A folyamatirányítás meghatározó szereplője a fémforgácsolásban is jeleskedik

0

A Component Kft. közel 30 éve van jelen a piacon, a legnagyobb hazai olaj-, vegy- és energiaipari vállalatok megbízható irányítástechnikai beszállítói. 2011-ben úgy döntöttek, hogy egy merőben más tevékenységben is szeretnék kipróbálni magukat, így hát elindították fémforgácsolási üzletágukat. A cég ügyvezetőjével, Megyeri Ákossal a kezdeti nehézségekről, majd a komoly munkával elért sikereikről, fejlődésükről és a cég jövőjéről beszélgettünk.

Kérem, mutassa be a Component Kft-t pontosan mivel foglalkoznak?

A vállalkozás 1989-ben alakult, 3 tulajdonos alapította. Az első pár év az útkeresés időszaka volt, akkoriban a legtöbb megbízás a MOL részéről érkezett, eszközöket, pótalkatrészeket szállítottunk a társaság részére. Az import liberalizációt követően új lehetőségek nyíltak előttünk, melynek segítségével a ’90-es években felépítettünk egy olyan beszállítói kört, amin keresztül minőségi, világszínvonalú termékeket tudtunk forgalmazni hazai nagyvállalatok számára. Fő partnerünk maradt a MOL, sőt, a mai napig is kulcsfontosságú szerepet játszik megrendelői szempontból az olajipari vállalat.

Ahogy növekedett a Component Kft., úgy kerestük az újabb és újabb lehetőségeket, folyamatosan alakítottunk ki egyre szélesebb import-kapcsolatokat. Ennek eredménye lett, hogy a 2000-es évek elejére a magyar energiaipar, vegyipar, gyógyszeripar és olajipar minden nagyvállalatának beszállítójává váltunk.

Az általunk forgalmazott termékek főként irányítástechnikai mérőműszerek, nyomás-, hőmérséklet-, áramlás-, szintmérő berendezések, Ahogy az idő telt, úgy bővült a termékkör, így ma már teljesen komplex termékpalettát tudunk felvonultatni megrendelőink számára, a terepi műszerezés terén minden igényt ki tudunk elégíteni.

A beszállítói kör kialakítása után a célunk az volt, hogy minél nagyobb területen, minél több vállalat beszállítóivá váljunk. Az ügyfeleink számát évről évre sikeresen növeltük, és mára sikerült odáig jutnunk, hogy 3 telephellyel rendelkezünk – Kazincbarcikán, Martonvásárhelyen és Budapesten -, komplex mérnöki szolgáltatásokat nyújtunk, emellett pedig szervízszolgáltatással is rendelkezünk, illetve úgy vélem, hogy irányítástechnikai terepi műszerezés területén az országban mi rendelkezünk a legnagyobb raktárkészlettel.

Van komolyabb versenytársuk Magyarországon?

Igen, van. Sőt, mi több, multinacionális vállalatok magyar leányvállalatai a legnagyobb versenytársaink. Éppen ez az oka, hogy sikertörténetnek számít a Component Kft. útja, hiszen a versenytársaink az anyavállalataiktól nagymértékű segítséget, támogatást kapnak, mi viszont csak saját magunkra számíthattunk, és számítunk ma is. Úgy gondolom, sikeresen vettük az akadályokat, és hasonló mértékben tudtunk fejlődni, mint a konkurens vállalatok.

Mi ennek a titka? Hogyan tudtak felnőni a versenytársakhoz?

Egyrészt nehéz, másrészt azonban könnyű is multinacionális vállalatok konkurenciájaként megjelenni a piacon. A könnyebbség abban rejlik – és minél jobban igyekeztünk is ezt kihasználni -, hogy azt a fajta rugalmasságot, kötetlenséget, amit nyújtani tudtunk a megrendelőinknek, azt a multik a nagyon kötött policy-val rendelkező leányvállalatai nem minden esetben tudták megengedni maguknak.

Erre jó példa a raktározás folyamata. Mi úgy építettük fel a raktárunkat és a raktárkészletet, ahogy azt a legjobbnak véltük. Azonban van például olyan versenytársunk, akinek nincs is lehetősége Magyarországon raktározni, ugyanis azt a vállalatpolitikájuk nem teszi lehetővé, így pedig egy-egy megrendelést jóval lassabban tudnak teljesíteni. Pedig a gyorsaság a legtöbb projekt során nagyon nagy előnyt jelent.

