Az innováció alapja: a design, az öko-centrikusság és az ár-érték arány

0

Magyar startup hihetetlen sikerei a multik világában

2016 októberében jött létre Souldrops márka, mely egy év alatt hihetetlen sikereket ért el. Rövid idő alatt a semmiből gyárat építettek, minek köszönhetően ma már országszerte elérhetők termékeik a legnagyobb kereskedelmi láncok polcain, sőt, a világ egyik legrangosabb elismerését is magának tudhatja.

A Souldrops márka egyik megálmodójával, a vállalkozás alapító tagjával, Bóna Richárddal beszélgettünk sikereikről, különleges üzleti modelljükről, és terveikről.

Mit takar a Souldrops márkanév?

A Souldrops egy nemrég megjelent magyar fejlesztésű és gyártású környezetbarát mosó- és tisztító szer. A két kategória nem egy és ugyanaz, de mindkettőben jelen vannak, illetve lesznek a termékeink, azonban a legmeghatározóbb termékeink a mosószerek és öblítők.

Honnan jött a Souldrops ötlete?

Bóna Richárd ügyvezető

Sokan óva intettek attól, hogy olyan piacra próbáljak betörni, melyet kb. 99 %-ban a multik uralnak, hiszen a háztartási vegyi áru és a kozmetikaipar piaca éppen ilyen. Az üzlettársaimmal azonban megláttuk azt a piaci rést, melyben úgy éreztük, hogy egy kis vállalkozás flexibilisebb, gyorsabb, sőt, akár erősebb is lehet, mint a mamutok. Ehhez hozzátartozik az is, hogy 17 évig dolgoztam az egyik legnagyobb, hazánkban is megtalálható multinacionális cégnél mind regionális, mind globális pozíciókban, minek köszönhetően A-tól Z-ig megismertem a multik működési modelljét, és reakciókészségét. Továbbá ez alatt a 17 év alatt azt is megismertem, hogy mik azok a momentumok, melyek a multik ingerküszöbét elérik, vagy éppen nem érik el.

Ezek alapján éreztük azt, hogy az a fajta környezettudatos, „öko” megközelítés – ami még vásárlói élményre is ki van hegyezve – mindenképpen piacképes lehet. Ennek azonban nagyon fontos feltétele volt az, hogy versenyképes áron valósítsuk meg a projektet.

Összességében tehát ezen a három argumentumon van nagyon nagy hangsúly: versenyképesség, öko-centrikusság és vásárlói élmény. Minden üzleti döntésünk során ezt a hármast tartjuk a figyelmünk központjában.

Mit jelentenek a Souldrops esetében a felsorolt argumentumok?

A versenyképesség alapvetően azt jelenti, hogy olyan ár-értékben tudjuk biztosítani a termékeinket a vásárlóink számára, ami miatt mellettünk teszik le a voksukat. Ez esetben nem árakról szeretnék beszélni, hanem a különböző argumentumok olyasfajta kombinációjáról, amiben mi különlegesek, innovatívak vagyunk.

A vásárlói élmény azt jelenti a mi olvasatunkban, hogy maga a design, a csomagolás kialakítása olyan, amitől „leugrik a polcról”. Vagy másképp fogalmazva, a fogyasztó mindenképp meg szeretné vásárolni, mert úgy érzi, hogy már magára a csomagolásra, a design-ra „szüksége” van, annyira tetszik neki.

A mi folyamatunk két lépésből áll. Az első, hogy szerettünk volna megteremteni egy olyan design-t, amely az első vásárlást elősegíti, generálja, anélkül, hogy horribilis összegeket kellett volna különböző reklámkampányokra költenünk. A vásárlói élmény manifesztációja pedig második lépésben az, hogy a vásárló tökéletesen elégedett a termékkel azon az áron, amennyiért mi azt kínáljuk.

A megjelenés előtt nagyon sok mindent teszteltünk, ellenőriztünk, azonban a design-t nem. Ugyanis úgy gondoltuk, ha egy cég „útmutató” vállalkozás szeretne lenni, akkor nem feltétlenül a korábban berögzült klisék alapján kell elindulnia.

