A jó hírnév mellett marketingre már nincs is szükség

0

A köszörűs szakma mindig is férfias szakma volt, de ez nem jelenti azt, hogy nincs női képviselője. Magó Dávidné, Erzsébet 1972 óta dolgozik ebben a szakmában, sőt, 2005-ben megalapította az EFT és Társai Kft-t, mely a köszörülés mellett egyéb fémmegmunkálási feladatokkal is foglalkozik. Erzsébettel fejlődésükről, fejlesztéseikről, a magas minőségnek köszönhető jó hírnevükről, valamint nehézségeikről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik az EFT és Társai Kft., milyen megoldásokkal rendelkeznek?

Cégünk egyedi alkatrészek, készülékek, szerszámok gyártásával, forgácsoló szerszámok élezésével foglalkozik. Vállaljunk továbbá kis és közepes sorozatú alkatrészek gyártását is. 4 tengelyes megmunkáló központokkal, forgófejes CNC esztergákkal, valamint hagyományos eszközökkel is rendelkezünk. Elmondhatom, hogy szinte teljesen komplex technológiával rendelkezünk a fémiparban. Emellett pedig ISO 9001 minősítéssel is rendelkezünk és számítógépes termelésirányítási rendszert működtetünk.

Természetesen mi magunk sem tudunk mindent egyedül legyártani, ilyen esetben együttműködő partnereink nyújtanak segítséget számunkra. Nagyon jó partnerkapcsolataink vannak például hőkezeléssel, huzalszikra forgácsolással foglalkozó vállalkozásokkal.

Jól tudom, hogy élezéssel kezdték a tevékenységüket?

Így van, 2001-ben kezdtem szerszámélezéssel foglalkozni, akkor még az otthoni garázsunkban. Összesen 4 évig volt a garázs a műhelyünk, ennyi idő után döntöttünk úgy, hogy valódi műhelyre van szükségünk. Partneri megállapodást kötöttünk az EFT Szerszámok Kft-vel, így költöztünk be a 150 m²-es műhelyünkbe, 2005-ben. Akkoriban a férjemmel és testvéremmel együtt hárman dolgoztunk ott. Az azóta eltelt több, mint 12 év alatt pedig sikerült elérnünk, hogy ma már 24-en dolgoznak a vállalkozásnál, egy 400 m²-es műhelyben.

Nem megszokott, hogy hölgyek szerszámokkal foglalkoznak. Ön hogyan ismerkedett meg ezzel a világgal?

Általános iskola 8. osztályában el kellett döntenem, hogy milyen szakmát szeretnék tanulni. Akkor a nővérem már esztergályosnak tanult, én pedig nem szerettem volna ugyanazt a szakmát megtanulni, mint ő. Édesanyám javaslata volt, hogy tanuljam ki a köszörűs szakmát, mely nagyon precíz, sőt, elit szakmának számított a forgácsolás területén. Az 1972-es szakmunkásvizsgámat követően szerszámműhelyben helyezkedtem el, majd a rendszerváltást követően is hasonló helyeken dolgoztam.
Nagyon nehéz nőként a fémiparban érvényesülni, de büszke vagyok arra, hogy én jól dolgoztam, sőt, a férfi kollégáim is vetélytársként tekintettek rám. A minőségből sosem engedtem, így manapság, vállalkozóként is elismernek, elismerik a cégem munkásságát.

Kik a megrendelőik?

Megrendelőink főként a dél-alföldi régió, azon belül is a Kecskemét környéki cégek, de ez nem jelenti azt, hogy az ország távoli pontjairól, vagy éppen a környező országokból ne érkezne megrendelés. Különösebb marketingtevékenységet nem végzünk, ugyanis a partnereink egymásnak ajánlanak bennünket. És nem csak a partnereink, volt kollégáim ajánlására is számíthatok, például a Mercedes beszállítói is így lettünk.

Mit tart vállalkozása legfőbb erősségének? Mi miatt ajánlják Önöket egymásnak a partnereik?

Mindamellett, hogy precízen és jól dolgozunk, nagyon jó az ügyfélkapcsolatunk. A kollégáim ügyfelekhez való hozzáállása kivételes, a partnereink szeretnek bejönni hozzánk. Én magam és a kollégáim is nagy figyelmet szentelünk arra, hogy ne a kifogásokat keressük, hanem a problémákat oldjuk meg.

