Kreativitásunk teremtette meg a biztos hátteret a cégünknek

0

Idén 25 éve, hogy Kántor Sándor saját vállalkozásba kezdett. Sikerük töretlen, ennek köszönhetően pedig a Kántor Mechanika Kft. is folyamatosan fejlődik. Sőt, az ügyvezető azt is elmondta, hogy sok esetben ők fejlesztenek új terméket partnereik számára. A múltról, sikereikről és terveikről beszélgettünk Kántor Sándorral, a Kántor Mechanika Kft. ügyvezetőjével.

Mivel foglalkozik a Kántor Mechanika Kft., milyen megoldásokkal rendelkeznek?

Szerszám- és készüléktervezéssel, gyártással, 3 tengelyes CNC megmunkáló központok negyedik tengelyének tervezésével, gyártásával, egyedi automata hidraulikus, pneumatikus és kézi-szorítós marókészülékek tervezésével, gyártásával foglalkozunk. Tervezünk hegesztőkészülékeket robot-hegesztőberendezésekhez, valamint kis méretű fröccsöntő szerszámokat is gyártunk, illetve szivattyúgyártó vállalkozások számára is gyártunk szerszámokat. Mindezek mellett törött, kopott alkatrészek javításával is foglalkozunk. Tevékenységünk sokrétű, de erősségünk a mérnöki támogatással történő tervezés és gyártás.

Ön szerint mi az, amiben jobbak, mint a versenytársaik?

CNC horizontális marókészülék

A sikerünk titka talán abban rejlik, hogy nagyon gyorsan reagálunk a megrendelőink igényeire, sok esetben mi adunk javaslatot a problémáik megoldására, ezzel pedig nagyban elősegítjük a termelésük zavartalanságát. Ennek köszönhető, hogy ha a partnereink fejlesztésekben gondolkodnak, akkor általában bennünket keresnek meg, mert korábban sem csalódtak bennünk. Úgy vélem, hogy a vevőkre való fokozott odafigyelés, a velük történő együttműködés elengedhetetlen, a legkisebb problémájukat is komolyan kell vennünk, hiszen egy apróságnak tűnő feladat is a fejlődésük legnagyobb akadálya lehet. Ha mindenben támogatjuk, segítjük partnereinket, akkor az meghálálja magát a későbbiekben.

Példának okáért megemlíteném, hogy közel 20 évig voltunk a Philips beszállítója – amíg még Magyarországon is volt gyáruk -, komoly kihívást jelentett számukra egy új generációs televízió készülék gyártása során a tévé előlapok logisztikája. Az okozott számukra fejtörést, hogy hogyan kerüljön a fröccsöntő üzemükből a raktárukba, majd onnan az összeszerelő üzembe ez az alkatrész hatékonyan. A megoldás kidolgozására több nyugat-európai vállalkozást is megbíztak, azonban egyik lehetőség sem vált be számukra. Itt pontosan arról volt szó, hogy 1 m²-en maximum 3, vagy 4 előlapot tudtak tárolni, mely szám nem volt megfelelő számukra, többet kellett volna ekkora területen elhelyezni, hogy tárolási kapacitásaikat hatékonyan használják fel. Ez oly mértékű problémát okozott a gyárban, hogy hetekig, sőt, hónapokig akadályozta a termelés felfutását. A problémájukat elmondták nekem is -, már akkor is több évnyi gyártási tapasztalat volt mögöttem -, én pedig sikeresen terveztem meg számukra egy olyan előlaptároló és szállító eszközt, mely a kezdetekkor 16, később pedig már 30 db tévé előlap mozgatására volt alkalmas. Olyan eszközt fejlesztettünk a Philips számára, mely egymásra rakható. A termék sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint 10 kamionnyit rendeltek ebből az eszközből. Ez egy apró problémának tűnt akkoriban, az eredménye mégis az lett, hogy nagymértékben felfutott a Philips szóban forgó terméke és gyártása.

Említette, hogy törött, kopott alkatrészek javításával, felújításával is foglalkoznak. Ez egyfajta hozzáadott érték a Kántor Mechanika Kft-nél?

Igen, ez így van. A gyártáshoz rendkívül nagy és összetett gépparkra van szükségünk, számos termék gyártására alkalmasak a berendezéseink – kivéve a sorozatgyártást. A gépek mellett pedig nagy előnyünk, hogy tapasztalt, kreatív szakemberek erősítik a csapatunkat, akik szinte mindenre megtalálják a megoldást. Jó példa erre a kreativitásra, hogy bár nem igazán tartozik a profilunkba, többször is megkeresett bennünket a helyi közlekedési társaság buszaik alkatrészeinek javításával kapcsolatban, mindig tudtunk számukra megoldást nyújtani. De kőbánya munkagépének már kereskedelmi forgalomban nem kapható alkatrészeit is újítottuk fel, mely által a bánya működése zavartalanul folytatódhatott tovább.