Mi vállaltuk, hogy megpróbálunk ilyen „útmutató”, „útkereső” vállalkozás lenni, tehát pont a design-t szándékosan nem is teszteltük. Az ilyen jellegű tesztek félre vihetik a termék csomagolási design-ját, hiszen, ha a fókuszcsoport azt jelzi vissza, hogy el sem tudná képzelni, hogy ilyen kinézetű terméket vásároljon, akkor más irányba indulunk. Azonban, ha a termék már kinn van a boltok polcain, akkor teljesen más érzet alakul ki a vásárlóban. Egyszerűen nem akartuk megkockáztatni, hogy bármilyen mérés eltántorítson minket attól a látványvilágtól, melyet képviselni szerettünk volna. Ezért nem mértük fel ezt.

Az első visszajelzések azonban vissza is igazolták azt, hogy a koncepciónak mindenképpen helye van a piacon. Természetesen azért újítottunk néhány apróságon, például az öblítő esetében kifejezetten sűrű, valódi koncentrátumot igyekeztünk a piacra dobni. Ez sajnos kevésbé nyerte el a vásárlók tetszését, mondhatni túl sok volt az újdonság ez esetben, nem volt még felkészülve erre a vásárlóközönség. De maga a design, az öko-centrikusság, illetve az ár-érték arány olyan kombinációt adott, ami megnyerte a vásárlókat.

Mit jelent a Souldrops esetében az öko-centrikusság?

A termékeink megfelelnek az európai eco-label feltételeinek, tehát az európai környezetbarát termékek kritériumainak. Már elkészültek a termékekre vonatkozó teljesítmény vizsgálatok Németországban, arra vonatkozóan, hogy a mosóhatás is elérje azt a szintet, melyet egy EU Ecolabel címkével rendelkező termékeknek ell kell érnie.  A mosóthatással kapcsolatban nem voltak aggodalmaink, hiszen korábban magyarországi szakhatóságokkal, felügyeletekkel már bevizsgáltattuk a termékeinket. Azonban kizárólag a németországi Fresenius Intézet vizsgálatát fogadja el az Európai Unió e tekintetben.  A Fresenius vizsgálati eredmény minden várakozásunkat felülmúlta.  Sikerült környezetbarát módon elérni, sőt, némely paraméterben meghaladni a hagyományos, nagynevű mosószerek mosási teljesítményét, ráadásul hidegvizes környezetben.

Visszatérve az öko-centrikusságra, a termékek beltartalma teljes mértékben környezetbarát, nagy figyelmet szenteltünk továbbá annak is, hogy az összetevők listájáról kizárjuk a kőolaj-származékokat. Tudniillik, ebben az iparágban nagymértékben használnak a gyártók olyasfajta funkcionális összetevőket, melyek kifejezetten kőolaj-származékokból derivált alapanyagok. De nem csak ezeket a származékokat tudtuk kihagyni az összetevők közül, hanem sikerül kifejezetten vegán, azaz növényi alapanyagokból előállítani a termékeinket. Ezeken kívül kizártuk még a deforesztációt a gyártásunkból, tehát nem vásárolunk olyan forrásból növényi alapanyagot, mely erdőirtásból állítja elő azokat.

Csak megújuló erőforrásokból gazdálkodó beszállítókkal dolgozunk együtt. Továbbá kizártuk az állati tesztek alkalmazását is, tehát valamennyi felhasznált alapanyagunk rendelkezik azzal a certifikációval, melyen a beszállítóink garantálják, hogy az adott alapanyag nem ment keresztül semmilyen állatokon elvégzett teszten.

Ezek nagyon jelentős értékek. Hogyan kommunikálják őket?

Ezen is csavartunk egyet. Magának a design-nak az elsődleges feladata az volt, hogy ne reklámokat kelljen finanszíroznunk. Ha a nagy és ismert versenytársainkat vesszük alapul, hihetetlen összegeket költenek reklámokra a különböző platformokon. Ezeket az összeget pedig a végén a fogyasztó fogja kifizetni. Ezzel szemben a mi célunk az volt, hogy a design nyújtson egy olyasfajta reklámhordozó lehetőséget számunkra, ahol megfelelőképpen kommunikálni is tudjuk azokat az argumentumokat, alapértékeket, melyeket a termék képvisel. Úgy alkottuk meg például a termékeinken szereplő hátoldali címkét, hogy az egy úgynevezett „talking label”, azaz beszélő címke lett. Feltüntettük rajta, hogy nem tartalmaz a termék kőolaj-származékot, növényi alapanyagokból, valamint környezetben lebomló alapanyagokból készül. Tehát ez a mi kommunikációnk elsődleges forrása.