Magyarországon az irányítástechnikai mérőműszerek piacán kevés szereplő van jelen – körülbelül 4-5 cég -, így mindenki ismer mindenkit, nagyon gyors az információáramlás. Az információkat folyamatosan értékeljük, elemezzük, majd ezek alapján változtatunk az üzleti struktúránkon. Tudjuk, hogy vannak bizonyos területek, melyekben jobbak vagyunk a konkurenciánál, de azt is tudjuk, hogy mi miben vagyunk gyengébbek.

Tudatában annak, hogy milyen erősségeik és gyengeségeik vannak, melyiket fejlesztik inkább?

Nagyon fontos alapelvünk az, hogy mindig előre kell néznünk, és igyekszünk mindig egy lépéssel – akár saját magunk előtt is – előrébb járni azért, hogy a felmerülő hibák – hiszen minden szervezetben előfordulnak olykor hibák – ne rengessék meg a céget. Nem csak az előretekintést tartjuk rendkívül fontosnak, hanem a cégbe, kollégáinkba, infrastruktúránkba való invesztálást is. Jó példa erre, hogy mi akkor is új kollégákat vettünk fel, mikor ez nem volt feltétlen indokolt az ország gazdasági szempontjai alapján. De szerencsére ez a döntésünk is jónak bizonyult, ugyanis, ha megnézzük a Component Kft. gazdasági mutatóit, látszik, hogy a válság ellenére is folyamatosan fejlődni tudtunk. 6 éve még csak 15-en voltunk, ma már 28-an dolgoznak a cégnél.

Említette, hogy nagyon szűk piaci szegmensben vannak jelen. Milyen új lehetőségek mutatkoznak ebben a szegmensben?

Mára már kialakultak a „bástyáink”, ahol erős beszállítóként vagyunk jelen, ilyen erős bástyák a BorsodChem, a MOL, a volt TVK Nyrt. (ma MOL Petrolkémia Zrt. – a szerk.), erőművek és más gyógyszergyárak. Ezeken a partnereken kívül viszont új lehetőségnek számítanak a manapság futó, nagy volumenű beruházások, bővítések. Például új gyárak épülnek, a következő években nagyobb bővítések várhatók a vállalatoknál, valamint folyamatosak a fejlesztések a MOL Petrolkémiánál, a BorsodChem-nél is. Mi pedig ezekbe az új projektekbe igyekszünk minél hatékonyabban bekapcsolódni és minél nagyobb szeletet magunkénak tudni a beszállításból.

Mindemellett pedig olyan üzletkötő kollégáink is vannak, akiknek az a feladata, hogy a kisebb vállalkozásoknál felmerülő lehetőségeket derítsék ki, és értékesítsék termékeinket számukra.

Rendelkeznek CNC megmunkáló divízióval is. Ennek ötlete honnan jött?

A 2000-es évek elején megváltozott a tulajdonosi szerkezetünk, a korábbi 3 helyett 1 személy lett a cég tulajdonosa, aki nagyon gondos és tudatos gazdálkodással vezeti a vállalkozást. Ennek a tudatosságnak köszönhetően jelentős megtakarításaink jöttek létre, így nem csak saját irodaházunkat tudtuk felépíteni 2008-ban, hanem az eddigi tevékenységeinktől független második lábat is ki tudtunk alakítani. Több oldalról is körbejártuk, hogy milyen tevékenységbe kezdhetnénk, végül 2011-ben döntöttünk a fémforgácsolás mellett. Fontos célunk volt, hogy olyan tevékenységbe kezdjünk, melynek akkor is van létjogosultsága, ha az energiaiparban esetleg problémák merülnének fel.

2012-ben – az akkori pályázati lehetőségeket kihasználva – megépítettük az első üzemcsarnokunkat és megvásároltuk az első gépeinket. A célunk egyértelműen az volt, hogy a főtevékenységtől független, új tevékenységi kört alakítsunk ki a Component Kft-n belül.

Jó döntésnek bizonyult e tevékenységi kör választása?