CNC vertikális marókészülék

Igyekszünk összpontosítani bizonyos iparágak kiszolgálására, azonban ha nem lennénk kreatívak és rugalmasak, akkor például a 2008-ban tapasztalt válság a mi fejlődésünket is visszavette volna. Ezzel szemben mi éppen ebben az időszakban fejlesztettünk legnagyobb mértékben, új üzemet építettünk, számos gépet beszereztünk. A válság éveiben teremtettünk egy olyan biztos hátteret, amivel hosszabb távon megalapoztuk a sikereinket, ez pedig nagyban köszönhető a kreativitásunknak.

A multik konkrét termékek gyártására koncentrálnak, hatékonyan, profi módon, kiváló minőségben képesek előállítani azokat. De ezek a multinacionális vállalatok nincsenek felkészülve arra, hogy az ő gyártási kultúrájukhoz szükséges eszközöket, berendezéseket megtervezzék, legyártsák, fejlesszék, tehát rá vannak utalva a kis- és középvállalkozásokra, akik képesek arra, hogy ezeket a feladatokat elvégezzék, és az így előállított eszközökkel, ők profi módon tudnak dolgozni. Gyakran előfordul, hogy a partnerek elmondják, hogy mire van szükségük, majd nekünk kell megterveznünk azt a konkrét szerszámot, mellyel a termékeiket gyártani fogják. Ezt egy nagyon jó együttműködésnek tartom a multik és a KKV-k között Magyarországon.

Konkrétan kik a fő célközönségük?

Főként multinacionális vállalatok számára dolgozunk, ők többnyire autóipari beszállítók. Számukra hidraulikus szerszámokat tervezünk és gyártunk. Ezekkel a szerszámokkal elsősorban luxusautók alumínium karosszéria elemeit munkálják meg. A velük való munkát röviden úgy tudom bemutatni, hogy megkapunk tőlük egy virtuális modellt a gyártani, megmunkálni kívánt alkatrészről, majd nekünk ahhoz az alkatrész megmunkálásához szükséges készüléket kell terveznünk. Tervezést követően egyeztetünk a megrendelővel, szükség esetén módosítunk a terveken a megrendelővel együtt gondolkodva, kommunikálva, ha pedig az árajánlatunkat is elfogadták, megkezdődik a gyártás. A gyártást követően házon belül teszteljük is az elkészült berendezést. Bevételünk jelentős részét ezek a megrendelések adják.

Ezen túlmenően tervezünk és gyártunk elektronikai vállalatok számára robotcella és szerelő állomásokat, valamint jelentős szerepünk van a szivattyúgyártás felszerszámozásában is. Egyre több alkalommal végzünk feladatokat külföldi megrendelők számára is.

Kapacitásbővítést valósítottak meg nem túl régen. Pontosan milyen beruházást végeztek el?

Kapacitásbővítő beruházást valósítottunk meg GINOP pályázati támogatás segítségével. Gépipari vállalkozásként nagy mennyiségű – egyre bonyolultabb – alkatrészt gyártunk, melyekhez pontos berendezések szükségesek. Egy CNC megmunkáló központot szereztünk be, valamint további berendezések érkeznek még, melyek hasonlóan modernek, továbbá mindegyiket újonnan vásároljuk és helyezzük üzembe.

Hogyan látja, milyen trendek vannak jelenleg az Önök iparágában? Hogy látja a vállalkozását 3 év múlva, milyen irányba terveznek fejleszteni?

A kapacitásbővítés folyamatosan napirenden van, emellett folyamatosan növelni kívánjuk a minőséget, hatékonyságot. Ezek munkahelyteremtést is maguk után vonnak, valamint árbevétel növekedés elérése is a céljaink között szerepel.

Idei terveink között szerepel továbbá az Ipar 4.0-nak megfelelő vállalatirányítási rendszer bevezetése is, valamint további termelőszoftverek beszerzése. Sőt, energetikai rendszerünk korszerűsítése is napirenden van melyben kiépítünk egy 50 kW-os napelemparkot is.

Ön szerint mi lehet fejlődésük legnagyobb gátja?

