„Láthatatlanul” a csatornákban

0

Idén is átadták a Környezet Védelméért díjakat, melynek cég kategóriájában az Agriapipe Kft. vihette haza az elismerést. Egyedülálló technológiájukat alkalmazva nem csak a környezetet védjük, de rendkívül költséghatékony is. A „NO DIG” technológiáról, a speciális csatornafeltárásokról, a környezet védelméről, és fejlesztési lehetőségekről beszélgettünk Varga Zoltánnal, az Agriapipe Kft. ügyvezető igazgatójával.

– Elnyerték a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által átadott a Környezet Védelméért Díjat a cég kategóriában. Mit jelent Önöknek ez az elismerés és miről szól ez a technológia?

– Örömmel tölt el bennünket, hogy amivel foglalkozunk, az a környezetvédelmi szakma által is elismert korszerű és környezettudatos tevékenység. Az elismerést a nyíltfeltárás  nélkül, „NO DIG” technológiával, a Budapest, Pozsonyi út alatt megvalósított csatorna felújítási projektjünk miatt kaptuk.

Az 1904-ben épült, mélyen fekvő Pozsonyi úti tojás szelvényű csatorna (DN 210/140 cm, hossza: 600m) egy fontos főgyűjtő a Margit-híd és a Victor Hugo utca között. A boltozatban hosszirányú, folytonos repedés alakult ki, amely miatt szükségessé vált a csatorna átépítése, vagy felújítása.

Bármilyen nyíltárkos, vagy részben nyíltárkos építési technológia esetén a szűk, zártsorúan beépített utcát hosszú időre teljes mértékben le kellett volna zárni, az üzleteket, vendéglátó egységeket be kellett volna zárni, valamint a közlekedést sem lehetett volna biztosítani az itt lakók és az átmenő forgalom számára. A hagyományos építési mód nagymérvű por-, zaj- és levegőszennyezéssel is jár.

Az üzemeltető számára egyértelművé vált, hogy a lakó- és az üzleti környezet zavarása nélkül csatornát felújítani csak teljes mértékben „feltárás nélküli”, úgynevezett ”NO-DIG” technológia alkalmazásával lehet.

A csatornát az ún. „SPR” spiráltekercselt egyedi eljárással újítottuk fel, melynek lényege röviden a következő: a meglévő tisztítóaknákon keresztül a bélelő berendezést szétszedett állapotban lejuttatjuk a csatornába és lent összeszereljük. A felszínről érkező pvc profilszalagból béléscsövet készítünk, majd a régi cső és az új béléscső közti gyűrűs teret speciális anyaggal kiinjektáljuk. Az eredmény pedig egy teljes mértékben új csatorna, várhatóan a régihez hasonló élettartammal. (Animáció és video a honlapon megtalálható).

A munka során az utcában kis területeket foglaltunk el, az üzletek nyitva maradtak, a gépjárműves- és a troli közlekedés folyamatos volt. Sokezres tömegrendezvények is megtartásra kerültek, folyamatos volt a munkavégzés a „Pozsonyi Piknik” és a Spar maraton ideje alatt is, de a felszín alatt!

– Ez a technológia rendkívül környezetkímélő. Mi a titka ennek a nagy előnynek? Mitől lesz környezetbarát ez a fajta csatornafeltárás?

Csőbélelés

– Bizonyára sokan hallottak már az ún. „People-Planet-Profit” modellről, amelynek lényege, hogy a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekeket össze kell hangolni a fenntartható fejlődés érdekében.

Egy közmű projectben általában csak a közvetlenül felmerült, „látható” beruházási költségeket vesszük figyelembe: tervezés, kivitelezés, anyag, bér stb.

Ezen túlmenően azonban felmerülnek egyéb költségek is: üzletek-, éttermek bezárása, vállalkozások tevékenységének korlátozása a felújítás idejére, útlezárások miatti késések, építmények károsodása, stb.

Környezeti károk az alábbiak lehetnek: zaj, vibráció, levegőszennyezés, üvegház hatású gázok keletkezése, stb. Az utóbbi két költségelemet harmadik fél fizeti, holott ezek mértéke a választott építési technológiától függ.

Nagyvárosi környezetben a teljes költség a „látható” beruházási költség többszöröse is lehet, melyet feltárás nélküli technológiák alkalmazásával jelentős mértékben lehet csökkenteni.

