Szigetek, kontinensek vagy hidak?

0

A vállalkozások sok informatikai megoldást használnak. A legtöbb esetben ezek a megoldások egymástól függetlenek, különböző időben, különböző technológiákkal készültek. Mindez nehézkessé, néha lehetetlenné teszi a rendszerek együttműködését.

Sziget rendszerek

A legtöbb vállalkozás működtet gazdasági nyilvántartó rendszereket. Ezek a rendszerek általában jól végzik el azokat a feladatokat, amelyekre létrehozták őket, azonban nem képesek együttműködni, így a bennük tárolt információk használata funkcionális, vagy hatékonysági szempontból nehézkes.  Az ilyen rendszereket sziget rendszereknek nevezik.

Az idő múlásával hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez a „sziget” modell jelentős hátrányokkal jár, mivel nem teszik lehetővé, hogy a különböző rendszerekben tárolt adatokat egységes egészként vizsgálhassuk.

Kontinensek: teljesen integrált megoldások (ERP-k)

Az adatok egységes kezelésének igénye létrehozta az olyan rendszereket, melyeket eleve integrált működésre terveztek. Ezeket a „integrált vállalatirányítási (rövidítve ERP) rendszereknek nevezik.

Napjainkra számos ilyen rendszer érhető el, ezek többsége drága és bonyolult (bár vannak kiválóan használható ingyenes ERP rendszerek is). Ezek a rendszerek általában nem jelentenek megoldást a kkv-knek részben a jelentős bekerülési összeg, részben a nem kellő rugalmasságuk miatt. (Még az ingyenes ERP rendszerek is jelentős kiadást generálnak a bevezetésük során).

Hidak építése: az integráció lehetőségei

Szerencsére a teljesen széttagolt – szigetszerű – működés és a teljesen integrált rendszerek között is lehet köztes megoldásokat találni Ezek az egyes elszigetelt rendszerek részleges integrálásával valósulnak meg.

Az integráció szintjei

A kkv-knál működő IT alkalmazások integrációja több szinten is megvalósítható. Az egyes szintek a következők:

Futtató környezetek integrálása. Erre a legtöbb esetben egyszerű és olcsó eszközök állnak rendelkezésre, de néhány esetben a megoldás lehet bonyolult is.

Adatok integrálása. Az adatok integrálására jól bevált módszerek léteznek. A fő problémát az ellentmondó adatok kezelése jelenti; az ellentmondások feloldása néha csak kézi módszerekkel lehetséges.

Felhasználói felületek integrálása. Erre a feladatra számtalan bevált technológia használható, néha azonban a megfelelő eredményhez a felhasználói felület alapos átírásával juthatunk el.

Üzleti folyamatok integrációja. Az üzleti folyamatok integrálása a legnehezebben és a legtöbb költséggel megvalósítható integrációs szint. Kevés általános módszer található, gyakran van szükség egyedi megoldásokra.

Integrációs architektúrák

Az IT alkalmazások integrációja során alapvetően két architektúra használata terjedt el.

– Pont-pont integráció:

Ennek a megoldásnak a lényege az, hogy a két összekapcsolandó alkalmazás közé egy olyan felületet (interfészt) építünk, amely lehetővé teszi, hogy az egyik oldalról nézve a másik alkalmazás „úgy nézzen ki”, mintha ehhez az alkalmazáshoz tartozna. A pont-pont megoldások hátránya az, hogy az összekapcsolandó alkalmazások számának növekedésével rohamosan nő a szükséges interfészek száma és bonyolultsága.

– Middleware integráció:

Ebben az esetben az integrálandó alkalmazások egy külön erre a célra kifejlesztett programhoz (az ún. middleware-hez) kapcsolódnak: ez a program végzi el a tényleges integrációt.

Ez a megoldás robosztusabb, és nagyszámú összekapcsolandó rendszer esetén is működőképes, viszont a middleware beszerzésének és rendszerbe állításának nem elhanyagolhatók a költségei (de ez a költség általában eltörpül egy teljesen integrált rendszer bevezetéséhez képest).

Tanulságok

A számítógépes megoldások terjedésével felmerültek a rendszerek összekapcsolásával kapcsolatos igények. Erre több lehetőség is választható:

– Pont-pont, vagy másképp interfész alapú integráció.
– A midleware alapú megoldás.
– Teljesen integrált megoldás – ERP.

A végleges döntés előtt érdemes informálódni, és pontosan felmérni a döntés következményeit.

dr. Tóth Péter
tothp@fair.hu

Előző cikkCégek, akikkel veszélyes az üzlet
Következő cikkAzért lettünk sikeresek, mert nem volt 20 millió dollárunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here