„Lego” készlet alkatrész gyártóknak mérő- és ellenőrző készülékekből

0

Az autóiparban számos alkatrész gyártásához egyedi gépekre, eszközökre van szükségük a vállalatoknak. Az egyedi gépek azonban költségesek, sokáig tart legyártásuk, és ha kifut egy széria, akkor a gépet sem tudják már használni.
Ezekre a problémákra fog megoldást kínálni a CAD Production Kft. fejlesztése, melynek segítségével az alkatrész gyártók hamarosan saját maguk „legózhatják” össze mérő-, ellenőrzőkészülékeiket. A fejlesztésről, az iparági lehetőségekről és a terveiről a cég ügyvezetőjével, Papp Zoltánnal beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a CAD Production Kft.? Milyen megoldásokkal rendelkeznek?

Célgépeket, készülékeket fejlesztünk és gyártunk, elsősorban autóipari felhasználásra. Referenciáink között van például a Sapa (névváltozást követően Hydro – a szerk.), a Robert Bosch, a Lenze, de szállítunk az Audinak is.

A készülék elnevezés egy gyűjtőfogalom, azokat az eszközöket értem alatta, melyekkel megfelelően tudnak pozicionálni egy adott feladatra alkatrészeket. Olyan vállalatok számára készülnek az eszközeink, melyek egy-egy alkatrészből 1 nap alatt legyártanak 1.000-1.500 db-ot is. Azonban minden egyes darabot nem tudnak megmérni mérőgépen, hiszen erre senkinek sincs ekkora mérőkapacitása. Ehelyett egy általunk gyártott ellenőrző készülék segítségével vizsgálják meg, hogy az adott darab megfelel-e a minőségügyi követelményeknek, szabványoknak, stb. Az autóiparban számos összetett alkatrész készül nap, mint nap. Mi ezekhez az elemekhez gyártunk külső készülékeket, gyakorlatilag egységeket, melyek megállapítják, hogy az ellenőrzött darab megfelel-e a kívánt feltételeknek, vagy sem. Vannak készülékeink, melyek teljesen mechanikusak, de vannak olyanok is, melyek már mérőórákkal, induktív tapintókkal felszereltek, és akár számítógépre is kapcsolhatók, ahol ki lehet értékelni a mért eredményeket.

Jól tudom, hogy a készülékeken kívül alkatrészeket is gyártanak?

Igen, így van. Mindent amit gyártunk, mi magunk tervezzük meg. Elsődleges termékeink – mint már említettem – az ellenőrző készülékek, de emellett igény esetén készítünk például befogókészülékeket, egyszerű hegesztőkészülékeket, és alkatrészeket is. A mi gépeink szinte kivétel nélkül egyedi megrendelésre és igényekre készülnek. Nagyon ritka, hogy kettőt, vagy többet gyártunk egy készülékből.

Innováció Uniós támogatással

Úgy tudom, hogy Európai Uniós támogatás segítségével precíziós készülékrendszer kifejlesztését fogják elvégezni. Mondana erről néhány gondolatot?

Januárban fogjuk elkezdeni a fejlesztést. A készülékfejlesztés és gyártás az, amiben nagyon nagy tapasztalatunk van. Országos szinten is elismert szaktudással rendelkezünk. A felgyűlt tapasztalatok alapján támadt az az ötletünk, hogy ezt „szabványosítsuk”, és készítsünk egy olyan elemkészletet, melyből a partnereink összeállíthatják saját részükre a kívánt gépet.

Ez azt jelenti, hogy kész elemekből lehet majd válogatni, nem pedig egyedileg összeállított készüléket fogunk gyártani. Ennek nagyon nagy előnye, hogy az elemek sorozatban gyárthatók lesznek, így sokkal kevesebb munkával fog járni egy adott eszköz elkészítése, ezáltal pedig a kész elemekből összeállított készülék jóval olcsóbb is lesz. További előnye pedig az, hogy az autóiparban szériagyártás van, és bizony ezek a szériák idővel kifutnak. Ha egy ilyen sorozat lecserélődik, akkor általában a gyártására szolgáló eszközt is selejtezni kell, hiszen nincs már rá szükség. Azonban, ha a gyártóeszköz elemkészletből áll össze, akkor elegendő lesz majd csak bizonyos elemeket lecserélni, a készülék gyakorlatilag átépíthető lesz.

Tudjuk, hogy ezt a fejlesztést érdemes megcsinálni, hiszen van rá igényük az alkatrészgyártóknak, emellett mi is hatékonyabban és olcsóbban tudunk majd gyártani. További előnye, hogy az eszközök újrafelhasználhatók, sőt, még egy szolgáltatást is mellé tudunk tenni, hiszen ezeket az elemeket az összeválogatást követően nekünk kell összeállítanunk, hogy működőképes, pontos, megbízható lehessen a kész eszköz.