„No-dig” technológiák alkalmazása esetén a földmunka elmaradása miatt 80-90%-al kevesebb üvegház hatású gáz keletkezik, nagyságrendekkel kisebb por-, zaj-, levegőszennyezés terheli a környezetet,  nem szennyeződnek a felszíni rétegek, a növények eredeti állapotban megmaradnak és még tovább lehetne sorolni az előnyöket.

– A technológia az Önök fejlesztése, vagy ez egy Önök által tovább fejlesztett megoldás?

– Ezt a világviszonylatban is egyedi technológiát néhány éve Japánban fejlesztették ki. Alkalmazásával a nagy átmérőjű, különböző profilú csatornák 100%-ban feltárás nélküli felújítása vált lehetségessé.

Cégünk sokéves partneri kapcsolatban áll a Japán Sekisui céggel: alkalmazzuk technológiáikat, anyagaikat és több közös projektet is végrehajtottunk. Ez esetben csak a legfőbb technológiai elemek érkeztek külföldről, a béleléshez szükséges eszközök nagy része Magyarországon került legyártásra.

– A csatorna felújításon kívül pontosan mivel foglalkozik az Agriapipe Kft.?

– Cégünk kizárólag kitakarás nélküli közmű felújítási technológiákkal foglalkozik. Széleskörű technológiai palettával rendelkezünk, fel tudunk újítani víz-, gáz-, szennyvíz- és ipari vezetékeket egyaránt. Főbb tevékenységeink: tanácsadás, ivóvíz vezeték tisztítása, csővezetékek különböző vizsgálatai, béleléssel történő közmű felújítás, egyedi gépek gyártása.

Vegyesvállalattal rendelkezünk Németországban és Kazahsztánban.

– Ha jól tudom, speciális megoldásaikhoz gépeket is gyártanak. Ezek saját fejlesztésű és gyártású eszközök, vagy együttműködő partnerek segítségével készítik őket?

– E technológiákhoz rendkívül speciális eszközök, berendezések szükségesek. Ezek egy része megvásárolható, egy részét saját magunknak kell előállítani. A gépgyártási tevékenységünk a saját részre és megrendelésre készített, nem nagy volumenű speciális eszközök előállítását jelenti. Munkánkhoz alvállalkozókat is igénybe veszünk.

Oroszországi és Romániai megrendelőink számára például komplett bélelő rendszert szállítottunk, melynek része volt a technológia oktatása, a személyzet betanítása is közös projektek végrehajtásával.

Speciális a marketingjük

– Ki a célközönségük? Milyen marketingtevékenységet végeznek ezen a speciális területen? Van szükségük egyáltalán marketingre?

– Üzleti partnereink zömében a közmű szolgáltatók és az ipari üzemek, de ezen túlmenően bármely vállalkozás, intézmény, amely vezetéket üzemeltet.

E speciális szakterület egy szűk piaci szegmens, itt még inkább szükség van minőségi marketing tevékenységre. Fontos számunkra, hogy a csővezetéki problémákkal foglalkozó kollégák és a döntéshozók is ismerjék ezen eljárásokat.

Két marketing elemet szeretnék kiemelni.

Hagyományosan minden évben megrendezzük az „Agriapipe nap”-ot, ahol együttműködő partnereinkkel bemutatjuk eredményeinket, technológiáinkat, terveinket. Nagy sikere volt a 2017-es szakmai napnak, mely a csatornában alkalmazható különleges megoldásokat ismertette magyar és külföldi előadók segítségével. (Előadások a honlapunkon megtekinthetők.)

Az üvegházhatású gázok csökkentésére az építőiparban is komoly lehetőségek vannak. A „No-dig” technológiák a hagyományos nyíltárkos építéshez viszonyítva 80-90%-al kevesebb üvegházhatású gázt bocsájtanak ki.

Marketing stratégiánk egyik elemeként – a földalatti közmű építési technológiák vonatkozásában – egy „carbon kalkulátort” fejlesztünk a BME kiváló oktatóival, Dr. Budai Péterrel és Dr. Fülöp Roland urakkal. A honlapunkon a közeljövőben megjelenő, díjmentesen használható program segítségével a közmű építési technológiák projektekre vetítve összehasonlíthatók lesznek az üvegház hatású gázok kibocsájtása tekintetében. Jelenleg ilyen komplex alkalmazás nem létezik. Bízunk benne, hogy ezt az eszközt mind a stratégiai döntéshozók, mind pedig a technológiák kiválasztását végzők alkalmazni tudják majd.

