Kényes és bátor megoldások kivitelezői a vasiparban

0

2003-ban két mérnökben megfogalmazódott, hogy szeretnének értéket teremteni. Nem volt semmijük, csak a törzstőkéjük és a tenni akarásunk.  Ezzel kezdték lakatosipari tevékenységüket, ma pedig már elismert beszállítóknak számítanak az építőipartól kezdve a mezőgazdaságig számos iparágban. A HAVIK Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével, Hajdu Zoltánnal beszélgettünk fejlődésükről, nemrég megvalósult fejlesztéseikről és jövőbeli terveikről.

Mivel foglalkozik a HAVIK Kft., milyen megoldásokkal rendelkeznek?

A HAVIK Kft. egy relatíve fiatal vállalkozás, 2003 decemberében alapítottuk a céget tulajdonostársammal. Már akkor megfogalmazódott bennünk – mindkettőnkben azonos módon, azonos intenzitással -, hogy új értéket szeretnénk teremteni.

Az alapításkor egyértelművé vált számunkra, hogy a vasiparral szeretnénk foglalkozni, a lakatosipari tevékenységet helyeztük előtérbe, mely azóta is a főprofilunk. Kis- és közepes méretű acélszerkezetek gyártásával foglalkozunk, kezdve az építőipari felhasználástól a mezőgazdaságig. A kezdetekkor terveink között szerepelt, hogy az építő- és gépipar számára szállítsuk be termékeinket, ezt meg is valósítottuk, komoly, hosszú távú partnerkapcsolatokat alakítottunk ki ezekben az iparágakban.

Mivel foglalkoztak a vállalkozás megalapítása előtt?

A társammal együtt mindketten műszaki végzettséggel rendelkezünk. A társam már a cégalapítást megelőzően – a ’90-es évek eleje óta – is vállalkozóként tevékenykedett, magam pedig alkalmazottként dolgoztam. A Műszaki Egyetemen végeztem gépészmérnökként, az ipar iránti „szerelmem” is innen fakad, azonban az élet és talán a szükség is úgy hozta, hogy marketing végzettséget is szereztem, még a ’90-es években. Később egyre fontosabbá vált a logisztika is a gazdasági életben, ezért logisztikai tanulmányokat is folytattam a Veszprémi Egyetemen. A munkahelyemen szükségem volt ilyen irányú szaktudásra is, ezért tartottam fontosnak, hogy képezzem magam.

Mit gondol, mi az, amiben a HAVIK Kft. igazán jó?

Véleményem szerint – és a visszajelzések alapján – úgy vélem, amiben igazán jók vagyunk, azok a helyszíni felmérések, és az azok alapján történő tervezés és gyártás. Sok esetben kell olyan feladatokat megoldanunk, mely gondos és megfontolt tervezés nélkül nem lennének lehetségesek. A bonyolult helyzetek esetében kényes és bátor megoldásokat kell kitalálnunk és megvalósítanunk, úgy vélem, hogy e helyzetek megoldásában vagyunk igazán jók.

A másik, amiben még szintén nagyon jónak tartom a vállalkozásunkat, hogy egyszerű, ugyanakkor őszinte és korrekt kommunikációt alkalmazunk. Például nem adunk át olyan terméket, mely rejtett hibával rendelkezik, nem takarunk el semmit, hanem kijavítjuk az esetleges hibát. Nem szeretünk utólag magyarázkodni a partnereinknek, ezzel magunkat minősítenénk.

További erősségünknek tartom a korrekt elszámolást, függetlenül a beszállított termék mennyiségétől, értékétől. Számomra ez rendkívül fontos. Ezeknek köszönhetően egyfajta pozitív „imidzs” alakult ki a vállalkozásról a partnereink szemében.

Kikkel dolgoznak együtt, milyen vállalkozások számára szállítanak és milyen termékekeket?

