Gasztro startup: pizza házhozszállítás 15 perc alatt

0

Ha az ember megéhezik, szeretné, ha a lehető legkevesebbet kellene várnia egy finom ételre. Azonban Budapesten egyre hosszabb időbe telik, hogy a házhoz rendelt étel megkaphassa a vevő. Ezt elégelte meg Nagy Zsombor, aki úgy döntött, a megrendeléstől számított negyed órán belül igenis „leteszi” a pizzát a vendég irodájában, otthonában.
Ismerkedjen meg egy különleges gasztro start up-pal, a 15 Minutes Pizza Express-szel!

Honnan jött a 15 Minutes Pizza Express ötlete? Ennyire nagy versenyelőnyt jelent a piacon az idő, mint tényező?

Abszolút versenyelőny számunkra az idő, ugyanis Budapesten – jelenleg itt elérhető néhány kerületben a kínálatunk – az ételkiszállítás ideje minimum 60 perc, de átlagban inkább 90 perc. Az ötlet egyszerűen onnan jött, hogy mikor felköltöztem Budapestre, és néhány alkalommal ételt rendeltem, akkor vagy 1,5-2 óra alatt érkezett meg, vagy meg sem érkezett a rendelés. Ez pedig nem túl szerencsés, hiszen az ember akkor rendel, mikor éhes, tehát minél hamarabb szeretné megkapni az ételt. Ez alapján kezdtem gondolkodni a koncepción, hogy hogyan lehet azt megoldani, hogy a lehető legrövidebb időn belül megérkezzen a rendelés. Ekkor elindult egyfajta utánajárás, elsősorban a logisztika, illetve az ételkészítés módja, folyamata tekintetében, a „kutatásom” alapján pedig kiderült, hogy valójában a teljes folyamat 15 perc alatt megvalósítható, bizonyos távolságon belül. Fontos megjegyeznem, hogy nem szállítunk ki Budapest teljes területén, hanem csak a belvárosban, egy körülbelül 2,5-3 km-es sugarú körben. Ami további különlegesség a szolgáltatásunk tekintetében, hogy nem autóval, vagy robogóval, hanem kizárólag biciklivel szállítanak a futáraink.

És már most, az elején szeretném leszögezni, hogy ételeink nem mirelitek, és nem is sütjük le előre őket, ugyanis sokszor „gyanúsítottak” meg bennünket ilyen és ehhez hasonló állításokkal. Minden termék friss és rendelésre készül.

A 15 perc akkor indul, ha a fogyasztó leadta a rendelését?

Egészen pontosan telefonon, vagy a weboldalunkon keresztül lehetséges leadni a rendelést, a telefon esetében értelemszerűen a beszélgetést követően, a weboldalas rendelés esetében pedig a visszaigazolásunkat követően indul a 15 perc. Azonban meg kell említenem, hogy mi is kapcsolatban állunk partneroldalakkal, partnercégekkel, akik platformot biztosítanak számunkra, egyéb éttermek mellett, az ilyen platformok esetében pedig sajnos előfordulnak csúszások, hiszen egy gyűjtőoldalról akár 3-4-5 perc alatt érhet be egy-egy rendelés.

Mennyi idő alatt készül el maga a pizza?

Egy pizza elkészítése roppant gyors folyamat. Maga az előkészítés mindössze 1 percet vesz igénybe, a pizza pedig 3-4 perc alatt meg is sül. A klasszikus nápolyi pizza egyébként 90 másodperc alatt sül meg, de mi inkább a „magyaros”, kicsit vastagabb tésztájú vonalat képviseljük.
Magát a folyamatos úgy kell elképzelni, hogy beérkezik hozzánk a rendelés, 1 perc múlva az a pizza már be is kerül a sütőbe, majd 3-4 perc alatt készre sül, ezt követően pedig csomagoljuk és a futárhoz kerül. Ekkor tartunk körülbelül 6 percnél, tehát maradt 9 perc a szállításra. Egy jó biciklis 7-8 perc alatt megteszi azt a távolságot, melyen belül vállaljuk a kiszállítást. Ezek alapján tudjuk a 15 percet vállalni.

Előfordult már, hogy nem fértek bele a negyed órába?

Igen, ugyanis előfordulhatnak akadályozó tényezők. Mi azt vállaljuk, hogy a rendelés leadásától a kapucsengő megnyomásáig maximum 15 perc telik el, tehát egy több emeletes társas ház esetében nem számít bele a kiszállítás idejébe, míg a futár felmegy a sokadik emeltre. Azonban akadályozó tényező lehet, hogy sok esetben nincs kapucsengő. Ilyenkor pedig percek telnek azzal, hogy megpróbáljuk a megrendelőt elérni, és jelezzük számára, hogy ott a futár a ház előtt. Ez tehát mindenképpen fennakadást okozhat.

Ezzel kapcsolatban voltak már reklamációik?

Természetesen ilyen jellegű reklamációk mindig előfordulnak, de a számuk elenyésző.