Mindezek igazolására álljon itt egy elgondolkodtató adat: a fent említett Pozsonyi úti csatorna „No-dig” felújítása 400 tonnányi CO2 kibocsátását tette elkerülhetővé, ami közel 100 hektár erdőterület által éves szinten megkötött szén-dioxid mennyiség.

– Mi volt az elmúlt 2-3 év legnagyobb kihívása a vállalat számára, akár kivitelezés, akár a fejlesztések területén?

Varga Zoltán ügyvezető

– Szerencsére sok, kihívásokkal teli projektet valósítottunk meg, az érdekesség kedvéért talán kettőt kiemelek közülük.   

A feladat szerint ki kellett bélelnünk egy 3 km hosszú nyomó vezetéket. A probléma az volt, hogy a cső gyakorlatilag mocsaras területen helyezkedett el és a munkát műszaki okokból 2 héten belül (!) be kellett fejezni. Nem részletezem a munka nehézségeit, de úgy gondolom, hogy a megvalósítási idő tekintetében hosszú ideig ez lesz a „csúcstartó” projektünk.

A második esetben egy vasút alatti csatornát kellett felújítanunk béleléssel, de a csatornában biztosítanunk kellett külön elzárt helyet a hírközlési kábel részére is. Járható csatornákban korábban már helyeztek el kábelt, de kis keresztmetszetben (DN 250mm) még nem. A bélelő anyagot gyártó cég le is szállította ezt a speciális tömlőt, mi pedig sikeresen elvégeztük a felújítást. Ezt követően egy németországi „No-dig” szakmai rendezvényen újdonságként nemzetközi szinten is bemutatásra került a munka, mivel ez volt a második ilyen projekt Európában.

Újabb fejlesztések

– Hogyan tervezik a következő 2-3 évet? Lesznek esetleg további fejlesztéseik?

– A magyar piac korlátai miatt a következő időszakban szeretnénk több projektet lebonyolítani külföldön, elsősorban Kazahsztánban és a balkánon.

A másik fontos célunk, hogy speciális helyszíneken történő bélelésekhez új vezeték tisztítási technológiát fejlesszünk ki.  A koncepció elkészült, áramlástechnikai számítások is elvégzésre kerültek. Szeretnénk pályázati úton fejlesztési forráshoz jutni és a berendezést megépíteni.

– Mire a legbüszkébb? Mi motiválja Önt a mindennapi munka során?

– A legbüszkébb a vállalkozásunk szakmai felkészültségére vagyok, dolgozóink révén több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Szeretném megemlíteni Lőrincz András cégalapító – korábbi ügyvezető – és Bukta Ferenc műszaki igazgató kollégáimat, akik a magyarországi „No-dig” szakma elismert képviselői.

Magánemberként a családomra vagyok a legbüszkébb. Feleségemmel és egyetemista gyermekeimmel sokszor megbeszéljük a kihívásokkal telt napjainkat, számíthatunk egymás megértésére és tanácsaira.

A sikeresen befejezett projektek, a szakmai sikerek és ez a díj is büszkeséggel tölt el bennünket és tartást ad a cégnek.

Úgy érezzük, szükség van a magas színvonalú szolgáltatásokra, mely motivál bennünket a cég folyamatos fejlesztésére.


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Elsősorban azokat az új technológiákat vizsgáljuk és elemezzük, amelyeket alkalmasnak látunk a hazai piacon való felhasználásra. Nyitottak voltunk és vagyunk az új fejlesztések magyarországi alkalmazására.

A külföldi piacon a közös vállalkozások létrehozásában látjuk a fejlődési lehetőségeket. Kazahsztánban és Németországban már rendelkezünk egy vegyes vállalattal, míg Szerbiában az első csatorna felújítási munkára készülünk egy belgrádi projekt keretén belül. Reméljük, hogy a sikeres bemutatkozás után itt is bővíthetjük kapcsolatainkat.

www.agriapipe.hu

Előző cikkÜnnepeltek a sportos menedzserek
Következő cikkInnovatív üzleti modell a fenntarthatóságért a villámfordítástól

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here