Két példa az IoT ipari alkalmazására. Menekülés az innovációba

0

Bármennyire nem érzékeljük, vagy nem akarunk tudomást venni róla, de óriási technológiai változás közepén vagyunk. Itt a 4. ipari forradalom.
Internet of Things (IoT), ami gyakorlatilag az egyedileg azonosítható beépített számítógépes egységek interneten keresztül történő összekapcsolódását jelenti. Jellemzően M2M alkalmazások tömeges elterjedéséről van főleg szó.

Machine to Machine (M2M), ami a gépeknek gépek általi vezérlését jelenti. Ahogyan a számítógépes rendszereknél az IP (Internet Protocol) lett az uralkodó, így az ipari alkalmazásoknál is ez lesz a meghatározó kommunikációs protokoll.

Jön a Smart City

Smart City alatt pedig azt az okos várost értjük, ami ezt a digitális technológiát használja annak érdekében, hogy az emberek élete egyszerűbb, aktívabb, élvezhetőbb, biztonságosabb legyen, kevesebb energia felhasználás legyen, kisebb költséggel üzemeljen a város.

Ma még csak néhány millió berendezés integrálódik az interneten keresztül. Rövidesen milliárdnyi eszközt kellene intelligenssé tenni. A Gartner kutatásai szerint 2020-ban 26 milliárdnyi berendezés fog csatlakozni az internethez.

Korábban még nehezebb volt érthető példákat hozni, ma már közvetlen környezetünkben is több tíz intelligens eszközbe botlunk.

Milyen alkalmazások vannak már?

Kamerás megfigyelő rendszerek, riasztó rendszerek, távmérő rendszerek (villany, víz, gáz mérőórák), egészségügyi távdiagnosztizáló rendszerek, okos lakás, amiben minden lényeges funkciót vezérelni tudunk (hőmérséklet, pára, fény, hang, TV, stb.), vagy hazánkban 2013-ban bevezetett online pénztárgépes rendszer. Ha még így is nehezen értjük, akkor vegyük elő az okos telefonunkat és érzékelhetjük, milyen csoda van a kezünkben.

Fontos elfogadni azt a törvényszerűséget, hogy az újdonságnak nagy vonzása van a piacon. Ha jó az ötletünk, biztos a siker. Meg kell találni minden termék IoT integrációs lehetőségét. Aki nem teszi, néhány év múlva eladhatatlan termékkel próbálkozhat csak a piacon.

Korszerűsíteni kell a terméket és korszerűsíteni kell a termék gyártását is. Menekülni kell az innovációba.

Unyi Gábor
sales@dg2b.com


A cikk további részében az alábbiakról olvashat:
– Két konkrét példa az innovációra
– Milyen üzleti együttműködésre nyitott?
– Felajánlás

A cikk további részét a Céginformációs Csomag előfizetőjeként olvashatja!

Nézze meg itt, mennyi hasznos céges információhoz, tudásanyaghoz, üzleti lehetőséghez jut előfizetőként »

Előző cikkKét példa az IoT ipari alkalmazására. Menekülés az innovációba
Következő cikkIpar 4.0: magyar kis- és középvállalatok a digitális korszakváltás kapujában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here