Kiskőrösi és egri ipari cég együttműködése fejlesztést hozott

0

A kiskőrösi Eckerle Industrie célgép gyártó egység és az egri Aventics Hungary pneumatika üzem sikeres kooperációja számos közös részvételű szakmai rendezvényben, fejlesztésben, egyetemi projektekben, valamint egy évtizednyi eredményes munkában mutatkozik meg – olvasható a www.jovogyara.hu oldalán.

A cikkben ez olvasható:
Az Eckerle Magyarország kiskőrösi üzemegységének egyik fő profilja a legkülönbözőbb megrendelői igényekhez igazított célgépek gyártása. Berendezéseikbe az Aventics hazai gyártású termékeit építik be, így a vállalat kapcsolata az egyedi pneumatika megoldások szakértőivel a minőségi technológián alapul. „Büszkék vagyunk rá, hogy régóta fennálló kooperációnk az egri üzemmel olajozottan működik. Cégünk mindig hiteles információszolgáltatást, valamint gyors és maximális támogatást kap az Aventics magyarországi csapatától” – mondta el Hubina Péter, az Eckerle cégcsoport európai automatizálási vezetője.

Mára a két cég együttműködésének jelképévé vált az Aventics Hungary Kft. részére gyártott CCC hengerprés, mivel az egri pneumatikagyártó az Eckerle által készített célgépekkel állítja elő pneumatikus egységeit. Ennek a présnek a megtervezésével és az első egység kivitelezésével 2014-ben bízta meg az Aventics Hungary az Eckerle Industrie Kft.-t, melynek fő célja a CCC pneumatikus hengerek speciális szerszámmal történő leperemezése volt. A kiskőrösi mérnököknek egy olyan ergonomikus célgépet kellett kialakítaniuk, mellyel egy termékcsalád teljes termékskálája legyártható, a szerszámok beállása automatikusan megtörténik, mindemellett pedig a teljes körű szervizszolgáltatás is biztosított.

Az új, univerzálisan használható, nem végtermék-specifikus présnek a selejtszámot csökkentenie – lehetőség szerint nullára –, a gyártóeszköz pontosságát és megbízhatóságát pedig maximálisan növelnie kellett. További követelmény volt a hengerek azonosítása is, amit a rajtuk elhelyezett vonalkódok segítségével kellett megoldani a tervezés során.

Számos műszaki kihívásra kellett megoldást találni a feleknek a projekt során: az Aventics Hungary számára az ergonómiai tulajdonságok meghatározóak voltak, a prés méretének azonban az egri üzem helyigénye szabott határt. A présfülke helyzetét és méretét munkavédelmi-, illetve gyártásoptimalizálási szempontok befolyásolták. Az egyedi igények figyelembe vétele mellett, az Eckerle Industrie Kft. munkatársai standard elemek használatával igyekeztek a költséghatékonyságot is szem előtt tartani.

Ennek fényében a biztonsági perifériák kezelését is – a biztonsági elemek nagy száma miatt – költségtakarékossági okokból egy biztonsági PLC-vel oldották meg. A présgép több üzemmóddal rendelkezik, melyeknél eltérő biztonsági körök aktívak, így a végrehajtó elemeket is ezeknek megfelelően kell működtetni. A mindkét cég által elfogadott, végső műszaki konstrukció többszöri egyeztetés és terhelés-szimuláció eredményeképpen jött létre, melynek köszönhetően az első célgép üzembe helyezése 2015 áprilisában történt, ami azóta is folyamatosan termel. A második egység átvétele és üzembe helyezése idén szeptemberben valósult meg.

„Mérnök kollégáink örömmel használják a pontos út- és erőmérés adta lehetőségeket. A CCC hengerprés segítségével precízebben tudnak visszajelzéseket nyerni, elemzéseket készíteni, és reagálni egy folyamat paramétereire” – vélekedik Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. értékesítési vezetője. A szerszám használata nélkül végrehajtható készülékcserék továbbá lehetővé teszik akár az egydarabos vevői igények gyors és gazdaságos teljesítését is, az új szerelősorok felállításával pedig házon belüli kapacitásait menedzseli a pneumatika üzem.

Új megoldás a robotikában

Rendre jelennek meg napjainkban a legmodernebb fejlesztések, valamint a legújabb gyártók az ipari robotizálás területén. 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán célul tűzték ki egy olyan robotkar fizikai modelljének megtervezését és kivitelezését, mely alkalmas lehet ipari felhasználásra és további fejlesztések alapját is képezi. Ehhez az intézmény olyan hazai partnereket keresett, akik képesek magas minőséggel megfelelni a robotikában elvárt nagyfokú pontosságnak, így a projekt az Aventics Hungary Kft. és az Eckerle Industrie Kft. közös támogatásával valósult meg.

Még mindig sok olyan ipari cég van, aki sokkal nagyobb ütemben fejlődhetne, ha képes lenne együttműködni más cégekkel.

Az, hogy az együttműködésekben pénz van, jól mutatja ennek a két vállalkozásnak a példája.

Ha ön nyitott arra hogy más vállalkozásokkal közösen fejlesszen olyan hozzáadott értéket, amellye nagyobb profitja, több minőségi vevője vagy versenyelőnye legyen, akkor ismerkedjen meg ezzel a lehetőséggel.

Előző cikkKiemelkedő beszállítói teljesítményt díjaztak
Következő cikkHazai sikerek a török lámpa-piacon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here