Nagy horderejű kommunikációs stratégiát eddig még nem valósítottunk meg egyetlen okból kifolyólag. Amíg nem rendelkeztünk országos disztribúciós hálózattal, nem láttuk ennek értelmét. A termékeink először a Tesco magyarországi üzleteiben jelentek meg, mely egy fantasztikus dolog, azonban mégsem beszélhetünk országos lefedettségről.

Az országos lefedettséget gyakorlatilag mostanra sikerül elérnünk, ennek köszönhetően hamarosan nekiállunk egy nagy volumenű kommunikációs-kampány megvalósításának, azonban ezt sem a hagyományos csatornákon keresztül fogjuk megvalósítani.

Terveink szerint a digitális média irányába fogunk ez esetben elmozdulni, az úgynevezett branded content segítségével. Bizonyos témákra fogjuk felhívni a figyelmet, melynek során a Souldrops termékek beágyazott termékekként fognak megjelenni.

Továbbá nagyon nagy hangsúlyt próbálunk fektetni a társadalmi felelősségvállalásra is, ezért célunk, hogy a közeljövőben környezetvédelmi szervezeteket támogassunk, valamint jövőre szeretnénk újrahasznosított műanyagok területén is előre lépni, annak érdekében, hogy ne termeljünk mi sem további műanyag hulladékot. Ennek érdekében szeretnénk visszagyűjteni, visszadolgozni a saját flakonjainkat és újrahasznosítani azokat, vagyis ciklikusságot igyekszünk belevinni a termékeink életgörbéjébe.

Díjat nyertek a Clio Awards-on, mely, ha jól tudom, egy marketing verseny volt.

Ez egy packaging design-ra, marketingre, médiára, valamint zenére és a szórakoztató iparra vonatkozó díj, tehát több témakört is felölel, és éppen ezért ez a világ egyik legrangosabb eseménye a díjátadók között. Mikor utána olvastam, nem akartam hinni a szememnek, hiszen minden évben több mint 22-23 ezer nevezés érkezik a különböző kategóriákban, melyek közül kiválogatják a short list-ek szereplőit, majd közülük pedig a díjazottakat. Mi arra sem számítottunk, hogy bekerülünk a short list-be – mint magyar start up, – nem hogy ezüst díjat is kapjunk. Sőt, ismert világcégeket utasítottunk magunk mögé, ami döbbenet, pláne, ha figyelembe vesszük azt a büdzsét, amelyből mi dolgoztunk, és amely ezen multik részére rendelkezésére áll. Tehát a kreativitás, az újszerűség, az innováció kapta meg az elismerést, elismertséget, melyre valóban nem számítottunk.

Kik alapították a Souldrops márkanév mögött álló monsun Kft-t? Mit fontos tudnunk Önökről? Miért éppen mosószergyártással kezdtek foglakozni?

Egy nagyon érdekes beszélgetés eredménye a cégünk megalakulása. Az alapító üzlettársam, Gyimóthy Gábor, már régóta foglalkozott termékfejlesztéssel, méghozzá nagynevű cégeknek dolgozott, tehát mondhatni, a kisujjában van a szakma. Sőt, végzettségét tekintve, környezetvédelmi kutató- és vegyészmérnök. Szakmai tapasztalatából, és végzettségéből adódóan már régóta foglalkoztatta Gábort az a gondolat, hogy saját részre kifejleszt különböző környezetkímélő molekulákat.

Ekkor találkoztam Gáborral, teljesen véletlenszerűen. Ez időben engem is egyre jobban foglalkoztatott az, hogy magam mögött hagyjam a multik világát. A beszélgetés közben kiderült, hogy Gábor mivel foglalkozik, illetve a mostani vállalkozásunk jogelődje is létezett már akkor is, melyről megtudtam, hogy szállodák részére értékesített különböző molekulákat, nagyon kis volumenben.

