Komoly piaci igény van önjáró csévélőgépek gyártására

0

Az Asinox Kft. menedzsmentje több mint 25 éves gépgyártói múlttal rendelkezik, az egyszerűbbnek tűnő lépcsőkorlátok elkészítésétől a komplexebb egyedi berendezések gyártásában is kiváló partnerre találhat bennük az érdeklődő. Hamarosan azonban egy magasabb szintre léphetnek, ugyanis önjáró csévélőgépek gyártását tervezik megvalósítani. Fejlesztéseikről, további terveikről, beszállítói igényeikről Szélig József ügyvezetővel beszélgettünk.

Mivel foglalkozik az Asinox Kft., milyen megoldásokkal rendelkeznek?

Alapvetően két főtevékenységgel foglalkozunk. Az egyik – főként meglévő partnereink számára – egyedi gépek gyártása, az ő saját dokumentációik, igényeik alapján. Legfontosabb partnerünk a BMW egyik közvetlen gyártóeszköz beszállítója. Mi főként acélszerkezeteket, vázakat gyártunk számukra, melyekbe beépítik saját elektronikájukat, a vezérlést, a pneumatikus alkatrészeket, ezek összességéből pedig egy komplett gép születik, és ezt a berendezést szállítják a BMW részére, vagy akár textilipari gyárakba, egyéb gyártósorokba, stb. Ez egy német vállalkozás, mely az utóbbi 2-3 évben a legfontosabb megrendelőnkké vált, exportunk legjelentősebb része 2017-ben feléjük irányult.

A másik tevékenységi irányunk a saját termékek gyártása, ezen belül is két fő irány van, egyik az élelmiszeripari gépek, melyek főként gyümölcsfeldolgozókban működnek, szintén egyedi berendezésekről van szó. Egy-egy üzem, beruházás esetén az üzemet tervező partnerünk rendeli meg a gépeket tőlünk.

Hogyan kerülnek kapcsolatba megrendelőikkel?

Mielőtt 2009-ben átvettem az Asinox Kft. jogelődjének vezetését, 25 évig dolgoztam – harmadrészben tulajdonosa is voltam – a BOGÉP Kft-nél, valamint annak jogelődjénél. A jelenlegi kapcsolataink egy része még ezekbe az időkbe nyúlnak vissza, ezek többsége hosszú múlttal rendelkezik. A partnereink jelentős része hasonló méretű, mind árbevételüket, mind foglalkoztatottaik számát tekintve, elmondhatom, hogy szinte mindegyik vállalkozás vezetőjét személyesen is ismerem, őszinte és korrekt kapcsolatot ápolok mindenkivel.

Mit gondol, mi az Asinox Kft. legfőbb erőssége?

A gyorsaság, és az ehhez kapcsolódó kiváló minőség. Jó terméket olcsón sokan tudnak gyártani, mi azonban nem az árainkkal versenyzünk, hanem a megbízhatóságunkkal és a határidőkkel. Nemrég egy német partnerünkkel történt beszélgetésünkkor merült fel az, hogy régebben általánosnak mondható volt, hogy a nagy hal megeszi a kis halat. Azonban a partnerem szerint ez ma már nem egészen így működik, szerinte ma már inkább a gyorsabb eszi meg a lassabbat. Ha jobban belegondolunk, akkor ez tényleg egy helyt álló gondolat, ma már annak a vállalkozásnak van munkája, amelyik arra a relatíve rövid határidőre pontosan le tudja azt szállítani, amire a vevőnek szüksége van.

Európai Uniós támogatás segítségével termelési kapacitásukat bővítik. Milyen irányú fejlesztés lesz ez pontosabban?

Nagy teljesítményű, nagy pontosságú CNC gépekkel bővítjük gépparkunkat. Csökken a beszállítóktól való függésünk, gyorsabban válaszolhatunk a vevői igényekre. A beruházás segítségével rövidebb szállítási határidők, nagyobb pontosságú alkatrészek, komplexebb berendezések gyártásának lehetősége adatik meg.

Hogyan látja a vállalkozása jövőjét 3 év múlva?

Növekedni nem szeretnénk, inkább a technológiai fejlesztésekre koncentrálunk. Vannak terveink, illetve előkészítő projektünk is van folyamatban. Jelenleg elbírálás alatt áll egy K+F pályázatunk, mely magával hozza a gyártóterületünk körülbelül 30%-os bővítését is. Ez a pályázat alapvetően a komposztálási technológia során szükséges gépek fejlesztésére vonatkozik, minőségi ugrást kívánunk elérni e projekt megvalósításával. Korábban olyan csévélőgépeket gyártottunk, melyeket vontattak, vagy sínen futottak, tehát mozgatásukhoz külső erőforrásra volt szükség, azonban tervünk, hogy a pályázati támogatás segítségével önjáró gépeket fejlesszünk ki. Olyan berendezésekről van szó, melyeket egy kezelő távolról vezérelhet. Ilyen gépekre komoly piaci igény van. A projekt megvalósításához már vásároltunk a későbbiekben elengedhetetlenül fontos szerszámgépet, azonban az új gyártócsarnokok tervezési, engedélyezési eljárás alatt állnak még. Az viszont biztos, hogy a pályázati bírálattól függetlenül megvalósítjuk a projektet, mindenképpen az önjáró berendezések irányába szeretnénk fejleszteni.

Szélig Jószef, ügyvezető

Mit gondol, mi lehet fejlődésük legnagyobb gátja?

A mi esetünkben úgy vélem, a beszállítók szabhatnak gátat a fejlődésünknek. Egyre kevesebb a szakember, emiatt a beszállítók, alvállalkozók kapacitása is véges. A mi termelési kapacitásunk folyamatosan növekszik, ehhez pedig szükségünk lenne arra, hogy a beszállítóink ilyen mértékben tudják növelni alkatrész beszállítói kapacitásukat. Azonban azt tapasztalom, hogy nem tudják megfelelő mértékben követni a növekedésünket, ezért folyamatosan új partnereket kell találnunk.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Olyan partnerek megkereséseire mindenképp nyitottak vagyunk, akik új technológiák bevezetésében, egyáltalán bemutatásában tudnak segítségünkre lenni. Ez bármilyen új technológia lehet, mindenre nyitottak vagyunk.

Ennél pedig fontosabb, ahogy már említettem, a beszállítói körünk bővítése, főként alvállalkozókra gondolok. Ilyen alvállalkozó lehet például hőkezeléstől kezdve a forgácsolásig a különböző szakterületek képviselője. Fontos elvárás, hogy megfelelő kapacitással rendelkezzen a beszállító. Szintén fontos, hogy főként olyan beszállítókat keresünk, akik hozzánk hasonlóan a minőséget és a határidők pontos betartását tartják értéknek az elvárt gyorsaság mellett.

www.asinox.hu

Előző cikkÚj iparágak felé nyit a Tolna megyei gépgyártó
Következő cikkKüzdelmes mérkőzések a Manager Open váci versenyén

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here