A legfőbb ágazat, ahova beszállítunk az építőipar, termékeink többsége ide kerül. Azonban az építőipari tevékenységek elég szerteágazóak, ezért minden megrendelés különbözik a másiktól. Gyártunk különböző lépcső-, és erkélykorlátokat, fémtámaszokat, konténereket, zsaluelemeket, függőhidakat. Ami érdekes az építőipari megrendeléseink tekintetében, hogy megalakulásunk – tehát 2003 – óta folyamatos beszállítója vagyunk egy német vállalkozásnak, kéthetente egy kamionnyi árut küldünk csak nekik. Sőt, a számukra elküldött áruk között nincs két egyforma termék, minden szállítás alkalmával különböző árut küldünk nekik. 15 éve stabilan, abszolút zökkenőmentesen tudunk együtt dolgozni egy német vállalkozással, úgy gondolom, hogy ez sokat elárul a HAVIK Kft-ről. Természetesen ez a partneren is múlik, egy rendkívül korrekt cégről van szó.

Másik jelentős terület gyártásunk szempontjából a gépipar, azon belül is magasfeszültségű áramfejlesztők gépvázainak gyártásával foglalkozunk. Ezek a termékek – egyik partnerünk megoldásainak köszönhetően – a világ számos pontján megtalálhatók, Argentínától Norvégián és Indián át Iránig, Kínáig.

Ezeken kívül azonban szívesen vállalunk megrendelést a mezőgazdaság számára is. Különböző beruházásokban vettünk részt, főként szárítók építésében,  gabonaszárítókról van szó, de legutóbb kamillaszárító építésében is részt vettünk. De építettünk már karámokat is, és számos egyéb mezőgazdasági építményt.

Minimálisan ugyan, de érkeznek lakossági megrendeléseink is, ezek főként ismerőseinken, kapcsolatainkon keresztüli megkeresések. Igény esetén magánszemélyek részére kapukat, kerítéseket, akár könnyű szerkezetű építményeket is tudunk készíteni.

Európai Uniós támogatás segítségével kapacitásbővítő beruházást hajtottak végre. Mi volt a beruházás célja?

Ez egy GINOP pályázat volt, mely gépberuházásra vonatkozott, tavaly májusban valósítottuk meg. Vásároltunk egy 160 A-es, finom sugaras plazma és lángvágót, mely 2*6 m-es asztallal rendelkezik, egy 3 m hosszú, 220 tonnás élhajlítót, hegesztőgépeket, fúró-marógépet, mágnes talpas fúrógépeket, és egyéb gépeket is.

Milyen eredményeket várnak az eszközbeszerzéstől?

A CNC vezérelt élhajlító és plazmavágó lehetővé teszi számunkra, hogy szélesítsük a szolgáltatási palettánkat, ugyanis lemezmegmunkálással is tudunk e berendezéseknek köszönhetően foglalkozni. Ez az új tevékenységi kör pedig remélhetőleg 20-30%-os árbevétel növekedést fog eredményezni. Ha összességében nézem, akkor véleményem szerint 1/3-os árbevétel növekedést tudunk realizálni, akár már ebben az évben. És ami szintén fontos, hogy új piacokat is tudunk szerezni a kapacitásbővítésnek köszönhetően. Az új piacok, szegmensek meghódításán kívül fontos tényező volt a berendezések kiválasztása során, hogy az elavult, már nem túl pontos gépeket lecseréljük, és új technológiákat honosítsunk meg a cégen belül. Ez az új technológia pedig a lemezmegmunkálás.

Milyen egyéb fejlesztésekben gondolkodnak? Mit gondol, hol fog tartani a vállalkozás 3 év múlva?

Mielőtt ezt a kérdést pontosan megválaszolnám, szeretném megemlíteni, hogy a GINOP pályázatunkat megelőzte egy DDOP pályázat. Ennek köszönhető a mostani gépberuházás infrastruktúrájának megteremtése valósult meg. A fejlődésünk tervezett sorrendje, úgy tűnik, hogy helyes volt, ugyanis az infrastrukturális fejlesztésünknek köszönhetően a gyártói területünk több mint másfélszeresére növekedett, sőt, új technológiát is biztosított számunkra. A két fejlesztésnek köszönhetően fog jelentősen növekedni az árbevételünk évről évre.

Visszatérve a kérdésre, úgy vélem – tartva a jelenlegi fejlődési ütemet -, hogy a vállalkozásunk duplájára növekszik 3 éven belül.

Mit gondol, mi lehet a dinamikus fejlődésük legnagyobb gátja?