Úgy vélem, jelenleg egyáltalán nincs hiány megrendelések terén, azonban eljutottunk mi is arra a pontra, hogy rendkívül nehezen találunk megfelelően képzett szakembert e munkák elvégzésére. Mindez annak ellenére alakul így, hogy mi magunk már évtizedek óta foglalkozunk tanulók gyakorlati képzésével – több iskolával és a Kamarával is kialakult, jó kapcsolatunk van -, duális képzésben veszünk részt. Évente 6-7 tanulót részesítünk gyakorlati képzésben, többjüket alkalmaztuk is tanulmányaik elvégzését követően, de sajnos ez sem oldja meg teljesen a problémánkat. Mindig is szem előtt tartottuk, hogy a jobb tanulókat alkalmazzunk, azonban az a tapasztalatunk, hogy ők jobbára főiskolára, egyetemre mennek továbbtanulni a középfokú végzettség megszerzését követően, tehát továbbra is szakmunkás technikus nélkül maradunk. Szerencsére vannak, akik a diploma megszerzését követően mérnökként visszatérnek hozzánk, azonban őket nem állíthatjuk be a CNC megmunkáló központok mellé. Rendkívül nehéz erre a feladatra megfelelő képzettségű munkatársakat találni.

Mit tudnak tenni a szakemberhiány megoldásának tekintetében?

Versenyképes fizetést, és a maximálisan adható cafetériát biztosítunk a munkatársaink számára, de ennek ellenére további szempontokból is szeretnénk vonzóbbá tenni a Kántor Mechanika Kft-t. Családbarát munkahelyet szeretnénk kialakítani, ahol a kollégák jól érzik magukat és nincs hétvégi munkavégzés. Amennyire a lehetőségeink engedik, rugalmas munkaidő szervezést biztosítunk, például alkalmazkodunk vidéki munkatársaink esetében a busz beérkezéséhez, mivel jóval a normál munkaidő előtt érkezik néhány járat, ezek a kollégák hamarabb is kezdik a munkát. Persze ez a másik irányba is működik, vannak, akik viszont később érnek be, természetesen a munkaidejük vége is ehhez alkalmazkodik.

Mi az, ami mostanában a legnagyobb kihívást jelenti Önnek, ami legjobban foglalkoztatja?

A legnagyobb kihívás számomra, és a munkatársaim számára rövid határidőknek való megfelelés. A multik esetében hosszú időt vesz igénybe a tervezés, azok jóváhagyása, az egyeztetés, majd maga a megrendelés. Mire odáig jutunk, hogy ténylegesen leadják a rendelést, már rendkívül rövid idő marad magára a gyártásra. Ráadásul a gyártás során is számos esetben előfordul, hogy a megrendelő megrendelés után változtat a specifikáción.

Ha jól tudom, a Kántor Mechanika Kft. családi vállalkozás, a fia is a cégnél dolgozik. Várható Önöknél generációváltás?

A fiam tervezőmérnök, a tervező részlegünket vezeti jelenleg, tehát nap, mint nap szembesül ő is a cégen belüli kihívásokkal. Egy cég vezetéséhez más tapasztalatok megszerzésére is szükség van, ezért kénytelen már más jellegű tevékenységekkel is foglalkozni, hogy előbb-utóbb át tudja venni a vállalkozás vezetését. Természetesen én is azt szeretném, ha ő vezetné tovább a Kántor Mechanika Kft-t. A mai világban fontos megemlíteni, hogy a különböző területek vezetésére megfelelő szakembereket kell alkalmaznunk.

Kántor Sándor

Mi az, amire a legbüszkébb?

Arra, hogy meg tudunk felelni a mindennapok kihívásainak, jól meg tudunk felelni az elvárásoknak, és 25 éve folyamatosan fejleszteni tudunk. A munkánk már kiérdemelte az Év Vállalkozója Díjat, valamint a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat is, tavaly pedig egy nemzetközi cégminősítő intézet, a Bisnode AAA minősítésben részesített bennünket, mely minősítésre a magyar vállalkozások mindössze 0,63%-a jogosult.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Forgácsolással foglalkozó vállalkozások megkereséseire például nyitottak vagyunk, annak érdekében, hogy bizonyos feladatokat, munkákat átvállaljanak tőlünk. A rövid határidők nem teszik lehetővé számunkra, hogy minden szerszámot határidőre le tudjunk gyártani, ezért mindenképpen jó lenne ilyen partnerekkel együttműködni. Ezen kívül alapanyag beszállítók megkeresésére is nyitottak vagyunk.

www.kantormechanika.com

Előző cikkFejlesztéssel a szűkülő piac ellen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here