E beszélgetés alkalmával merült fel bennünk, hogy lépjük ki a lakossági piacra. Elkezdtük vizsgálni az üzleti ötletet, körbejártuk, hogy hogyan lehetne ebből úgy működőképes üzleti modellt kialakítani, hogy a multik által uralt piacon életben tudjunk maradni. Mindenképp szeretném megemlíteni, hogy a kezdeti fázisban mi magunk is megijedtünk magától az ötlettől is, de elkezdtünk „kutatni” a piacon, felmértük, hogy mire lenne igény, mi az, amiben erősek a nagy cégek, és mi az, amiben roppant gyengék. Nagyon sokat beszélgettünk ezekről a témákról, és ennek köszönhetően végül kialakult egy üzleti modell, melynek alapján már érdemes volt elgondolkodnunk azon, hogy mi lehet ennek a finanszírozási háttere. Ekkor ismertük meg a harmadik üzlettársunkat, Lukács Ádámot, aki gyakorlatilag egy csapásra megoldotta a cég, és az ötletünk finanszírozási problémáit, és felvetette a kockázati tőke bevonásának gondolatát. Gyakorlatilag így alakult ki a jelenlegi tulajdonosi háttér, nagyjából 1 éve működik így a monsun Kft.

Hol tartanak most a kezdeti elképzeléseikhez képest? Sikerül olyan ütemben fejlődniük, ahogyan azt tervezték?

Mint említettem, nemrég sikerült elérnünk az országos lefedettséget, tehát e területen sikerült elérnünk azt, amit szerettünk volna. A volumen tekintetében nem csak a terveinknek megfelelően alakulnak, de még a várakozásainkat is felülmúlták az eredményeink. Termékfejlesztésben egy kicsit hátrébb vagyunk, nagyobb elképzeléseink voltak erre az évre vonatkozóan.
Ennek a „lemaradásnak” az oka, hogy mi kvázi a nulláról indultunk, egy teljes gyárat kellett felépítenünk, ahol a termékeinket előállítjuk, emellett meg kellett alkotnunk a komplett brand-ünket, melyet stabilizálnunk is kellett. A folyamatainkat, a gyártásunkat is stabilizálnunk kellett.

Mindezek ellenére, ha summáznom kellene, akkor viszont elmondhatom, hogy sokkal előrébb vagyunk, mint amire számítottunk tavaly októberben.

Milyen terveik vannak a következő 1-3 évre vonatkozóan?

Szeretnénk olyan regionális szereplővé kinőni magunkat, mely a legnagyobb vállalatokkal szemben is megállja a helyét piaci elismertség tekintetében.

Továbbá mindenképpen elsődleges céljaink között szerepel, hogy stabilizáljuk az export tevékenységünket, mely már elindult, Lengyelország és Szlovákia irányába. Azonban az ISO 9001-es és ISO 14001-es tanúsítványunk megszerzését követően nyugat-európai piacok irányába is tudunk nyitni.

Továbbá ami még teljesen kiaknázatlan terület számunkra a kozmetikaipar, melynek irányába szintén szeretnénk nyitni, akár bérgyártóként, a gyártási kapacitásunk lekötésének érdekében. De már az is megfordult a fejünkben, hogy Souldrops márkanév alatt saját kozmetikai termékeket dobunk piacra. Természetesen ugyanebben a natúr, bio alapanyagú szellemiségben. Ez még a jövő zenéje.
Összefoglalva tehát, nagy terveink vannak, 3 éven belül szeretnénk kialakítani közép-európai szinten jelentős gyártói kapacitást, brand-elismertséget elérni.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitott?

Stratégiai partnerséget mindenképpen szeretnénk kialakítani alapanyag-beszállítókkal, főként alapanyag gyártó, illetve -feldolgozó cégekre gondolok jelen esetben. Mellettük pedig kereskedelmi partnereket is folyamatosan keresünk a termékeink számára. A kereskedelmi stratégiánk az, hogy közvetlenül szeretnénk a partnereink felé fordulni – méretüktől függetlenül -, és nem szeretnénk közbeiktatni disztribútori hálózatokat. Jelenleg inkább a saját kereskedelmi rendszerünk kiépítésén dolgozunk, de ha nagyon fair, és megbízható disztribútorra találunk, akkor mindenképpen felvennénk velük is a kapcsolatot.

Ezen kívül minden olyan lehetséges partnerrel szívesen beszélgetünk, akinek export piaca van. Nagy vágyunk például az Oroszország irányába való nyitás.

www.souldrops.hu

Előző cikkAz étterem, mely újraértelmezte az étkeztetés fogalmát
Következő cikkPénzt hoz a rugalmasság és az ügyfélközpontúság

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here