Időgazdálkodási ötletek elfoglalt vállalkozóknak

0

AZ IDŐ AZ ÉLETED! GONDOLD VÉGIG!

1. Az idő értékes tőke, korlátos, nem szaporítható, nem raktározható, folyamatosan múlik. Használd ki! Ha elvesztesz ma 5 perc időt, azt örökre elvesztetted. A holnapi 5 perc nem a mai 5 perc pótlása, hanem másik 5 perc. Azt tudod, hogy egy nap hány órából, percből áll, de azt nem tudod, hogy Neked összesen mennyi áll rendelkezésre.

2. Idődet meg kell osztani a munkával, magaddal, a családdal. Élj harmóniában önmagaddal! Neked mi az érték? Arra kell, hogy legyen időd. Ha érték a munka, fordíts arra időt, ha érték tudásod bővítése, fordíts arra időt, ha fontos a családod, a kutyád, a barátod, fordíts arra időt!

3. A napi 24 órádat úgy kell beosztanod, hogy jól tudj teljesíteni mindazokon a területeken, melyek számodra fontosak. Regeneráld magad! Testileg is, szellemileg is. Nem véges az energiád.

4. Időd jelentős részét a környezeted osztja be, de teremts magadnak saját rendelkezésű időt, érezd a szabadságot, és tedd azt, ami kedves Neked és szívesen teszed. Persze hagyd, hogy munkatársaid is tudjanak maguknak ilyen időt teremteni.

VIZSGÁLD MEG SAJÁT IDŐSZERKEZETEDET!

Rajzolj két karikát!

Rajzold bele, hogy mivel telik az időd! Egyikbe az egyik napodat, a másikba a munkával töltött időszakot.

És tedd fel azokat a kérdéseket, amelyeket igazán csak maga az érintett személy tud feltenni önmagának:

– Így kívánok élni? Harmonikus az időbeosztásom? A fontos dolgokra fókuszálok?

– Mindennapi tevékenységeim hová visznek engem?

– Jut idő mindarra, ami fontos számomra? Hogy lát engem a környezetem?

– Ha időm végére jutok, hogy fogom magamat látni? Megérte?

TARTSD MAGADTÓL TÁVOL AZ IDŐTOLVAJOKAT!

Az idő tolvaj olyan kincset rabol el Tőled, amiből Neked is csak egy van, és tolvajlás nélkül is egyre fogy. A környezeti idő tolvajoktól menekülj, a Magadban megbúvó idő tolvajokat pedig irtsd ki! Ne légy könyörületes!

Példák a leggyakoribb idő tolvajokra:

Környezeti idő tolvajok:

Baráti és munkakapcsolatok összekeverése, határidők elmulasztása, információkra várakozás, mások tévedése, szervezeti konfliktusok, nem egyértelmű szabályozás, nem egyértelmű munkaköri leírás, nem megfelelő szervezeti kultúra, rossz kommunikáció, szervezetlen főnök, eredménytelen megbeszélések, túl gyakran változó prioritások, ütköző prioritások, túlságosan sok feladat, felkészületlenség, nem kompetens munkatársak.

Ne sajnáld rá az időt! Válaszd ki a leggyakoribb és a legnagyobb időértéket rabló tolvajokat! Aztán egyesével keress megoldást a veszteség csökkentésére, vagy megszűntetésére.

Ugyanezt tedd a Magadban megbúvó idő tolvajokkal is.

Magunkban megbúvó idő tolvajok:

Bénító perfekcionizmus, egyszerre túl sok feladat elvégzésére való törekvés, érdektelenség a munkavégzésben, fáradtság, felesleges időtöltés másokkal, félig befejezett dolgok, dilettáns feladatfogadás, halogatás, határozatlanság, ködös célok, külső tevékenységek, másokra nem figyelés, önfegyelem hiánya, papírtologatás, rendetlenség, rossz feladatfogadás, személyes szervezetlenség, szórakozottság, stressz.

