Így nyert havi egymilliót egy áru ügynökség

0

A költségek minden vállalkozás életében jelentős privát ráfordítással járnak, éppen ezért nem mindegy, hogy mire, mennyit költünk.

Minden vállalkozónak azt javaslom, tudatosan építse fel vállalkozását:

– tekintse át stratégiáját és stratégiájához kapcsolódóan válassza ki pénzügyi partnerét
– tudnia kell, hogy képzeli el magát a jövőben,
– hogyan fog fejlődni,
– kiknek értékesít,
– exportban gondolkozik-e,
– külföldről vagy belföldről szerzi be áruit, alapanyagait,
– lesz-e szükség külső finanszírozásra,
– milyen kiadásai fognak keletkezni,
– milyen nem várt költségek léphetnek fel,
– lépést tud-e tartani a dinamikusan változó gazdasági környezettel stb.

Ahogy fejlődik egy vállalkozás, növekszik a pénzforgalma, úgy egyenes arányosságban emelkednek banki költségei is. Ha már olyan fejlettségi szintet ér el, hogy export-import tevékenységet végez, valóban nagyon oda kell figyelni mind az árfolyamokra, mind a banki költségekre, mert ha nem tartjuk kontroll alatt a költségeket, könnyen elúszik a haszon.

Szükségessé válik rendszeresen áttekinteni a banki költségeket, és keresni az új megoldásokat, hogy pénzünk minél hatékonyabban dolgozzon – lehetőleg nekünk.

Költségcsökkentés-Pénzügyi partnerség

A társaságok jellemzően akkor kerülnek hozzám, amikor már likviditási gondokkal küzdenek és életbevágó a költségek csökkentése. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a rendszeres költség kontrolling elengedhetetlen a kezdet kezdetétől fogva. Ha már fizetési nehézségek adódnak, emiatt megingott a beszállítók bizalma, netán a NAV inkasszál, régen rossz nekünk. A vállalatvezetők gyakran azt gondolják, hogy pénzügyeiket kizárólag pénzintézeteken keresztül intézhetik, ezért nem is gondolnak más szolgáltatókra, olyan pénzügyi vállalkozásokra, akik valóban partnerként tekintenek rájuk, és tényleg érdekli őket, hogy minél hatékonyabbak és sikeresebbek legyenek.

Lássuk az áru ügynökség példáját

Évekkel ezelőtt felkért egy sikeres társaság vezetője, hogy

– vizsgáljam át egyik tevékenységére vonatkozó banki költségeit,

– derítsem ki, hogyan és hol tudna jobb árfolyamokat elérni és

– miként tudná radikálisan csökkenteni a deviza átutalási költségeit.

Természetesen a vállalat könyvelője már a legtöbb nagy magyar bankot megversenyeztette, de jelentős költségcsökkentést nem tudott elérni. A társaság egyik tevékenysége áru ügynökség volt. A vezető nagyon okosan kitalálta, hogyan tudja használni kapcsolati tőkéjét és tulajdonképpen mindössze három diszpécsert alkalmazva havi milliárdos nemzetközi áruforgalmat bonyolított alacsony ügynöki jutalékkal. Az árut megvásárolta Kínában és eladta a világ számos pontjára. A bevételek befolytak a bankszámlájára különböző pénznemekben: GBP, PLN, CZK, BGN, DKK stb, majd ezeket az összegeket tovább kellett utalnia euróban vagy dollárban Kínába. Egy év elteltével meghúzta a vonalat és kiszámolta, hogy gyakorlatilag ingyen dolgozott egy éven keresztül.

Hogyan történhetett ez? Mit rontott el?

A vezető azt hitte, pénzforgalmi szolgáltatója ugyanolyan kedvező feltételekkel fogja a deviza tranzakciókat kezelni, mint ahogyan a forint tranzakciókat kezelte. Sajnos nem így volt, a deviza költségek jóval magasabbak voltak, és nem kalkulált a nagyobb darabszám miatt keletkező többlet költséggel sem. A pénzügyi vezető sem volt kellőképpen a helyzet magaslatán, a banki költségek látványos megugrását látva semmilyen intézkedést nem hozott. Buktak a konverziókon: mivel nem érték el az 50.000 Eurós határt nem kaptak azonnali egyedi árfolyamot, a bank konverziós díjat is felszámolt, ráadásul T+2 napra történtek meg a váltások, drága volt az utalási díj, mivel sok partnernek kellett kisebb összegeket kifizetniük.

Feladatom az volt, hogy a cég tevékenysége jövedelmezővé váljon, és a három diszpécser hölgy állása megmaradjon. A vezető kerek-perec megmondta, havi egymillió forint megtakarítást akar. Bevallom, nem sok esélyt láttam arra, hogy a kereskedelmi bankoknál áttörő sikert érjek el. Tudtam, hogy vagy az árfolyamon vagy a tranzakciós költségen a bank látni akarja a profitot. A vállalatnak nem volt jelentős forint bevétele, hitelt pedig nem szándékozott felvenni, így nem volt túlzottan vonzó a kereskedelmi bankok szemében. Tettek ugyan engedményeket, de kevés volt a havi egymilliós megtakarításhoz.

Hosszas keresgélés után végül eljutottam az AKCENTA.CZ-hez, és segítségükkel sikerült elérnem a havi egymilliós álomhatárt! Azóta profitot termel az áru ügynöki munka és a diszpécser hölgyek állása is megmaradt. Én magam szerződtem az AKCENTA.CZ-vel, mert remek lehetőséget ad a cégeknek, hogy spóroljanak deviza költségeiken.

Megtanítom a vezetőket, hogyan  használják ki az AKCENTA.CZ adta lehetőségeket, így nem csak az árfolyamon tudnak megtakarítást elérni, hanem ki tudják használni a napi árfolyam ingadozásokat, ráadásul a tranzakciós költségek is jóval olcsóbbak, mint a kereskedelmi bankoknál.

 

Téglás Ildikó
ildiko.teglas@ext.akcenta.eu

 


MILYEN KAPCSOLATOKRA, EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Olyan vállalkozásokkal keresem a kapcsolatot:
– akiknek vezetői folyamatosan keresik a költségmegtakarítás lehetőségét,
– akik szeretnének olcsóbban devizához jutni vagy eladni
– akik sokallják a deviza tranzakciós költségeiket
– akik nyitottak az új megoldások alkalmazására.

FELAJÁNLÁS

A Magyar Üzleti Világ olvasói részére ingyenes banki deviza és forint költség átvilágítást végzek. Kérem, hivatkozzon a MÜV magazinra!

Milyen kapcsolódási pontokat lát ön ezzel a céggel?

Ha talált ilyen kapcsolódási pontot, keresse meg bátran a cikk szerzőjét és hivatkozzon erre a cikkre.


Mit szólna, ha hetente további 5 fejlődő magyar céget ismerhetne meg mélyebben?

A megszerzett információkból meríthet terveihez, fejlődéséhez inspirációt, konkrét módszereket. Sőt, fel is veheti a cégekkel a kapcsolatot, ha csatlakozik az EGYÜTTMŰKÖDŐ GAZDASÁG PROGRAMHOZ.

Előző cikkIlyen egy jó munkavédelmi cipő
Következő cikkA Jungheinrich sikerének a titka

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here