évben olyan rohamosan fejlődött, amire az elmúlt 30 évben összesen nem volt példa. Ezzel a mértékű fejlődéssel lépést tartani nem könnyű feladat, és őszintén szólva, jelen helyzetben nem tudom megmondani, hogy milyen ütemet tudunk tartani. A célom, hogy megfelelő és ésszerű fejlesztéseket végezzünk annak érdekében, hogy tudjuk tartani a tempót.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre nyitott?

Minden üzleti kapcsolatra nyitott vagyok. Jelenleg is több olyan cégvezetővel állok kapcsolatban, akik ugyan nem ügyfeleink, de mégis meg tudunk beszélni egymással például beruházásokkal kapcsolatos kérdéseket. Ezekben az esetekben inkább már emberi kapcsolatok ápolásáról van szó, hiszen őket is ugyanaz a cipő szorítja, mint minket, és ha már valamelyikünk rendelkezik tapasztalattal az adott témában, szívesen adunk tanácsot a másik félnek. Számomra az ilyen kapcsolatok nagyon fontosak.

Emellett természetesen, mint mindenki, mi is nyitottak vagyunk az új ügyfelekre, legyen szó prospektus, könyv, csomagolóanyag, címke gyártásáról.

Beszállítók tekintetében is nyitott vagyok, de az már egy keményebb dió, hiszen egyre költségesebb az alapanyagok beszerzése is.

www.gyomapress.hu

Előző cikkHazai sikerek a török lámpa-piacon
Következő cikkNagy mezőnyök, színvonalas mérkőzések a Manager Open idei döntőjén

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here