Ismételd meg ezt időnként!

HA MINDIG A SÜRGŐSET VESZED ELŐRE, NEM MARAD IDŐ A FONTOSRA! VÁLTSÁL!

Az egyik legnehezebb munkasorolási kérdés: mit vegyek előre. A legtöbb ember automatikusan a sürgőset választja. Ez az esetek jelentős részében elfogadható döntés. Azonban ha mindig a sürgőset vesszük előre, az eredményezhet egy állandósult sürgetettségi – nevezzük kapkodónak – állapotot. Gondolkozzunk el az alábbiakon:

Sürgős dolgok:

– megoldása éles környezeti elvárás,

– hátrasorolása azonnali negatívumokkal, szankcióval járhat,

– a sürgetettség gyakran okoz minőségromlást, későbbi javítási feladatokat,

– a sürgősség rendszeres favorizálása állandósult sürgetettségi állapotot hozhat létre.

Fontos dolgok:

– megoldása saját érdek,

– elmaradása mást nem zavar, csak saját magunk előrelépését gátolja,

– a fontos dolgok megoldása általában minőségi és hatékonysági előnnyel jár,

– a fontos dolgok megoldása elősegíti a kiegyensúlyozott élet- és munkavitelt, a jövőtervezést.

ALKALMAZD A PARÉTÓ ELVET!

Az értékek 80 százalékát a tevékenységek 20 %-a hozza létre. Ez nemcsak a tevékenységekre igaz, gyakorta igaz ez a vállalkozás vevőire, a beszállítókra, a technikai eszközökre, a munkatársakra is. Ezt a 20 százalékot keresd meg, és rendelj hozzá ráfordítandó időmértéket.

TANULD MEG A ZÁRÁST ÉS A KIKAPCSOLÓDÁST!

Nehezebb egy bált, egy boltot, vagy egy házasságot megkezdeni, mint veszekedés, botrány és veszteség nélkül lezárni. Ha vállalkozásba kezdesz, gondold végig, hogyan hagyod abba, ha nem megy. Különösen, ha ez társas vállalkozás. Ha egy partnerrel tartós együttműködést kötsz, beszéljétek közösen meg, hogy adott esetén hogyan fejezitek be. Ha egy vagyontárgyat veszel, gondold végig, hogyan tudod majd eladni, stb.

A mindennapi munkában sem könnyű a lezárás: az adott munkanap, a munkahét, az év stb. lezárása. A lezárás nem a munkavégzés befejezését jelenti, hanem a gondolati lezárást. Különösen a kudarc élményének felidézésével járó rágondolásától való megszabadulást.

Ezt segíti elő a tudatos kikapcsolás. Legyen olyan cselekedeted, amely segít a nap, a hét, az év mindenkori gondjaitól átmenetileg megszabadítani. Ez egy magaddal szembeni kötelezettséged. Mert a nélkül nem tudsz igazán regenerálódni. Pedig Neked másnap reggel, vagy a következő hét kezdésekor teljes értékű, tisztán gondolkodó embernek kell lenned.

Hogy mi kapcsol ki Téged, Te tudod. A lényeg, hogy járjon fizikai terheléssel, arra irányuló szellemi terheléssel és számodra szimpatikus tevékenység legyen, keltse Benned a hasznosság érzetét.

Mi ez a tevékenység? Lehet, hogy az egyik embernek, a hegyi túra, a másiknak a horgászat, a harmadiknak a rózsametszés, vagy a zongorázás, stb. Többek között ehhez kell a cikk elején írt saját rendelkezésű idő.

Kívánom, hogy a kedves olvasónak legyen minél több ilyen ideje.

Baross Szabolcs, ügyvezető
0630/205-30-10

Előző cikkA pénzbehajtásról őszintén
Következő cikkMi alapján dönt egy vevő? Egy Nikon vásárlásának viszontagságai

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here