Hasonló, modulárisan összeállítható készülékekre van más gépgyártónál példa?

Hasonló megoldások már vannak a piacon, de közel sem olyanok, mint nálunk. A mi koncepciónk az, hogy rendkívül pontos ellenőrző készülékeket lehessen összeállítani az elemeinkből, és ezen készülékek esetében ilyen még nincs a piacon.

Milyen eredményeket várnak a fejlesztésektől?

A legfontosabb eredmény, amit ettől várunk, hogy az ellenőrző készülékek piacát újabb alapokra tudjuk helyezni. Ha a koncepciót jól alakítjuk ki, ez egy nagyon sikeres projekt lehet.
Úgy vélem, hogy a jelenlegi piacunk nagyon nagy részét ki tudnánk elégíteni ezzel az elemkészlettel. Természetesen továbbra is szükség lenne egyedi készülékek gyártására bonyolultabb alkatrészek esetében, illetve néhány kirívó esetben, hiszen nem lehet mindent szabványosítani, helyettesíteni, de a jelenleg piacon lévő alkatrészek 70, akár 80%-ának esetében biztosan jól használható lesz az elemkészletünk.

Mivel ezeknek az elemeknek az elkészítése részünkről is gyorsabb lesz, bizonyára jelentős kapacitásunk fog felszabadulni. De nem félek attól, hogy unatkozni fogunk, nagyon sok ötletünk van, melyek az elmúlt években merültek fel. Ezen ötletek megvalósításával általánosan is tudnánk segíteni a vállalkozásoknak, így elővesszük a következő fejlesztési ötletet és azzal fogunk foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogy meg lesz a helye a felszabaduló energiának.

Van esetleg új szegmens is, melynek irányába elmozdulnának?

Nekünk az autóiparban van tapasztalatunk, ez pedig egy annyira széles, sokrétű iparág, hogy nem tervezünk ilyet. Előfordul, hogy kikacsintgatunk más iparágakba is, de ezek nem jellemzők.

4 év múlva a legnagyobb készülékgyártók akarnak lenni az országban

Mit gondol, 5 év múlva hol fog tartani a vállalkozása?

A célunk, hogy 4 év múlva már mi legyünk az ország legnagyobb készülékgyártó vállalkozása. Ránk mindig is jellemző volt a fejlődni akarás, az új lehetőségek keresése, a specializálódás, mindig tudjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk. Ha tudjuk követni a piaci trendeket, változásokat, és megfelelően tudunk ezekhez alkalmazkodni, akkor nagyon is reális cél, hogy a legnagyobb készülékgyártó legyünk.

Nagyon erősek vagyunk a mérő-, ellenőrző készülékek gyártásában, de ugyanilyen jók vagyunk a CNC megmunkáló készülékek tervezésében és gyártásában is. Mindkét terület fejlesztését tervezzük a jövőben.

Milyen módon kommunikálják az értékeiket? Önöknek is szükségük van új megrendelőkre, vagy a meglévők ellátják elegendő feladattal?

Mint már említettem, dinamikusan fejlődünk, ez pedig természetesen azzal is jár, hogy a partnerkörünk is folyamatosan bővül. Évről-évre átlagosan két partnerrel gyarapodik a megrendelőink száma, akiknek folyamatosan dolgozunk. Különösebb marketingtevékenységet nem folytatunk, új ügyfeleink is általában kapcsolatokon, ajánlásokon keresztül találnak ránk.

Mi az, amire a legbüszkébb fennállásuk óta?

Arra mindenképpen, hogy ma már ott tartunk, hogy reálisnak tűnik az, hogy mi legyünk pár éven belül az ország legnagyobb készülékgyártó cége.


Papp Zoltán ügyvezető

Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitott?

Alkatrész-gyártók megkeresésére például mindenképpen nyitott vagyok, valamint fémalapanyag beszállítókra szintén, valamint a szerszámelem (maró-, megmunkáló szerszámok) kereskedőket is megemlíteném.

Jövőre tervezzük egy újabb mérőgép beszerzését, ezért nyitott vagyok ilyen eszközök kereskedőivel, forgalmazóival való kapcsolatfelvételre is.

www.cadproduction.hu

Előző cikkA nyomdaiparban a komplexitás és a sokrétűség a versenyelőny
Következő cikkNépszerűsítsük a magyar vállalatokat, termékeket

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here