Ez egy merőben más iparág, mint amiben tapasztalatunk volt. A kollégák, és a cégvezetés számára is ismeretlen terület volt. Mikor megnyertük a pályázati támogatást, felépítettük az üzemcsarnokot, vásároltunk bele gépeket, és úgy gondoltuk, hogy az üzembe helyezést követően meg is kezdhetjük a gyártást. Ez persze nem így történt, az első évek rögös úton teltek. De elmondhatom, hogy ez alatt a pár év alatt be tudtuk szerezni a minőségi munkához szükséges hiányzó eszközöket, valamint szakmailag is fel tudtunk nőni a feladathoz, és kiváló szakembereket tudtunk alkalmazni. Ma már gyakorlatilag a tervezéstől a kivitelezésig bármit meg tudunk valósítani abban a mérettartományban, melyre a gépparkunk alkalmas.

5-6 évre volt szükségünk, hogy jól és eredményesen működhessen ez a divízió is, de jó úton vagyunk a cél felé, sőt, időközben bővítettük is az üzemcsarnokunkat, újabb gépeket vásároltunk. Elmondhatom, hogy a 2017-es év már erősen pozitív eredményekkel zárult, és 2018-ban újabb építkezésnek, újabb bővítésnek nézünk elébe.

Hogyan szerezték az első partnereiket a fémforgácsolási munkák elvégzésére?

Először olyan kollégákat kerestünk, és alkalmaztunk, akikre támaszkodhattunk szakmailag, majd ezt követően személyesen kerestük fel azokat a vállalkozásokat, akikről úgy gondoltuk, hogy potenciális megrendelőink lehetnek. Ők nagyrészt autóipari beszállító vállalkozások. Az értékesítési stratégiánk változatlan a mai napig is, továbbra is személyes kapcsolatot ápolunk lehetséges partnereinkkel. A kezdetek óta talán annyi változás történt a megrendelők tekintetében, hogy egyre lépkedtünk felfelé, így ma már főként TIER 1-es autóipari beszállítók a megrendelőink.

Egyedi gyártásra vagyunk specializálódva, azon belül pedig főként hidegalakító- és fröccsöntő szerszámok, illetve azok ellenőrző készülékeinek tervezésére és gyártására.

Ön szerint hol fog tartani a Component Kft. 2-3 év múlva? Terveznek további fejlesztéseket?

A mérőműszer kereskedelem terén úgy véljük – magam és a vezetőség többi tagja is -, hogy jó éveknek nézünk elébe. Tudjuk, hogy azoknál a partnereinknél, akik meghatározók a számunkra, milyen tervek, projektek, beruházások vannak kilátásban, milyen új üzemek fognak épülni. Ebből kifolyólag, valamint a jelenlegi helyzetünk ismeretében úgy véljük, hogy eredményes évek állnak előttünk. Nem azt mondom, hogy nagymértékben fogunk növekedni, de ha tartjuk azt a szintet, mint az elmúlt években, akkor szép eredményeink lesznek.

A fémforgácsolást tekintve pedig folyamatos fejlesztésekben gondolkodunk, jelenleg is van folyamatban lévő pályázatunk, 2018-ban egy új üzemcsarnokot építünk valamint újabb gépek, eszközök beszerzésére kerül sor. Ennek a beruházásnak köszönhetően a fémforgácsolási műhelyterületünk megközelítőleg a duplájára növekedne, ezáltal természetesen a gyártókapacitásunk is növekedne. A CNC divíziónkat tekintve tehát a következő 3 év folyamatosan a fejlődésről fog szólni. Hosszabb távú céljaink között pedig az szerepel, hogy ebben a tevékenységben is jó piaci pozíciót tudjunk elérni.

Hogyan látja, mi lehet a fejlődésük legnagyobb gátja?

Amennyiben az autóipar tovább fejlődik, úgy látjuk, nem nagyon állhat gát a mi fejlődésünk előtt sem, amennyiben folytatjuk azt a tudatos építkezést, amit elkezdtünk az előző években. Mi azt látjuk, hogy lehetőség van a fejlődésre, megbízásokat is lehet találni, sőt, megkezdtük az exporttevékenységünket is, mely 2017-ben már meghatározó volt.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitottak?

A célunk, hogy a fémforgácsolási üzletágat bővítsük, fejlesszük, ezért ezen a területen maximálisan nyitottak vagyunk a kapcsolatfelvételekre, megkeresésekre. Beszállítóként is nyitottak vagyunk, de a mi részünkre történő alapanyag-, eszközbeszállítói megkereséseket is szívesen vesszük.

http://www.componentkft.hu/

Előző cikkFennmaradásunk titka a magyar alapanyag
Következő cikk„KKV-ként ma már olyan technológiával rendelkezünk, mint a multik”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here