Azonban az is előfordul, hogy saját hibánkból késünk. Ennek oka, hogy a forgalmunk jelentősen növekszik, ezáltal pedig a hibalehetőségek száma is nő, de még mindig elhanyagolható e késések száma. Késés esetén pedig természetesen kompenzáljuk a megrendelőt, a következő rendelésekor ingyen kapja a pizzát.

Elég komplex üzleti modellt építettek fel. Milyen lehetőséget láttak ebben?

Alapvetően fantáziát láttunk a gasztronómiában, ugyanis ez egy olyan terület, ahova az innováció még nem férkőzött be. Azonban az emberek nagyon nyitottak erre az újításra. Tavaly májusban nyitottunk, azóta pedig már 4-5 gasztro start up jött létre, akik ugyan mással foglalkoznak, mint mi, de meglátták a lehetőséget a gasztronómiai innovációban. Nincs vendéglátó ipari végzettségem, mégis úgy gondoltam, hogy újdonságot ebbe a szegmensbe mindenképpen érdemes hozni, olyan frissességet, mely a tech világában már évek óta jelen van.

Mi a következő lépés? Hogyan fejlesztenek, terjeszkednek tovább?

Jelenleg egy üzletünk van, a VI. kerületben, ahonnan a teljes belvárost le tudjuk fedni. Annak érdekében, hogy Budapest más területeiben is megjelenhessünk, franchise-ban gondolkodunk, már elkezdtük a partnerek keresését. Elsősorban e rendszer kiépítése van a szemünk előtt mind Budapest, mind a vidéki városok tekintetében, további saját üzletet itthon valószínűleg nem nyitunk. Saját üzlettel inkább nyugatra indulnánk el, szeretnénk megjelenni Kelet-Közép-Európa más országaiban is, valamint Németországban, Lengyelországban is.

Az Önökéhez hasonló üzleti modell még senkinek nem jutott eszébe korábban?

De, volt már ilyen jellegű próbálkozás, mégpedig Ausztráliában, a világ egyik legnagyobb pizzéria hálózata vezette be a 15 perces kiszállítást. Ott sajnos ez nem működött, jóval nagyobb távolságok vannak Ausztráliában, mint Magyarországon, akár a városok tekintetében is.

A másik szempont, amiben különbözik a mi modellünk az ausztráltól, hogy mi a kiszállításra fókuszálunk. Egy átlagos pizzériában az a megszokott, hogy a helyben lévő vendégeket szolgálják ki először, általában csúsztatják a kiszállítást. Sok esetben ez az oka annak, hogy lassan érnek ki a házhoz rendelt pizzák. Ez tehát jelentős változás egy pizzéria életében, egy már bejáratott üzlet esetében nem valószínű, hogy meglehet oldani.

Továbbá nagy újdonság volt esetünkben, hogy először mi alkalmaztunk biciklis futárokat. Ez is egy nagyon fontos tényező, hiszen biciklivel egy ekkora városban jobban lehet haladni, a futárok ki tudják kerülni a dugókat, ellentétben az autós, vagy robogós futárokkal.

Összefoglalva tehát a két legfontosabb tényezője, hogy ezt miért nem csinálja más: kis területet lehet lefedni, illetve az helybeni vevőket nem tudnák megfelelően kiszolgálni.

Egyébként nálunk is van helybeni kiszolgálás, de a kiszállításra fókuszálunk. Abban az esetben, mikor tudjuk, hogy egy kis csúszás várható, a betérő vendégeket erről tájékoztatjuk, és ezek alapján vesszük fel a rendelést. Amit még tudni kell rólunk, hogy nem „beülős” éttermünk van, hanem csak kiadjuk a rendelést, ezért nálunk nem fordul elő, hogy túl sokan lennének helyben.

A pizzákon kívül tervezik más ételek megjelentetését is az étlapon?

Jelenleg nincsenek ilyen terveink. Desszertek és üdítők most is vannak a kínálatunkban, de más ételben egyelőre nem gondolkodunk, és szerintem nem is fogunk. Nekünk az a célunk, hogy egy fajta ételre fókuszáljunk.

Mik a terveik a terjeszkedésen kívül?

Számunkra mindenképpen a terjeszkedés a legfontosabb jelenleg. Egy étterem vagyunk, de mégis start up vállalkozás is, ezért nagyon izgalmas ez az üzleti modell. A start up-ok attól start up-ok, hogy növekedésük exponenciális, és mi is az e fajta növekedésre törekszünk. A lehetőséget pedig kizárólag a külföldi és a franchise terjeszkedésben látom. Nagyon rövid távú célom, hogy még tavasszal megjelenhessünk egy közép-európai országban.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Mindenkivel szívesen felveszem a kapcsolatot, aki tudásával segítene, esetleg alapanyagot szállítana hozzánk, bármiben látok együttműködési lehetőséget. De a legfontosabb, hogy olyan partnerekre találjak rá, aki nyitott a franchise irányába.

www.15minutespizza.com/hu

Előző cikkNem a vevő alkalmazkodik a szállítórendszerhez, hanem a rendszer idomul a megrendelőhöz
Következő cikkAz első flakonfúvó gépünket én magam építettem

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here