Fennmaradásunk titka a magyar alapanyag

0

Az ipar mindig is kiszámíthatatlan, de vannak bizonyos iparágak, melyek a többinél jóval sérülékenyebbek. Ilyen például a faipar, ahol már az is nagy árbevétel-kiesést eredményezhet, ha a nyugat-európai hegyekben vihar tombol. Az iparág nehézségeiről, fejlesztési, fejlődési lehetőségekről, és büszkeségeiről kérdeztük a Baktaholz Kft. ügyvezetőjét, Bodnár Andrást.

Mikor alakult a Baktaholz Kft.? Mit kell tudni Önökről?

2005-ben vettem át a céget, mely jogelődje már a rendszerváltás előtt is létezett. A rendszerváltás és 2005 között több tulajdonosváltáson is átesett, emiatt nagy eredménynek tartom, hogy én már több mint 12 éve vezetem a vállalkozást. Az évek során több fejlesztést is megvalósítottunk, emiatt már rá sem lehet ismerni arra az üzemre, mely a szocializmusban létrejött.

A titkunk az, hogy manapság nem függünk a külföldi alapanyagoktól, mint a korábbi tulajdonosok. Mielőtt átvettem a céget, a Baktaholz Kft. szinte kizárólag Oroszországból származó fenyőből gyártotta termékeit, azonban az EU-s csatlakozást – és egy komoly szabályozást – követően orosz importból már nem volt lehetséges a termékek előállítása. Ennek volt következménye az, hogy az előző tulajdonos gyakorlatilag tönkre ment, a céget felszámoló biztos vette át. Mi pedig eleinte béreltük a felszámolótól az üzemet, majd meg is vásároltuk.

Már akkor tudtuk, hogy egy fűrészüzem nem feltétlenül csak fenyőt dolgozhat fel, hanem bármilyen faanyagot. Ez a gondolkodásmód volt a titok nyitja, valamint az, hogy minél közelebbről, helyből tudjuk beszerezni az alapanyagot. A csarnokot az átvételt követően azonnal helyi nyárfa feldolgozására állítottuk át, melyből raklapelemeket állítottunk elő, és a mai napig is gyártjuk ezeket. Ezen elemek zömét Olaszországban értékesítjük. Nagyjából 3 évig csak nyárfát dolgoztunk fel, 2008 körül – egy pályázati támogatásnak köszönhetően – vásároltunk új eszközt, egy horizontális fűrészt, mellyel apránként megkezdtük a tölgy feldolgozását is. Természetesen a tölgyfa is hazai erdőből származik, borsod megyei alapanyagról van szó.

A tölgyfára az évek során egyre inkább megnőtt a kereslet, valamint egyre bővebb kapcsolatrendszerünknek köszönhetően az osztrák, német megrendelőink száma is növekedett. Ez indokolta a kapacitásunk további bővítését: két új csarnokot építettünk, egyik 900 m², másik 200 m² alapterületű. Természetesen ez eszközbeszerzést, valamint a munkaerő-megtartást is eredményezett, jelenleg – velem együtt – 40 fő dolgozik a Baktaholz Kft-nél.

Fontos megjegyeznem, hogy a faipar egy hihetetlenül sebezhető iparág. Ezt azért mondom, mert akár a gazdaságban, akár a politikában, akár az üzleti életben történő legapróbb változás is olyan negatív hatásokat idézhet elő az iparágban, hogy az egészen elképesztő. A mi munkánkat nagyban befolyásolja a globális felmelegedés, a különböző időjárási hatások. Ha például végig söpör egy hurrikán a Tátrán, képes több százezer hektár fenyőerdőt letarolni. A kidőlt fákat pedig nem hagyják ott a hegyoldalban, teljes egészében ipari alapanyag készül belőle. Ennek pedig természetesen az a következménye, hogy csökkenni fog a fenyő ára, méghozzá a legtöbb esetben drasztikusan. Mivel a fenyő a csomagolóanyagok gyártásának szempontjából jobb alapanyag, mint a nyárfa, rendkívül negatívan érinthet bennünket egy hétköznapinak tűnő időjárási jelenség is.

Milyen további termékeik vannak a fa-alapanyagon kívül?

Ma már mi is gyártunk raklapokat, de kizárólag egyedi méretben. A hagyományos, EUR raklapok tekintetében komoly konkurenciával kellett volna szembe néznünk, ezért ebben az irányban nem is gondolkodtunk. Jelentős megrendelést biztosít számunkra egy nyíregyházi multinacionális vállalat, mely lifteket gyárt. Nekik olyan méretű raklapokat gyártunk, melyet mások nem állítanak elő.

Sajnos ők a kapacitásunknak csak egy kis részét kötik le, ezért továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk az olasz piacokra, ami a nyírfatermékeket illeti. Ezzel szemben a tölgyre nagy a kereslet, azonban egyre nehezebb beszerezni, hiszen egyre kevesebb tölgyerdő van manapság.

Mint említette, folyamatosan fejlesztik az üzemeket, nemrég kapacitásbővítésük valósult meg. Milyen irányú bővítés volt ez?

Egy korszerű, rendkívül modern horizontális szalagfűrészt vásároltunk, mely mögött egy sorozatvágót is elhelyeztünk. Ezen kívül további eszközök is beszerzésre kerültek, például élezők, illetve a csarnokbővítés is az eszközbeszerzés miatt történt meg.

Ezen kívül jelenleg is van elbírálás alatt lévő pályázatunk, mely technológiakorszerűsítésre, tehát a meglévő gépeink lecserélésére vonatkozik, valamint egy kérgező berendezés beszerzésére. Bízom benne, hogy ez esetben is pozitív döntés fog megszületni.

Ön szerint hol fog tartani a Baktaholz Kft. 2-3 év múlva?

Elsődleges célom a vállalkozás stabilizálása. De ennél konkrétabbat nem tudok mondani. Mint már említettem, minden apró, külső hatás nagyban érintheti a faipart, ezért ezt nem lehet megjósolni.

Jó lenne tovább fejlődni a raklapgyártás terén is, de ehhez további partnerekre van szükségem.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Arra, hogy már 12 éve vezetem ezt az üzemet. A korábbi tulajdonosok nem üzemeltették ilyen hosszú ideig. Az is büszkeséggel tölt el, hogy a nehézségek ellenére, eddig még nem volt szükség létszámcsökkentésre. A Baktaholz Kft. a környékbeli családok közül sokaknak biztosít megélhetést, több esetben testvérek dolgoznak nálunk, és olyan kollégánk is van, aki még a rendszerváltás előtt, a kezdetek óta itt dolgozik az üzemben.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre nyitott?

Rendelkezünk szabad kapacitással, ezért szívesen vállalunk bérfűrészelést. Jó lenne kapcsolatba kerülni olyan partnerrel, aki erdőtulajdonos, vagy nagy mennyiségű rönkkel rendelkezik, de feldolgozni nem tudja az alapanyagot. Magas minőségű, éveken keresztül tartó munkavégzést tudunk biztosítani partnereink számára.

www.baktaholz.hu/

Előző cikkRendkívüli versenyelőny a fém- és építőipari tevékenységek házasításával
Következő cikkA folyamatirányítás meghatározó szereplője a fémforgácsolásban is jeleskedik

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here