Kinek éri meg igénybe venni a székhelyszolgáltatást?

0

A hatályos magyar törvények értemében, székhelyét minden vállalkozás maga választja meg. Ez gyártó, termelő vállalkozásoknál általában az a központ, telephely, ahol a termelés folyik. De mi a helyzet azzal a cégvezetővel, akinek nincs helyhez kötött tevékenysége? Milyen lehetőségei vannak egy tanácsadónak, egy grafikai stúdiónak vagy egy webáruház üzemeltetőnek?

Illegális tevékenység helyett, nyugalom és biztonság

Korábban rengeteg tévhit, és pletyka terjengett a székhelyszolgáltatással kapcsolatban, mert sokan nem értették valódi lényegét, és létjogosultságát. Cégtemetőként, illegális tevékenységként gondolnak rá még ma is többen, pedig a székhelyszolgáltatás egy óriási segítség azoknak a cégeknek, kis- és középvállalkozásoknak, akiknek méretüknél, tevékenységüknél fogva nem célszerű vagy túl költséges saját irodát, személyzetet fenntartani.

Ezen kívül kedvező gazdálkodási lehetőségeket jelent az ügyfelek számára, de például semleges helyet is tud nyújtani a NAV ellenőrzéshez. Ez nagyon fontos kitétel azoknak a vezetőknek, akik szeretnék megőrizni a családi otthon nyugalmát.

Tengerparti nyaralás helyett adószám-felfüggesztés

De nemcsak a családi otthon nyugalmát lehet megőrizni egy profi székhelyszolgáltató megbízásával. Egyik weboldaltervezéssel illetve fejlesztéssel foglalkozó ügyfelünk, akkor döntött úgy, hogy igénybe veszi szolgáltatásainkat, amikor egy kellemes nyaralás csúnya véget ért.

Több, keményen átdolgozott év után, a fiatal cégvezető úgy döntött, hogy közel 100+ weboldal teljes tervezése után, az egyik nyáron elmegy egy, 3 hetes Maldív-szigeteki nyaralásra. Egyik régi vágya teljesült ezzel, és nagyon boldog volt, hogy vállalkozása hozzásegítette céljaihoz.

A kellemes nyaralás után, itthon újra belevetette magát céges ügyeibe, amikor is rádöbbent, hogy míg ő jól megérdemelt pihenését töltötte, addig cégének adószámát felfüggesztették, és törlésre vár. Megdöbbenve hívta a hatóságokat, a könyvelőjét, és az ügyvédeket.

Akkor derült ki, hogy nyaralása alatt kapott egy hivatalos levelet az adóhivataltól, melyet nem vett át, így bírságot, majd adószám-felfüggesztést kapott. Mivel senki sem volt otthon (ahová székhelye volt bejelentve), így a hatóság könnyen feltételezhette, hogy nem működő cégről van szó, így megtette a szükséges lépéseket.

Ilyen nem fordulhatott volna elő, ha cége székhelyszolgáltatást vett volna igénybe, hiszen ott minden esetben átveszik a cégek leveleit, és arról e-mailen, vagy prioritást élvező leveleknél (pl: NAV-tól, Bíróságtól, ügyvédtől, közjegyzőtől) akár SMS értesítést is küldenek. Így bárhol legyen az ügyfél a világon, mindenhol megkapja az értesítést, és akár azonnal tud intézkedni. Ezzel is megkímélve magát a fentebb már felsorolt kellemetlen következményektől.

Ön mire költené iparűzési adójának összegét?

Magyarország legtöbb településén 2 %-os az iparűzési adó, vagyis az IPA. Azonban olyan települések is léteznek, amelyeken ez az adó 0 %-os, így egyáltalán nem kell iparűzési adót fizetni. Így van ez a Budapesttől pár km-re található Csomádon is.

Nagyon egyszerű számításokkal ki lehet számolni, hogy mennyire sokat lehet nyerni egy ilyen megoldással. Az elmúlt évi, 2 % IPA adót könnyen megismerhetjük és ekkor már pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mekkora összeget is lehet megspórolni egy olyan székhely által, ahol egyáltalán nem kell ilyen adót fizetni.

Példaként említve, ha egy vállalkozás IPA adóalapja 8 millió Ft, akkor a fizetendő adó (2%-al számolva): 160.000 Ft. 

ipamentes

Részleteiben:

Természetesen az összeg nagysága sok mindentől függ, hiszen nem ugyanannyi a 2 %-os adó egy kisvállalkozás esetében, mint például egy közép-, vagy nagy vállalkozás esetében. Az összeg cégről cégre változik, azonban azt meg lehet állapítani, hogy már a legkisebb cégek esetében is jelentékeny összegről van szó, amely megtakarítása már észrevehető összegben nyilvánul meg.

Honlaptervező ügyfelünknek már ez is bőven elég lett volna a székhelyváltoztatásra, viszont több kérdés is felmerült benne. Ismerősei is furán néztek rá, „Biztosan legális ez?” „Ne csináld, a NAV rögtön rád száll!”, vagy „Te online vállalkozol, neked erre nincs szükséged!”, mondták sorban az ellenérveket.

Kovács Anett
www.cass.hu

Milyen üzleti kapcsolatokra nyitott?

Stratégiai partnereket keresünk megnövekedett ügyfélszámunk miatt, azok között, akik partnereinknek tudnak segíteni a következő területeken: pl: ügyvéd, adótanácsadó, könyvelő.

A szerző felajánlását
itt tekintheti meg »

Előző cikkNémet befektetők keresnek magyar cégeket
Következő cikkHotel Karos Spa **** superior – Zalakaros

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here