Időközönként mérjük az ügyfél-elégedettséget, így visszajelzésünk is van arról, hogy megrendelőink elégedettek a munkatársak hozzáállásával, szakmai tapasztalatukkal, segítőkésznek tartják őket.

EU-s támogatás segítségével termelési kapacitásukat bővítették. Ez pontosan milyen jellegű fejlesztés volt?

Új CNC eszközöket vásároltunk, melyek segítségével a már meglévőnél is jobb minőségben tudjuk termékeinket előállítani.

Ezen kívül van egy másik beruházásunk is, mely egy új csarnok felépítésére vonatkozik, amire azért van szükség, hogy a technológiánkat fejleszteni, bővíteni tudjuk. Ha minden a terv szerint halad, hamarosan elkészül az új csarnok. Terveink közt szerepel egy huzalszikra forgácsoló berendezés megvásárlása, ehhez pedig először helyet szeretnénk biztosítani az új gép számára. Emellett pedig a csarnoképítés azt is lehetővé teszi majd, hogy a kollégáink számára még jobb munkakörülményeket biztosítsunk.

Mit gondol, tudnak még tovább fejlődni, növekedni?

Igen, úgy vélem, vannak lehetőségeink. Ha csak azokat az új megrendelőket nézem, akik 2017-ben lettek ügyfeleink, már akkor azt mondhatom, hogy olyan piacokon is megjelentünk, ahol korábban még nem. A fejlesztéseinkre az új megrendelők igényei miatt is szükség van. Egyre nagyobb ügyfélállományt kell kiszolgálnunk, és mint említettem, vannak feladatok, melyeket bérmunkába ki kell adnunk. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb feladatot tudjuk ellátni házon belül is, ne kelljen kiadnunk a munkát alvállalkozók részére, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy valóban minőségi termékeket tudunk szállítani a vevőinknek. Arról nem is beszélve, hogy házon belül gyorsabban tudjuk elvégezni a szükséges munkákat, ha erre megfelelő eszközeink is vannak. Úgy vélem, hogy hatékonyság szempontjából ez a legmegfelelőbb megoldás.

Milyen iparágakból kerülnek ki ügyfeleik?

Főleg gép-, elektronika-, autóipari vállalkozások számára gyártjuk termékeinket. Minden olyan cég a partnerünk lehet, melynek szüksége van készülékekre, alkatrészekre, szerszámokra.

Mi az, ami a fejlődésük legnagyobb gátja lehet?

Jelenleg a hely. Nincs helyünk a további eszközbeszerzések megvalósításához. Hiába vásárolunk új gépet, csak úgy tudjuk üzembe helyezni, ha előtte helyet szabadítunk fel egy másik gép kihelyezésével.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Arra mindenképpen büszke vagyok, hogy nagy precizitású, összetett szerkezeteket tudunk gyártani. Ma már összeszerelést is tudunk végezni, ez is egyfajta fejlődést jelentett.

De a legbüszkébb arra vagyok, hogy egyre többen keresnek meg bennünket, egyre többen szeretnék, ha mi gyártanánk számukra alkatrészeket, szerszámokat, készülékeket.

Kisvállalkozásként hogyan tudták elérni, hogy multik beszállítóivá váljanak?

Úgy gondolom, hogy ez a hírnevünknek köszönhető. Mi egyik multit sem kerestük meg, hogy a beszállítói szeretnénk lenni, ajánlás útján ők kerestek meg bennünket. Például a Mercedes beszállítójává úgy váltunk, hogy a vállalkozás megalapítása előtti legutolsó munkahelyemről ajánlottak engem.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre nyitottak?

Magó Dávidné, Erzsébet, ügyvezető

Első sorban arra törekszünk, hogy a meglévő partnerkapcsolatainkat ápoljuk.

De összességében olyan partnereket keresünk, akiknek fontos a kiszámíthatóság, a korrektség. Jelenleg olyan partnerek megkeresésére vagyok nyitott, akik hőkezeléssel foglalkoznak. Jelenleg minden hőkezelésre szoruló alkatrészt Budapestre kell szállítanunk, ezért megoldandó feladatunk, hogy közelebb is találjunk egy hőkezeléssel foglalkozó partnert.

www.eftestarsai.hu/

Előző cikkSzerszámot csak szívvel-lélekkel lehet gyártani
Következő cikkSaját fejlesztésű automatizálás kidolgozásán tevékenykednek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here