Hiánymotivált vagy növekedésmotivált vállalkozó vagy?

0

Az apukának van egy optimista meg egy pesszimista gyereke, s karácsonyra készülődnek. Azt gondolja az apuka, hogy a pesszimista gyereknek jó lenne, ha egy kicsit optimistább lenne, ezért vesz neki 25 drága ajándékot.

Az optimista gyerekkel kapcsolatban meg egy picit aggódik: Ez a gyerek mindennek tud örülni, legyen legalább annyira neurotikus, mint a szülei! Ezért azt gondolja, hogy nem árt neki, ha átél egy-egy kisebb krízist karácsonykor.

A hiánymotivált kisfiú kibontja az ajándékokat, mind a huszonötöt. Amikor kibontotta a huszonötödiket, feszülten néz körbe a fenyőfa alatt: Hol van a huszonhatodik?

Az apuka pedig a növekedésmotivált gyerekkel a következőt teszi: Egyetlen doboz vár rá a karácsonyfa alatt. A gyerek kibontja, és mi van benne? Lócitrom. Erre a növekedésmotivált kisfiúnak fölcsillan a szeme.

Az apuka ízzé-porrá zúzódik, és dühösen megkérdezi tőle: Azt mondd meg, hogy ezen mi örülni való van? Mire ez a növekedésmotivált gyerkőc azt mondja: „Apa, ahol lócitrom van, ott lónak is kell lennie.”

Lefordítva ezt a történetet a vállalkozók számára:

Ahol ennyi értékorientált üzletember találkozik – mint az Együttműködő Vállalkozók Értékesítési és Vállalatfejlesztési Meetingjén -, ott üzletnek és komoly haszonnak is lennie kell. És van is.

Várjuk önt az Együttműködő Vállalkozók Tavaszi Országos Találkozójára – május 25-én! Jelentkezzen be itt »

MELYIKBEN ISMER MAGÁRA?

A hiánymotivált vállalkozó leginkább azokért a célokért tud küzdeni, mely eredményét gyorsan megkapja, vagy legalábbis van erre esélye.
Ha elérte, amit akart (pl. lett egy új partnere vagy megrendelése), onnantól megszűnik vagy jelentősen csökken a motiváció. Nem foglalkozik tovább az üzleti kapcsolataival olyan intenzíven, nem gondolkodik előrelépésben. Más lesz fontos számára, el van a napi teeendőkkel. Csak akkor lép, ha megint „hiánya lesz” üzleti partnerből.
Így nagyon hullámzó, esetleges a teljesítménye is.

Amikor valaki növekedésmotivált, akkor megy a saját útján, észreveszi az útjába kerülő értékeket, kapcsolatokat, lehetőségeket. „Lehajol és felveszi őket”.
Ezek az értékek egyre gazdagabbá teszik, és menet közben egyik célját éri el a másik után, még motiváltabb lesz.
Örömmel tölti el akár egy kisebb eredmény is, mert felfedezi, hogy ezáltal még jobban tud fejlődni.

HA ÖN LEGINKÁBB NÖVEKEDÉSMOTIVÁLT, AKKOR OTT A HELYE A MÁJUS 25-I EVOT-on! Biztos, hogy nem megy haza üres kézzel! További részletek itt »

Előző cikkNövekszik a gazdaság. Az ön cége így húzhat belőle hasznot.
Következő cikkHotel Silver**** superior Hajdúszoboszlón

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here