Úgy gondolom, egy vállalkozás életében 3 fontos tényező van, melyek segítői, vagy gátló tényezői lehetnek a fejlődésnek. Mindenekelőtt a vezetői mentalitást tartom nagyon fontos tényezőnek, hiszen ettől függ minden, jó és rossz irányba egyaránt viheti a céget a vezető mentalitása. A másik fontos tényező a technológiai szint, ugyanis a technológia valamelyest tükröződni fog a termékek minőségében, sokaságában. Azért használom a valamelyest szót ebben a megfogalmazásban, mert a technológia e tekintetben csak egyik tényező, a másik a humán erőforrás. Ez a 3 tényező véleményem szerint nagyban befolyásolja egy vállalkozás fejlődését, rendkívül fontos, hogy ezek hogyan tudnak együttműködni.

Véleményem szerint jelenleg a legnagyobb gátló tényezőt a minőségi humán erőforrás hiányában érzem. Úgy érzékelem, manapság a humán erőforrás nem képes követni azokat a minőségi és mennyiségi igényeket, melyeket a vállalkozásnak meg kell valósítania ahhoz, hogy a piac elismert szereplője lehessen.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja, a legnagyobb kihívást jelenti Önnek? Mi az, amin változtatna?

Jelenleg a legnagyobb kihívást számomra az jelenti, hogy megfelelő utódot találjak magamnak, hiszen elmúltam már 61 éves. Úgy vélem, hogy hosszú távú fejlődést a cég számára akkor tudok biztosítani, ha már most, aktív koromban tudok olyan vezetőt magam mellé venni, akit „kinevelhetek” egy olyan irányba, melyet én is a legjobbnak tartok.

Amin változtatnék, elégedetlenséget jelent számomra, az az oktatás. Elégedetlen vagyok a mai iskolarendszerrel, és azzal, hogy milyen tudású gyerekek kerülnek ki az iskolapadokból, úgy gondolom, az oktatás minőségén mindenképpen változtatni kellene, hogy a jövőben a vállalkozások jó szakembereket tudjanak alkalmazni.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Az első, ami eszembe jut, a két gyermekem. Ez természetesen személyes büszkeségem, de számomra ők a legfontosabbak. Harmadik gyermekemnek pedig a vállalkozást tekintem, melyre ugyanolyan büszke vagyok. Nagy energiát fektettünk a cég felépítésébe, maximális tisztességgel tettük mindezt a semmiből. 2003-ban, mikor a cégalapítás mellett döntöttünk, megvolt a törzstőkénk teljes összege, ezen kívül azonban csak a józan eszünk és a tenni akarásunk volt, mégis eljutottunk a mai szintre. Erre is nagyon büszke vagyok.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

A jelenlegi partnereimmel – akiknek beszállítunk és akik nekünk szállítanak be – nagyon elégedett vagyok, nagyon szívesen dolgozom együtt velük. De természetesen én is olyan ember vagyok, akinek mindig több és jobb kell, ha partnerekről van szó, akkor is. Úgy gondolom – köszönhetően a fejlesztéseinknek -, hogy a gépiparban tudnánk többet nyújtani a partnereinknek, ezért örömmel venném, ha több gépipari vállalkozás beszállítói lehetnénk, ezáltal több lábon állnánk.

A mezőgazdaságban több új technika, technológia jelent meg, melyben szívesen kipróbálnám magunkat. Főként az állattenyésztésben látok nagyobb lehetőséget, úgy vélem, egy jelentős technológiai fejlődés előtt áll az iparág.

Stratégiai partnerségre is nyitottak vagyunk, akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valamelyik iparág egyik képviselőjével üzlettársi kapcsolatot alakítsunk ki.

Ezen kívül személy szerint részt vennék egyéb együttműködésekben is, melyek során nem direkt értéket, terméket teremtünk, hanem a tapasztalatomnak és végzettségemnek köszönhetően tudnék segítséget nyújtani, például iskolában. De ötletek, útirányok megtalálásában is szívesen részt vennék.

www.havik.hu

Előző cikkIPAR 4.0: magyar kkv-k a digitális korszakváltás kapujában
Következő cikkIndul a szezon a Manager Openen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here